2015. november 26., csütörtök

Erdélyi krumpligulyás


Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg krumpli, 2 szál paprikás kolbász(kb.30 dkg), 1 nagy hagyma, 1-2 paprika, 1 paradicsom(konzervből is lehet), 1 evőkanál zsír, só, bors, fűszerpaprika, tárkony

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Közben felvágjuk a paprikát, a paradicsomot 1 percre lobogó vízbe dobjuk, majd héját lehúzzuk, összevágjuk és a paprikával együtt a hagymához adjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymás alaphoz, összekeverjük, megszórjuk fűszerpaprikával, borssal, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Fedő alatt, lassú tűzön félpuhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt meg a tárkonyt, majd készre főzzük. Félrehúzzuk a tűzről és lefedve, 15-20 percig pihenni hagyjuk, majd ropogós héjú kenyérrel tálaljuk. 


2015. november 24., kedd

Citromos zöldségleves krumpligombóccal





Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 8 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 5 dkg vaj,  2 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, só, 1 citrom, 4-5 szál petrezselyemzöld; a krumpligombóchoz: 25 dkg krumpli, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, só.

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát apróra, a veteményt karikára vagy kockára vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát és 2-3 percig dinszteljük, majd rádobjuk a hagymát meg a többi zöldséget és együtt dinszteljük tovább. Megsózzuk, felöntjük vízzel és megfőzzük. Közben a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Mikor langyos, áttörjük, összekavarjuk a liszttel meg a tojással és nagyobb mogyorószem méretű gombócokká formázzuk, majd a zöldborsóval együtt a levesbe főzzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és kevés forró levessel hőkiegyenlítjük. Mikor a gombócok megfőttek, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és rátöltjük a tojásos tejszínt. Citromlével savanyítjuk. 


2015. november 22., vasárnap

Sütőtökös pogácsa tökmaggal






Hozzávalók : 50 dkg liszt, 1,5-1,8 dl tej, 10 dkg sült sütőtökpüré, 1 evőkanál cukor, 8 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 10 dkg héj nélküli tökmag, 2 teáskanál só, 3 dkg élesztő;  továbbá: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál víz, 10 dkg tökmag.



Elkészítése :
1. A  langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot meg 1 evőkanál lisztet és hagyjuk felfutni. 
2. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd darabosra vágjuk.
3.  A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőtökpürét, a tojást, a sót meg az élesztős tejet és  megdagasztjuk.
4. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat meg a tökmagot. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 40 percig kelni hagyjuk. 
5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastag lappá nyújtjuk és kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
6. Tetejüket lekenjük a tejjel és olajjal összekevert tojássárgájával és bőségesen megszórjuk tökmaggal.  
7. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük. 



2015. november 21., szombat

Vadzsályás hasaalja pecsenye



Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg hasaalja, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 paprika, 1 evőkanál zsír, só, bors, fűszerpaprika, 3-4 szál szárított vadzsálya, 80 dkg apró krumpli.
Elkészítése: A hasaalját bedörzsöljük sóval, borssal meg fűszerpaprikával, egy lábasba tesszük és mellérakjuk a megpucolt hagymákat meg a sárgarépát, a paprikát és a zsályát, aláöntünk fél liter vizet és közepes lángon 30 percig pároljuk. Közben a krumplit héjában megfőzzük, ezután hűlni hagyjuk és megpucoljuk, majd forró zsíron átpirítjuk.  Az időközben megpárolt hasaalját szeletekre vágjuk és átsütjük a megmaradt forró zsiradékon. Azonnal tálaljuk. 



2015. november 20., péntek

Paszulyfőzelék csülökkel - Iahnie de fasole cu ciolan



Hozzávalók 5-6 személyre: 50 dkg nagyszemű fehérpaszuly (előre beáztatva), 1 füstölt csülök, 2 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 babérlevél,  1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors, 1 teáskanál egész bors, fűszerpaprika, csilipehely, petrezselyemzöld. 

