Hozzávalók 6
személyre: 1 kg kacsaaprólék(farhát, mellcsont, nyak, szárnytő és zúza), 50 dkg
sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 2 pasztinák, 1 szelet zeller, 1 szelet
karalábé, 1 paprika, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 evőkanál
liszt, petrezselyemzöld, zellerzöld, 20 dkg lúdgége tészta, só, 1 teáskanál
egész bors, őrölt bors, olaj.
Elkészítése: A
kacsahúst megmossuk, és hideg vízben főzni tesszük. Mikor felforrt, lehabozzuk,
beletesszük a megpucolt hagymát, fokhagymát és az egész borst, megsózzuk, a
lángot takarékra állítjuk, és gyöngyözve főzzük. 30 perc után hozzáadjuk a
megpucolt zöldségeket, az összekötött zöldfűszereket, és további 1-1,5 órát főzzük,
vagy amíg a hús könnyen leválik a csontokról. Mikor megvan, félrehúzzuk, 5
percig ülepedni hagyjuk, majd a levest leszűrjük. A zöldségeket (sárgarépát és
petrezselyemgyökeret) melegen tartjuk, a húst pedig leszedjük a csontokról és
ledaráljuk (kb. 25 dkg lesz). Hozzáadjuk a tojást, 1 evőkanál apróra vágott
petrezselyemzöldet, megszórjuk a liszttel, sózzuk, borsózzuk és összedolgozzuk.
Olajos kézzel apró gombócokat formázunk, majd a levesbe főzzük. A lúdgége
tésztát sós vízben megfőzzük, és a zöldségekkel együtt a levesbe tesszük.
Megszórjuk petrezselyemzölddel, és forrón tálaljuk.
Megjegyzés: A
gombócmasszát kevés átdarált zöldséggel is szaporíthatjuk.
Supă de rață cu perișoare
Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg tacâmuri de rață (spate, gât, aripi, pipotă și inimă), 500 g morcovi, 3 rădăcini de pătrunjel, 2 păstârnac, 1 felie țelină, 1 felie gulie, 1 ceapă, 1 ardei, 2-3 căței de usturoi, 1 ou, 1 lingură făină, frunze de pătrunjel, frunze de țelină, 200 g paste gărtene, sare, piper boabe, piper măcinat, ulei.
Prepararea: Tacâmurile de rață se spală și se pun la fiert în apă rece. Când zeama dă în clocot, se spumează, se adaugă sare, piper boabe, ceapa și usturoiul curățate, și se fierbe la foc moderat. După aproximativ 30 minute, se adaugă zarzavaturile și legumele curățate, jumătate din verdețurile legate, și se fierbe în continuare timp de 1-1,5 ore, sau până când carnea se desprinde de pe oase. Se ia deoparte, se lasă 5 minute, după care supa se strecoară. Legumele se țin la cald, carnea se ia de pe oase și se dă prin mașina de tocat carne(aproximativ 250-300 g). Se adaugă oul, frunze de pătrunjel mărunțite, făina, sare și piper și se amestecă. Cu mâna unsă cu puțin ulei, se formează perișoare mici , care se fierb în supă. Pastele se fierb separat, se strecoară și se adaugă și ele în supă, împreună cu zarzavatul pus deoparte. Se presară cu frunze de pătrunjel mărunțit.
Sugestie: În compoziția de perișoare se poate adăuga și puțin zarzavat, dat și el prin mașina de tocat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)