Oldalak

2014. szeptember 26., péntek

Szőlős mandulás lepény




Hozzávalók: 5 tojás, 18 dkg cukor, 12 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg vágott mandula, 5 dkg szeletelt mandula, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 gerezd szőlő




Elkészítése
1. A vajat habosra kavarjuk a kétféle cukorral.
2. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyik után jól kikavarjuk.
3. Belekavarjuk a sütőporral összevegyített lisztet meg a vágott mandulát. 
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és előbb a felét majd a megmaradt részt is beleforgatjuk a lisztes masszába. 



5. A tésztát sütőpapírral bélelt, 25 x 30 cm nagyságú tepsibe simítjuk.
6. Tetejét kirakjuk a szőlőszemekkel és megszórjuk a mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük.


2014. szeptember 24., szerda

Kukoricás saláta





A kukorica a salátabárok, büféasztalok leggyakrabban használt alapanyaga. Jól passzol bármilyen zöldséghez, megőrzi állagát és formáját, felveszi az öntetek aromáját. Többnyire majonézes, mustáros öntetekkel keverik, de lightosabb formában is kedvelt, mint például joghurttal vagy egyszerű citromos, ecetes, olívaolajos mártásokkal.  A friss  kukorica használata szezonális, télen és tavasszal  konzervkukoricát lehet használni. A kész salátát ajánlatos jól behűteni tálalás előtt.




Hozzávalók 4 személyre:  2 cső csemegekukorica, 8 dkg sajt, 1 avokádó, 1 kid fej lila hagyma, 1 paradicsompaprika; az öntethez: 0,5 dl olívaolaj, fél citrom, oregánó, bors, só

Elkészítése

1. A kukorica héját lehántjuk, megtisztítjuk a bajuszától. Pár egészséges, belső levelet egy edény aljára teszünk, ráhelyezzük a kukoricát és felöntjük vízzel, majd forrástól számítva 15 percig főzzük.
2. Az öntethez a olajat összekeverjük a citrom levével, enyhén megsózzuk, borsozzuk és belekavarjuk az oregánót.
3. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk majd kockákra vágjuk.
4. A sajtot szeletekre, majd csíkokra, aztán kockákra vágjuk. 


5. A megfőtt kukoricát a vízben hűlni hagyjuk, majd éles késsel a szemeket levágjuk a csőről.
6. A hagymát megpucoljuk, négybe, majd szeletekre vágjuk.
7. Az avókádot meghámozzuk és kockákra vágjuk.
8. A saláta hozzávalóit egy tálba tesszük, megszórjuk borssal és ráöntjük az öntetet, majd összekeverjük. 1-2 órára lehűtjük, majd önmagában vagy sült húsok mellé tálaljuk.


2014. szeptember 19., péntek

Paradicsompaprika savanyúság 2 módon


 Paradicsompaprika forrázva





Hozzávalók 8-10 db, 7 dl üveghez : 5 kg paradicsompaprika(gogos), 2,5 l víz, 5 dl 9 fokos ecet, 50 dkg cukor, 4 evőkanál jódmentes só, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál szemesbors, 8-10 babérlevél, zellerlevél, 1 kötés torma, 1 csapott teáskanál szalicil

Elkészítése: A paradicsompaprikát kicsumázzuk, negyedekbe vágjuk és magjait eltávolítjuk, majd több vízben megmossuk. A tormát megpucoljuk, csíkokra hasítjuk, a zellerlevelet megmossuk és minden üveg aljára 1-2 tormát, zellerlevelet, 1-1 babérlevelet rakunk. A vizet az ecettel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a mustármagot. Mikor a víz felforrt, 2-3 részben beletesszük a paprikacikkeket, 1-2 percig felrottyantjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és az üvegekbe tesszük.Közéje és a tetejére még teszünk tormát és zellerlevelet.  A levet újra felfőzzük, belekavarjuk a szalicilt és az üvegekbe öntjük.Tetejét rácsavarjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Paradicsompaprika hidegen eltéve






Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 dl 9 fokos ecet, 45 dkg cukor, 5 evőkanál jódmentes só, 1 kötés torma, 5-6 babérlevél, 1 evőkanál szemesbors, 1 késhegynyi szalicil

Elkészítése:
1. A paradicsompaprikát  átválogatjuk és több  vízben megmossuk.
2. Kicsumázzuk,  a magjaitól megtisztítjuk és cikkekre vágjuk.
3. Az ecetet összekeverjük a cukorral meg a sóval és addig kavarjuk, míg az utóbbiak elolvadnak.
4. Rátöltjük a paprikára, jól összekavarjuk és tiszta konyharuhával letakarjuk.
5. 12 órát állni hagyjuk, közben többször is átkavarjuk. A végére a paprika megereszkedik és annyi levet enged, amennyi elég lesz feltölteni.
6. Tiszta üvegekbe rakjuk, közéje tormát, babárlevelet és borsót teszünk, majd felöntjük a levével. Tetejére késhegynyi szalicilt szórunk és lefedjük. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Karfiollal töltött paradicsompaprika





2014. szeptember 17., szerda

Krumplis-sajtos kifli



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10-12 dkg krumpli, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő; továbbá: 10 dkg sajt, 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése: A krumplit megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és még melegen áttörjük vagy megreszeljük. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben elmorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a kihűlt krumplit, a tojást, a sót, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy puha tésztát dagasszunk belőle. Konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és három részre osztjuk. Mindegyik részt 0,5 cm vastagságú, kerek lappá nyújtjuk, vékonyan lekenjük olajjal és megszórjuk reszelt sajttal, majd 12 háromszögre vágjuk és kifli alakra feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.



