2019. január 30., szerda

Hájas sütemény -Haioșe cu osânză de porc



Hozzávalók: 1 kg jó minőségű liszt, 60 dkg friss sertésháj (tisztán ledarálva), 4 tojássárgája, 1 evőkanál apró szemcséjű cukor, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál ecet vagy erős pálinka, kb. 2,5-3 dl ásványvíz, egy csipet só, 25-30 dkg erdélyi szilvaíz, 20 dkg porcukor.

Elkészítése

  1. A ledarált, hideg hájat összekeverjük 25 dkg liszttel és az ecettel és három részre osztjuk. 
  2. A megmaradt lisztet alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, a rummal és annyi ásványvízzel, hogy rugalmas tésztát kapunk. 
  3. Letakarjuk, 30 percig hidegben pihentetjük, majd lisztezett felületen 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. 
  4. Széles pengéjű kés segítségével rákenjük az első adag hájat, majd a tészta felső részét középre hajtjuk, az alsó résszel pedig befedjük. 
  5. Ezután a jobb felét középre hajtjuk, majd a bal felével befedjük. 
  6. Egy óráig hidegben pihentetjük, majd a műveletet kétszer megismételjük, közötte a tésztát mindig egy-egy óráig pihentetjük. 
  7. Az utolsó pihentetés után 0,5 cm vastagra nyújtjuk, 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére egy-egy teáskanál szilvaízet teszünk, majd könnyedén kettéhajtjuk. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. 
  9. 5 percig hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral.

Hasznos tudnivalók a tökéletes leveles, hájas tésztához

  • A hájat alaposan tisztítsuk meg a hártyáktól, majd hideg vízben áztassuk, többször mossuk át, és hagyjuk teljesen lecsepegni. Ezt követően daráljuk krémes, sima állagúra, hogy könnyen eldolgozható legyen a tésztában.
  • A tésztához kizárólag jó minőségű lisztet és valódi, cukormentes  szilvaízet használjunk – a minőségi szilvaíz sütés közben sűrű marad, és nem folyik ki.
  • Az ásványvizet nem egyszerre, hanem fokozatosan, gyúrás közben adagoljuk. Kezdetben a tészta ragacsosnak tűnhet, de a megfelelő dagasztás hatására szépen elválik a kéztől, és rugalmas, selymes tapintású lesz.
  • A tészta készítéséhez hűvös helyiséget válasszunk. A háj hőmérséklete kulcsfontosságú: ha túl kemény, nem kenhető el megfelelően, ha viszont túl lágy vagy olvadt, szétfolyik, és tönkreteheti a rétegek szerkezetét.
  • A hajtogatás során mindig tartsuk be az első hajtás irányát, mert ez biztosítja az egyenletes, szép rétegződést a további hajtásoknál is.
  • Az ecet, a rum vagy a pálinka nem elhagyható összetevők: ezek segítik a tészta megemelkedését sütés közben, könnyűvé és levegőssé téve a szerkezetét.
  • A tésztát mindig forró késsel vágjuk, hogy a penge ne húzza össze a széleket – így a sütemény sütés közben egyenletesen tud majd felemelkedni.


                                        Haioșe cu osânză de porc

Ingrediente: 1 kg făină 000, 600 g osânză de porc proaspătă , curățată de pieliță, 4 gălbenușuri de ou, 1 lingură de zahăr tos fin, 1 lingură de rom, 1 lingură de oțet sau țuică tare, 250 –300 ml apă minerală, un praf de sare, 250–300 g magiun de prune, 200 g zahăr pudră.

Mod de preparare:

  1. Osânza bine răcită se dă prin mașina de tocat cu sită fină, apoi se amestecă cu 250 g făină și cu oțetul. Compoziția se împarte în trei părți egale.
  2. Restul de făină se pune într-un castron. Se adaugă gălbenușurile, zahărul, sarea și romul, apoi se toarnă treptat apă minerală până când se obține un aluat elastic.
  3. Aluatul se acoperă și se lasă la rece 30 de minute. Apoi se întinde pe blatul presărat cu făină într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 0,5 cm grosime.
  4. Prima parte de osânză se întinde uniform peste aluat. Partea superioară a foii se pliază pe mijloc, apoi se acoperă cu partea inferioară. Partea dreaptă a aluatului se pliază pe mijloc, apoi se acoperă cu partea stângă.
  5. Aluatul se lasă la rece timp de o oră, apoi se repetă procedeul de întins, uns și pliat, încă două ori, lăsând aluatul de fiecare dată la rece câte o oră.
  6. După ultima odihnă, aluatul se întinde din nou la 0,5 cm grosime și se taie în pătrate de 7x7 cm.
  7. În centrul fiecărui pătrat se pune câte o linguriță de magiun de prune, apoi se pliază ușor în două.
  8. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc, în cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 15-20 de minute.
  9. Se lasă la răcit 5 minute, apoi se pudrează cu zahăr pudră.



