Oldalak

2025. július 16., szerda

Citromos sajttorta sütés nélkül - Cheesecake cu lămâie fără coacere


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához, 12 szelet:  20 dkg zabkeksz, 10 dkg olvasztott vaj,  25 dkg Philadelphia krémsajt, 25 dkg mascarpone krémsajt, 3 dl habtejszín, 1 citrom,  1 teáskanál vanília kivonat, 1 evőkanál porcukor, fogpiszkálonyi sárga zselés ételszínező; a díszítéshez: 1 dl habtejszín, 1 citrom.

Elkészítése:  A zabkekszet késes darálóban morzsásra törjük, összedolgozzuk az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába egyengetjük. A kétféle krémsajtot meg a habtejszínt a habverő tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vanília kivonatot és egy fél citrom reszelt héját, majd az egészet felverjük, míg egy vastag, krémes állagot kapunk. A végén ízlés szerint citromlével ízesítjük és kevés ételszínezékkel kissé sárgásra színezzük. A krémet a kekszes alapra simítjuk. Tetejét felvert habtejszínnel, reszelt citromhéjjal és citromszeletekkel díszítjük. 

Cheesecake cu lămâie            12 felii / 30 minute

Ingrediente pentru o formă de tort de 22 cm: 200 g biscuiți digestivi, 100 g unt topit, 250 g cremă de brânză Philadelphia, 250 g mascarpone, 300 ml smântâna dulce pentru frișcă, 1 lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 1 lingură zahăr pudră, un vârf de cuțit de colorant alimentar galben gel; pentru decor: 100 ml frișcă bătută, 1 lămâie.

Prepararea: Biscuiții se mărunțesc fin într-un robot de bucătărie, se amestecă cu untul topit și se presează pe fundul formei de tort. Crema de brânză, mascarpone și smântâna dulce lichidă se pun într-un bol de amestecare, se adaugă zahărul pudră, extractul de vanilie și coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Se bate totul până se obține o cremă groasă și aerată. La final, se adaugă suc de lămâie după gust și puțin colorant alimentar galben pentru un aspect plăcut. Crema se întinde peste baza de biscuiți și se nivelează. Suprafața se decorează cu frișcă bătută, coajă rasă de lămâie și felii de lămâie.


 

2025. július 8., kedd

Görög krumplisaláta - Salată grecească de cartofi

Hozzávalók 4 személyre:  80 dkg apró szemű krumpli, 20 dkg fetasajt, 5 evőkanál kapribogyó(helyettesíthető felvágott olívabogyóval), 1 vöröshagyma, ½ citrom leve, friss kapor, 4-5 evőkanál olívaolaj, szárított oregánó, frissen őrölt bors, só.

Elkészítése:  A krumplit megmossuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hűlni hagyjuk, megpucoljuk és karikákra vágjuk. A hagymát felszeleteljük, összekeverjük a krumplival, a kapribogyóval meg az összemorzsolt fetasajttal, megszórjuk kaporral, és oregánóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.

A majonéz nélküli krumplisaláta az ideális nyári köret, mivel sokkal kevésbé romlik a melegben (és egészségesebb is). Kimondottan grillezett húsok vagy halak mellé ajánlott, de önmagában egy tökéletes könnyed vacsora is lehet. Érdemes 2-3 órával előtte elkészíteni és hűtőbe tenni, miközben a krumpli felszívja az olajat és az ízek jól összeérnek. 


             Salată grecească de cartofi   4 pers /   40 min

Ingrediente: 800 g cartofi mici, 200 g brânză feta, 5 linguri de capere (se pot înlocui cu măsline mărunțite), 1 ceapă roșie, zeama de la ½ lămâie, mărar proaspăt, 4-5 linguri ulei de măsline, cimbru uscat, piper proaspăt măcinat, sare.

Prepararea: Cartofii se spală, se fierb în apă sărată până devin moi, apoi se scurg, se lasă să se răcească, se curăță și se taie felii. Ceapa se feliază, se amestecă cu cartofii, caperele și brânza feta sfărâmată, se presară cu mărar și cimbru, se asezonează cu sare și piper după gust, în final se stropește cu ulei de măsline și zeama de lămâie. Salata se pune la rece pentru 30 minute, după care se servește.