2014. szeptember 16., kedd

Mediterrán krumplisaláta



Hozzávalók 4 személyre:  50 dkg krumpli, 1 paradicsompaprika, 1 zöld paprika, 1 kis fej hagyma, 8 dkg fekete olajbogyó, 2 dl joghurt, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál mustár, só, bazsalikom

Elkészítése: A krumplit megmossuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Ha kihűlt meghámozzuk és felvágjuk. A mustárt egy tálba tesszük és mintha majonézt készítenénk, vékony sugárban hozzákeverjük az olajat, majd a joghurtot, a frissen őrölt borsot és apróra vágott bazsalikomot. A paprikákat kicsumázzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük, az olajbogyót vékony cikkekre vágjuk. Egy salátás tálba összevegyítjük a krumplit, a paprikát, a hagymát meg az olajbogyót és belekeverjük a mustáros öntetet. Fóliával letakarjuk és 1-2 órára hűtőben tartjuk. Tálaláskor megszórjuk friss bazsalikomlevéllel.  


2014. szeptember 15., hétfő

Mákos sütemény







Hozzávalók: 6 tojás, 24 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl tej, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor;
 a töltelékhez: 25 dkg mák, 8 dkg cukor, 1,2 dl tej, 1 citrom reszelt héja;
 a tálaláshoz: 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:  
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a cukorral, majd tovább keverve hozzáadjuk az olajat meg a tejet. A lisztet összekeverjük a sütőporral és beledolgozzuk a tojásos masszába, végül könnyedén belekavarjuk a felvert fehérjét. A tésztát két részre osztjuk, felét egy 25x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 170 fokon 10 percig sütjük. 
A Mákot ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal meg a tejjel és a félig megsült tésztára simítjuk, majd a töltelékre simítjuk a másik rész tésztát. Visszatoljuk a sütőbe és újabb 15 percig sütjük. 
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk és tetejét megszórjuk porcukorral. 



2014. szeptember 12., péntek

Sült paprikás tarja - Ceafă de porc cu ardei copți și praz la cuptor




Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet tarja, 4-5 kápia paprika, 2-3 zsenge (vékony) vagy  1 vastag póréhagyma,  1 dl házi paradicsomlé, 4 szelet sajt, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, fokhagymapor




Elkészítése

1. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük és tepsibe tesszük, majd magas hőfokon, minden oldalukon addig sütjük, míg a héja ráncos lesz és kissé megszenesedik.

2. A megsült paprikákat egy edénybe rétegezzünk, megszórjuk sóval, majd letakarjuk, hogy beizzadjanak. Kezünket vízbe mártogatva lehúzzuk a  héját, kicsumázzuk, majd felvágjuk.

3.  A póréhagymát megpucoljuk, megmossuk és karikára vágjuk. 

4.  Az olajat felhevítjük, rádobjuk a felvágott póréhagymát és megdinszteljük. 





5. Hozzáadjuk a paprikát, átsütjük, megsózzuk és felöntjük a paradicsomlével. 

6. A húst mindkét felén megszórjuk a fűszerekkel, majd egy tepsibe, egymás mellé helyezzük őket.

7. A hússzeleteken szétosztjuk a paprikás hagymát, majd befedjük a sajttal. 

8. Felöntjük annyi vízzel, hogy a húst feléig érjen, majd fóliával befedjük és előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt megsütjük. Lila káposztával vagy egyéb körettel tálaljuk. 


                                  Ceafă de porc cu ardei copți și praz la cuptor

Ingrediente: 4 felii ceafă de porc, 4-5 ardei kapia, 2-3 fire praz subțire sau 1 praz gros, 100 ml suc de roșii, 4 felii cașcaval, 3 linguri ulei, sare, piper, boia de ardei, pudră de usturoi

Descriere preparare:
Ardeii kapia se spală, se șterg și se așază într-o tavă, apoi se coc la temperatură mare, întorcându-se pe toate părțile, până când coaja devine zbârcită și ușor înnegrită. Ardeii copți se pun într-un vas, se presară cu sare și se acoperă, pentru a se înăbuși. Se curăță de coajă cu mâna umezită în apă, se scot cotoarele și semințele, apoi se taie fâșii. Prazul se curăță, se spală și se taie rondele. Într-o tigaie se încinge uleiul, se adaugă prazul și se călește. Se adaugă ardeii copți, se lasă să se rumenească ușor, apoi se sărează și se toarnă sucul de roșii. Feliile de ceafă se condimentează pe ambele părți cu sare, piper, boia de ardei și pudră de usturoi, apoi se așază una lângă alta într-o tavă. Deasupra se repartizează amestecul de praz și ardei, apoi se acoperă fiecare bucată de carne cu o felie de cașcaval. În tavă se toarnă apă cât să ajungă până la jumătatea grosimii cărnii, se acoperă cu folie și se introduce în cuptorul preîncălzit, unde se coace timp de 30–40 de minute. Preparatul se servește fierbinte, alături de varză roșie sau altă garnitură la alegere.