Informații utile pentru niște haioșe perfecte cu osânză 

  • Osânza de porc se curăță foarte bine de pielițe, apoi se pune la înmuiat în apă rece, se spală de mai multe ori și se lasă să se scurgă complet. După aceea, se trece prin mașina de tocat până capătă o textură fină, cremoasă, pentru a putea fi ușor întinsă peste aluat.
  • Pentru aluat se folosește o făină de bună calitate și magiun de prune fără zahăr – un magiun bun rămâne dens în timpul coacerii și nu curge.
  • Apa minerală se adaugă treptatîn timpul frământării, nu dintr-o dată. La început, aluatul poate părea lipicios, însă pe parcursul frământării se desprinde de mâini și devine elastic și neted.
  • Aluatul se prepară într-o încăpere răcoroasă. Temperatura osânzei este esențială: dacă este prea tare, nu se poate întinde uniform, iar dacă este prea moale sau topită, poate compromite structura straturilor.
  • La împăturire, se păstrează, la fiecare etapă, prima pliere, pentru a obține o stratificare uniformă.
  • Oțetul, romul sau țuică nu sunt opționale: ele ajută aluatul să crească frumos în timpul coacerii, oferindu-i o textură ușoară și aerată.
  • Aluatul se taie întotdeauna cu un cuțit fierbinte, astfel încât lama să nu strângă marginile ; în acest fel, prăjitura va crește uniform în cuptor.


                                                           

2019. január 14., hétfő

Gyömbéres-vörösboros felvágott



Hozzávalók: 1,2 kg tarja(édespecsenye), 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál szegfűbors, 5 cikk fokhagyma, diónyi gyömbér, 2 rozmaringág, 3-4 szál petrezselyemzöld, 2 dkg só, 2 dl vörösbor.


Elkészítése: A húst kb. 2 cm vastag szeletekre, majd kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a sót, a fűszereket, az áttört fokhagymát meg a lereszelt gyömbért és az apróra vágott zöldfűszereket, majd alaposan összegyúrjuk, közben adagolva a bort. Dupla rétegű fóliát kiterítünk, rápakoljuk a masszát, majd felcsavarjuk, a végeknél pedig többször átcsavarjuk, míg a rúd feszessé válik. A fóliavégeket alátűrjük, majd az egészet sütőpapírba csavarjuk és egy éjszakára hűtőben tároljuk. Másnap egy tepsibe tesszük,  kevés vizet öntünk alája és 130 fokon, 2 órát pároljuk. Hidegen szeleteljük.



2019. január 10., csütörtök

Áfonyás zsömle- Chifle dulci cu afine



Hozzávalók 3 személyre: 20 dkg liszt, 1 evőkanál tejpor, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál szárított élesztő, ¼  teáskanál só, 1 dl áfonyalekvár, 0,50 dl víz, 20 g puha vaj, porcukor.

Elkészítése: Az áfonyalekvárt a vízzel blenderben turmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejport, a cukrot, az élesztőt meg a sót, összekavarjuk, majd rátöltjük az áfonyaturmixot és egy kanállal összekavarjuk. Mikor a tészta kezd összeállni kivesszük egy enyhén lisztezett gyúródeszkára, és addig gyúrjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A végén beledolgozzuk a vaj felét. Letakarjuk, langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk. Egy 15x20 cm-es hőálló tálat kikenünk a megmaradt vaj felével, a többit a kezünkre és a gyúródeszkára kenjük. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kerekre formázzuk és a tálba tesszük. Letakarjuk, 20 percig újból kelni hagyjuk, majd 160 fokon, 16 percig sütjük. Porcukorral megszórva, sima vagy gyümölcsős joghurttal, lekvárral, mogyorókrémmel vagy mogyoróvajjal tálaljuk.




Chifle dulci cu afine 

Ingrediente pentru 6 bucăți: 200 g făină, 1 lingură lapte praf, 2 lingurițe zahăr 1 linguriță drojdie uscată, ¼ linguriță sare, 100 ml dulceață de afine, 50 ml apă, 30-40 g unt moale, zahăr pudră.

Prepararea: Dulceața de afine se mixează în blender împreună cu apa. Făina se cerne împreună cu sarea și laptele praf, se adaugă zahărul și drojdia uscată, se amestecă apoi se toarnă mixul de afine și se amestecă cu o lingură. Când aluatul începe să se lege, se scoate pe planșeta de lemn, presărată cu făină și se frământă până când se obține un aluat neted, la sfârșit se încorporează 10 g de unt moale. Se acoperă, se lasă la dospit 1 oră. Se unge cu jumătate din untul rămas o tavă termorezistentă mică(cca 15x20 cm), restul de unt se unge pe planșetă și pe mâini. Aluatul se împarte în 6 părți egale, se formează mici chifle și se pun în tavă. Se acoperă, se lasă din nou la dospit 20 minute, după care se coace 16 minute la 160 grade. Se servesc presărate cu zahăr pudră, alături de iaurt, lapte cu cacao, sau cu dulceață sau cremă ori unt de alune.

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...