2017. november 30., csütörtök
Májgombóc savanyúkáposzta ágyon
2017. november 28., kedd
Mészely Adél: Az első út egyedül
2017. november 27., hétfő
Sültalma likőr - Lichior de mere coapte
2017. november 26., vasárnap
Édesanyám pácolt szalonnája, ahogy nagymamámtól tanulta
Hozzávalók: 15-20 tábla szalonna;
a pácléhez: 15 l víz, 3 kg jódmentes só, 3 nagy fej, negyedekbe vágott hagyma, 25 dkg megpucolt fokhagyma, 10 dkg szemes bors, 10 babérlevél;
a fokhagymás-paprikás krémhez: 15 dkg fokhagyma, 12 dkg fűszerpaprika, 2 evőkanál jódmentes só, kevés meleg víz
A szalonnát tetszés szerinti táblákba vágjuk, megformázzuk. Bőven megszórjuk sóval, fateknőbe (vagy műanyagtálba,- hordóba) rétegezzük és 2-3 napig állni hagyjuk benne.
Ezután kivesszük, a szalonnát hideg víz alatt leöblítjük, a teknőt(tálat, hordót) kimossuk.
A páclé hozzávalóit forrás után 5-10 percig főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd beletöltjük a teknőbe és felöntjük még 15 l hideg vízzel. (bennehagyunk mindent:hagymát, fokhagymát, borst, babérlevelet)
A szalonnákat behelyezzük a hideg páclébe, vigyázva, hogy az teljesen ellepje. Ha szükséges, fával és nehezékkel lenyomjuk, majd 2-3 hétig benne hagyjuk, 1-2* átforgatjuk.
Ekkor kivesszük, meleg vízzel lemossuk, felső részén bevágjuk, sonkakötő madzaggal és kis fadarabok segítségével átkötjük, majd felakasztjuk és 1 napig száradni hagyjuk.
2-3 nap füstöljük keményfa fűrészporral, egy-egy nap szünetet tartva a füstölések között.
Füstölés után a szalonnát forró!!! vízben(2-3 tábla szalonna mosása után a vízet kicseréljük) konyharuha segitségével jól megmossuk, felakasztva pár órát száradni hagyjuk. A füstölt ízét nem veszti el, a szalonna pedig nagyon puha és finom lesz.
A megpucolt fokhagymát áttörjük, sóval kikavarjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és kevés meleg vízzel kenhetően krémesre kavarjuk, majd a szalonnát egy ecsettel körbekenjük vele(a bőrős részt nem, csak a felületét és az oldalakat). Legalább 2-3 hétig száraz, szellős kamrában, felakasztva tároljuk, majd zacskókba téve lefagyasztjuk.
Régen Nagymamám egész évben a szellős kamrában tartotta, nyáron újból lemosta forró vízzel és újrakente fokhagymás-paprikás krémmel.
![]() |
| Pácolás után, lemosva |
![]() |
| Füstölésre várva |
2017. november 25., szombat
Háromszínű püspökkenyér - Chec în trei culori
2017. november 24., péntek
Kacsaleves húsgombóccal- Supă de rață cu perișoare
Prepararea: Tacâmurile de rață se spală și se pun la fiert în apă rece. Când zeama dă în clocot, se spumează, se adaugă sare, piper boabe, ceapa și usturoiul curățate, și se fierbe la foc moderat. După aproximativ 30 minute, se adaugă zarzavaturile și legumele curățate, jumătate din verdețurile legate, și se fierbe în continuare timp de 1-1,5 ore, sau până când carnea se desprinde de pe oase. Se ia deoparte, se lasă 5 minute, după care supa se strecoară. Legumele se țin la cald, carnea se ia de pe oase și se dă prin mașina de tocat carne(aproximativ 250-300 g). Se adaugă oul, frunze de pătrunjel mărunțite, făina, sare și piper și se amestecă. Cu mâna unsă cu puțin ulei, se formează perișoare mici , care se fierb în supă. Pastele se fierb separat, se strecoară și se adaugă și ele în supă, împreună cu zarzavatul pus deoparte. Se presară cu frunze de pătrunjel mărunțit.
Sugestie: În compoziția de perișoare se poate adăuga și puțin zarzavat, dat și el prin mașina de tocat.
2017. november 23., csütörtök
Töltött pulykamellrolád - Ruladă de curcan cu brânză Cheddar
2017. november 21., kedd
Sütőtökős édes málé - Mălai cu dovleac
2017. november 15., szerda
Sütőtökös chia magos puding
2017. november 10., péntek
Céklás desszertkenyér -Pâine cu sfeclă și brânză feta
2017. november 9., csütörtök
Gyömbéres sütőtök krémleves
2017. november 6., hétfő
Boros csirke aszalt gyümölcsökkel-Shakespeare konyhájából
2017. november 4., szombat
Rózsás sütemény -Shakespeare idejéből
Egyéb receptek Shakespeare idejéből

