Elkészítése
1. A csülköt megmossuk, egy nagy fazékba tesszük, és hideg vízzel felöntjük. Hozzáadjuk az egyik hagymát egészben, a fokhagymát, a babérleveleket, az egész borsot és sót. Addig főzzük, amíg a hús könnyedén leválik a csontról.
2. Miután a csülök megfőtt, kivesszük, egy tálba tesszük, lefedjük és melegen tartjuk. A főzőlevet leszűrjük és félretesszük.
3. A megmaradt hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, majd a zsíron megdinszteljük. Meghintjük fűszerpaprikával és kevés őrölt borssal.
4. Hozzáadjuk a beáztatott paszulyt, felöntjük a paradicsomlével és annyi csülöklével, hogy bőven ellepje. Mérsékelt lángon puhára főzzük, közben szükség szerint pótoljuk a folyadékot.
5. A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, majd néhány evőkanál forró csülöklével hígítjuk. A habarást a főzelékhez adjuk és alaposan összekeverjük.
6. Megszórjuk csilipehellyel és apróra vágott petrezselyemzölddel, majd 2-3 percig forraljuk. Ezután félrehúzzuk a tűzről.
7. A csülökhúst kisebb darabokra vágjuk, és a forró paszulyfőzelékkel tálaljuk.

  
                                                      Iahnie de fasole cu ciolan 

Ingrediente (5–6 porții):
500 g fasole albă (boabe mari, hidratate în prealabil), 1 ciolan afumat, 2 cepe, 2–3 căței de usturoi, 2 foi de dafin, 1 linguriță de boabe de piper, 100 ml suc de roșii, 1 lingură de făină, 150 ml smântână, 1 lingură de untură, fâșii de ardei iute (fulgi de chilli), boia dulce, pătrunjel verde, sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Ciolanul se spală și se pune într-o oală încăpătoare, apoi se acoperă cu apă rece. Se adaugă o ceapă întreagă, usturoiul, foile de dafin, boabele de piper și sare. Se fierbe până când carnea se desprinde ușor de pe os.

  2. Ciolanul fiert se scoate într-un vas și se acoperă pentru a se menține cald. Zeama se strecoară și se păstrează pentru preparare.

  3. Ceapa rămasă se curăță, se toacă mărunt și se călește în untură până devine sticloasă. Se presară cu boia dulce și puțin piper măcinat.

  4. Fasolea hidratată se adaugă peste ceapă și se completează cu sucul de roșii și suficinetă zeamă de la ciolan, încât să fie bine acoperită. Se fierbe la foc moderat până când boabele devin fragede, completând cu lichid ori de câte ori este nevoie.

  5. Făina se amestecă cu smântâna până la omogenizare, apoi se diluează cu câteva linguri de zeamă fierbinte de la ciolan. Amestecul se toarnă în mâncare și se integrează uniform.

  6. Preparatul se condimentează cu fulgi de chilli și pătrunjel verde tocat, apoi se mai fierbe timp de 2–3 minute. La final, se ia de pe foc.

  7. Carnea de pe ciolan se taie în bucăți potrivite și se servește cu iahnia fierbinte.

2015. november 17., kedd

Aludttejes csirkemell krumplisalátával




Hozzávalók 2 személyre: 1 egész csirkemell, 2,5 dl aludttej, só, bors, fűszerpaprika, 1 szál zöld fokhagyma, 4 evőkanál olaj; a körethez: 40 dkg krumpli,1-1 kis piros és zöld paprika, 1 hagyma, petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 1 teáskanál cukor, só, bors. 

Elkészítése: Az aludttejet sűrű szitán lecsöpögtetjük, a fokhagymát a zöldjével együtt nagyon apróra vágjuk. A húst megmossuk, szárazra töröljük, megsózzuk, megszórjuk borssal, fűszerpaprikával és a fokhagymával, majd meglocsoljuk az olajjal, jól bedörzsöljük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Közben a krumplit megmossuk és héjával, sós vízben megfőzzük. 1 dl vízben elkeverjük az olajat, az ecetet, a cukrot, kevés sót és borsót, majd hozzáadjuk a karikára vágott hagymát meg a paprikákat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Mikor a krumpli langyosra hűlt megpucoljuk, felvágjuk és belekeverjük a salátalébe. Lefedjük és hideg helyen tartjuk. A csirkemellet sütőtálba tesszük, rátöltjük az aludttejet és forró sütőben 50-60 percig sütjük, vagy amíg megpirul. 


Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...