2014. szeptember 11., csütörtök

Karamellizált nektarin leves




Hozzávalók  4 személyre: 6 nektarin, 3 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, só; 2 nektarin, 1 dl tejszín





Elkészítése: 

1. A nektarint meghámozzuk, magját kivesszük és kockákra vágjuk.  

2. A cukrot egy edényben karamellizájuk, majd rádobjuk a nektarint, hozzáadjuk a vajat és addig pároljuk, míg a karamell elolvad és a nektarin megpárolódik.

3. Felöntjük 5-6 dl vízzel és lassú tűzön, 2-3 percig főzzük. 

4. Közben a vanília magjait kikaparjuk és beletesszük a levesbe.

5. A levest kicsit hűlni hagyjuk, majd krémesre turmixoljuk. 

6. Az étkezési keményítőt elkavarjuk a tejjel. 

7. Állandó kavarás mellett a keményítős tejjel behabarjuk a levest és 2-3 percig forraljuk.

8. A levest lehűtve, tejszínnel és kockára vágott nektarinnal tálaljuk. 



2014. szeptember 10., szerda

Szőlős rétes



Hozzávalók 2 rúdhoz:  8 réteslap, 10 dkg vaj;
a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 1 dl + 2 evőkanál tejföl, 2 tojás, 10 dkg cukor, 6 dkg búzadara, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor,  30 dkg szőlő; 
a tálaláshoz: 2-3  evőkanál porcukor

Elkészítése: A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral meg a reszelt citromhéjjal, majd belekeverjük a tehéntúróba. Hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát és végül a felvert tojásfehérjét. A réteslapokat lekenjük az olvasztott vajjal és 4-4 lapot egymásra teszünk. Kanállal szétosztjuk az egész felületén a tehéntúrós krémet, helyenként szőlőszemeket teszünk rá és feltekerjük, a széleit kissé bedugjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Tetejét lekenjük tejföllel és előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 


2014. szeptember 5., péntek

Szilvaöntetes desszertkrém



Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 20 dkg krémsajt(mascarpone), 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom; 
a szilvaöntethez: 25 dkg magválós szilva, 5 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 evőkanál amaretto likőr, fahéj

Elkészítése
Az öntethez a szilvát megmossuk, kimagoljuk és negyedekbe vágjuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a szilvát és kb. 2-3 perc után a vajat, majd a likőrt addig sütjük, míg a karamell felolvad és a szilva összeesik. Megszórjuk egy kevés őrölt fahéjjal, összekeverjük és hűlni hagyjuk. 
A krémhez a mascarponet kikavarjuk a kétféle cukorral meg a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tehéntúrót, a citromlevet és összekavarjuk. A tejszínt felverjük és két részben beleforgatjuk a túrós krémbe. Poharakba osztjuk és jól lehűtjük. Tálalás előtt a tetejére tesszük a szilvaöntetet. 


2014. szeptember 4., csütörtök

Csípős krémek





Chilei mártás
 
Hozzávalók: 1 l paradicsomlé, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg paprika, 1/2 kg hagyma, 3 szár zeller vagy 1 zellergumó, 8-10 db csípős paprika(magostól), 25 dkg cukor, 2,5 dl ecet, fahéj, szemes bors, szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, só, 1 kk szalicil.


Elkészítése: A megtisztított zellergumót, paprikát, csípős paprikát, paradicsompaprikát és hagymát ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, az ecetet és a paradicsomlevet. 2 órán keresztül főzzük, amíg teljesen besűrűsüdik. Az utolsó fél órában belefőzzük a babérlevelet, a borsot, szegfűszeget, szegfűborsot amiket kis gézdarabba kötünk. Amikor kész van, a fűszeres gézdarabot kidobjuk, hozzákavarjuk a szalicilt, forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük és szárazdunsztba tesszük.Nagyon finom hideg és meleg húsokhoz, szalonnához, zsíros kenyérre. 



Csilikrém

Hozzávalók: 3 kg paradicsom átpasszírozva, 1 fej aprora vágott hagyma, 5 dkg cukor, 0,5 dl ecet, 5 dkf csilipor vagy cayene bors
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, majd kis üvegekbe töltjük és egy órán át gőzöljük. 

A receptek az Erdélyi Konyha: Befőzések könyből vannak