Oldalak
2014. szeptember 26., péntek
Szőlős mandulás lepény
Hozzávalók: 5 tojás, 18 dkg cukor, 12 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg vágott mandula, 5 dkg szeletelt mandula, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 gerezd szőlő
Elkészítése:
1. A vajat habosra kavarjuk a kétféle cukorral.
2. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyik után jól kikavarjuk.
3. Belekavarjuk a sütőporral összevegyített lisztet meg a vágott mandulát.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és előbb a felét majd a megmaradt részt is beleforgatjuk a lisztes masszába.
5. A tésztát sütőpapírral bélelt, 25 x 30 cm nagyságú tepsibe simítjuk.
6. Tetejét kirakjuk a szőlőszemekkel és megszórjuk a mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
2014. szeptember 24., szerda
Kukoricás saláta
A kukorica a salátabárok, büféasztalok leggyakrabban használt alapanyaga. Jól passzol bármilyen zöldséghez, megőrzi állagát és formáját, felveszi az öntetek aromáját. Többnyire majonézes, mustáros öntetekkel keverik, de lightosabb formában is kedvelt, mint például joghurttal vagy egyszerű citromos, ecetes, olívaolajos mártásokkal. A friss kukorica használata szezonális, télen és tavasszal konzervkukoricát lehet használni. A kész salátát ajánlatos jól behűteni tálalás előtt.
Hozzávalók 4 személyre: 2 cső csemegekukorica, 8 dkg sajt, 1 avokádó, 1 kid fej lila hagyma, 1 paradicsompaprika; az öntethez: 0,5 dl olívaolaj, fél citrom, oregánó, bors, só
Elkészítése:
1. A kukorica héját lehántjuk, megtisztítjuk a bajuszától. Pár egészséges, belső levelet egy edény aljára teszünk, ráhelyezzük a kukoricát és felöntjük vízzel, majd forrástól számítva 15 percig főzzük.
2. Az öntethez a olajat összekeverjük a citrom levével, enyhén megsózzuk, borsozzuk és belekavarjuk az oregánót.
3. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk majd kockákra vágjuk.
4. A sajtot szeletekre, majd csíkokra, aztán kockákra vágjuk.
5. A megfőtt kukoricát a vízben hűlni hagyjuk, majd éles késsel a szemeket levágjuk a csőről.
6. A hagymát megpucoljuk, négybe, majd szeletekre vágjuk.
7. Az avókádot meghámozzuk és kockákra vágjuk.
8. A saláta hozzávalóit egy tálba tesszük, megszórjuk borssal és ráöntjük az öntetet, majd összekeverjük. 1-2 órára lehűtjük, majd önmagában vagy sült húsok mellé tálaljuk.
2014. szeptember 19., péntek
Paradicsompaprika savanyúság 2 módon
Hozzávalók 8-10 db, 7 dl üveghez : 5 kg paradicsompaprika(gogos), 2,5 l víz, 5 dl 9 fokos ecet, 50 dkg cukor, 4 evőkanál jódmentes só, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál szemesbors, 8-10 babérlevél, zellerlevél, 1 kötés torma, 1 csapott teáskanál szalicil
Elkészítése: A paradicsompaprikát kicsumázzuk, negyedekbe vágjuk és magjait eltávolítjuk, majd több vízben megmossuk. A tormát megpucoljuk, csíkokra hasítjuk, a zellerlevelet megmossuk és minden üveg aljára 1-2 tormát, zellerlevelet, 1-1 babérlevelet rakunk. A vizet az ecettel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a mustármagot. Mikor a víz felforrt, 2-3 részben beletesszük a paprikacikkeket, 1-2 percig felrottyantjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és az üvegekbe tesszük.Közéje és a tetejére még teszünk tormát és zellerlevelet. A levet újra felfőzzük, belekavarjuk a szalicilt és az üvegekbe öntjük.Tetejét rácsavarjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paradicsompaprika hidegen eltéve
Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 dl 9 fokos ecet, 45 dkg cukor, 5 evőkanál jódmentes só, 1 kötés torma, 5-6 babérlevél, 1 evőkanál szemesbors, 1 késhegynyi szalicil
Elkészítése:
1. A paradicsompaprikát átválogatjuk és több vízben megmossuk.
2. Kicsumázzuk, a magjaitól megtisztítjuk és cikkekre vágjuk.
3. Az ecetet összekeverjük a cukorral meg a sóval és addig kavarjuk, míg az utóbbiak elolvadnak.
4. Rátöltjük a paprikára, jól összekavarjuk és tiszta konyharuhával letakarjuk.
5. 12 órát állni hagyjuk, közben többször is átkavarjuk. A végére a paprika megereszkedik és annyi levet enged, amennyi elég lesz feltölteni.
6. Tiszta üvegekbe rakjuk, közéje tormát, babárlevelet és borsót teszünk, majd felöntjük a levével. Tetejére késhegynyi szalicilt szórunk és lefedjük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Karfiollal töltött paradicsompaprika
2014. szeptember 17., szerda
Krumplis-sajtos kifli
2014. szeptember 16., kedd
Mediterrán krumplisaláta
2014. szeptember 15., hétfő
Mákos sütemény
2014. szeptember 12., péntek
Sült paprikás tarja - Ceafă de porc cu ardei copți și praz la cuptor
Ceafă de porc cu ardei copți și praz la cuptor
Ingrediente: 4 felii ceafă de porc, 4-5 ardei kapia, 2-3 fire praz subțire sau 1 praz gros, 100 ml suc de roșii, 4 felii cașcaval, 3 linguri ulei, sare, piper, boia de ardei, pudră de usturoi
Descriere preparare:
Ardeii kapia se spală, se șterg și se așază într-o tavă, apoi se coc la temperatură mare, întorcându-se pe toate părțile, până când coaja devine zbârcită și ușor înnegrită. Ardeii copți se pun într-un vas, se presară cu sare și se acoperă, pentru a se înăbuși. Se curăță de coajă cu mâna umezită în apă, se scot cotoarele și semințele, apoi se taie fâșii. Prazul se curăță, se spală și se taie rondele. Într-o tigaie se încinge uleiul, se adaugă prazul și se călește. Se adaugă ardeii copți, se lasă să se rumenească ușor, apoi se sărează și se toarnă sucul de roșii. Feliile de ceafă se condimentează pe ambele părți cu sare, piper, boia de ardei și pudră de usturoi, apoi se așază una lângă alta într-o tavă. Deasupra se repartizează amestecul de praz și ardei, apoi se acoperă fiecare bucată de carne cu o felie de cașcaval. În tavă se toarnă apă cât să ajungă până la jumătatea grosimii cărnii, se acoperă cu folie și se introduce în cuptorul preîncălzit, unde se coace timp de 30–40 de minute. Preparatul se servește fierbinte, alături de varză roșie sau altă garnitură la alegere.
2014. szeptember 11., csütörtök
Karamellizált nektarin leves
2014. szeptember 10., szerda
Szőlős rétes
2014. szeptember 5., péntek
Szilvaöntetes desszertkrém
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 20 dkg krémsajt(mascarpone), 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom;
a szilvaöntethez: 25 dkg magválós szilva, 5 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 evőkanál amaretto likőr, fahéj
Elkészítése:
Az öntethez a szilvát megmossuk, kimagoljuk és negyedekbe vágjuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a szilvát és kb. 2-3 perc után a vajat, majd a likőrt addig sütjük, míg a karamell felolvad és a szilva összeesik. Megszórjuk egy kevés őrölt fahéjjal, összekeverjük és hűlni hagyjuk.
A krémhez a mascarponet kikavarjuk a kétféle cukorral meg a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tehéntúrót, a citromlevet és összekavarjuk. A tejszínt felverjük és két részben beleforgatjuk a túrós krémbe. Poharakba osztjuk és jól lehűtjük. Tálalás előtt a tetejére tesszük a szilvaöntetet.