2016. január 26., kedd
Narancsos karajpecsenye
2016. január 21., csütörtök
Gyümölcskenyér
2016. január 19., kedd
Csípős-savanyú fülleves - Ciorbă iute cu urechiușe de porc
2016. január 16., szombat
Apácafánk
2016. január 14., csütörtök
Pacalleves - Ciorbă de burtă
A pacalleves kimondottan olyan étel, amit csak nagyobb adagban érdemes elkészíteni, egyrészt mert a pacalt is minimum 1 kg.-os csomagolásban lehet kapni, másrészt pedig sokkal ízletesebb a végeredmény. Ajánlom, hogy ne csíkokra vágott és előfőzött pacalból készítsék, hanem nyers, vágatlan pacalból, valamint velős marhacsontból, ezekből lesz igazán ízletes a leves.
Hozzávalók 6-8 személyre: 1,2-1,5 kg friss pacal, 1,5-2 kg marha velőscsont, 4+2 db. sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 nagy zeller, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma,1-2 savanyított csípőspaprika, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár, 3 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, só, szemesbors,1-2 babérlevél, tárkonyecet, ecet.
Elkészítése:
1. A friss pacalt és a csontokat hideg vízben jól kiáztatjuk. A pacalt enyhén sós, ecetes vízben leforrázzuk, majd 7-8 l hideg vízben főni tesszük a csontokkal együtt.
2. Mikor felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, a szemesborst meg a babérlevelet. Csendes forrással, 3-4 órán át főzzük, félidőben hozzáadjuk a megtisztított veteményt, a hagymát meg a csípőspaprikát.
3. Mikor a pacal megpuhult( könnyen el lehet szakítani), félrehúzzuk a tűzről, a pacalt, a csontokat meg a veteményt szűrőkanállal kiemeljük, a levet kissé pedig ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük.
4. Az időközben kihűlt pacalt csíkokra vágjuk és visszatesszük az alaplébe.
5. A megmaradt sárgarépát megpucoljuk, kislyúkú reszelőn leszeljük és az olajon megdinszteljük. Hozzáadunk 1-2 merítőkanál forró levet, felforraljuk, majd rátöltjük a levesre és pár percig főzzük még.
6. A tojássárgákat kikavarjuk a mustárral meg a tejföllel, 2-3 merítőkanál levessel hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük az ételre. Tárkonyecettel és ha szükséges sóval ízesítjük.
Ingrediente pentru 6-8 persoane: 1,5 kg burtă de vită nefiartă, 1,5-2 kg oase de vită cu măduvă şi tendoane, 4+2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină, 1 ceapă, 1 căpăţână de usturoi, 1-2 buc. ardei iute murat, 2 gălbenuşuri de ou, 1 lingură de muştar, 300 ml smântână, ulei, sare, piper boabe, 2 foi de dafin, oţet; pentru mujdei: 6 căţei de usturoi, 1-2 linguri de oţet, sare
Prepararea: Burta de vită se spală în mai multe rânduri de apă rece împreună cu oasele. Se pun la fiert în aproximativ 7-8 l de apă rece, se spumează, apoi se adaugă sare, piper boabe, foi de dafin şi usturoi. Se lasă la fiert la foc mediu timp de 3-4 ore sau până când burta de vită se înmoaie. În ultima oră de fierbere se adaugă rădăcinoasele curăţate şi tăiate fâşii, ceapa şi ardeii iuţi. Se stinge focul, se scoate burta, oasele şi se strecoară supa. Se curătă morcovul rămas, se dă pe răzătoarea cu găuri mici şi se căleşte în puţin ulei, adăugând căte puţin din supă. Se fierbe aprx. 5 minute până cănd devine de culoare aurie, apoi se strecoară în supă sau se adaugă împreună cu morcovii răzăliţi. Când burta de vită se răceşte puţin, se taie în fâşii de mărimea degetului mic, se pune înapoi în supă şi se lasă să dea în clocot. Gălbenuşurile de ou se freacă cu muştarul şi smântâna, se adaugă puţină zeamă fierbinte, apoi se adaugă înapoi în supă. Se prepară mujdei din usturoi, sare şi oţet şi se serveşte lăngă ciorba.
2016. január 11., hétfő
Préselt csülök - Ciolan presat
Hozzávalók: 1 hátsó, nyers sertéscsülök, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 2 szegfűbors, 1 teáskanál őrölt bors, só, fűszerpaprika.
Elkészítése: A csülköt megmossuk, megtisztítjuk az esetleges szőrszálaktól és hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát(2-3 cikket félreteszünk), a szemes meg a szegfűborst, a babérlevelet, megsózzuk, majd lassú tűzön, 1,5-2 órát főzzük, vagy amíg a hús leválik a csontról. Ha megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a bőrét lefejtjük, a húst pedig leszedjük a csontról. A félretett fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk az őrölt borsot, egy kevés sót és összekeverjük, majd hozzáadunk kb. 1 dl főzőlevet. Egy hosszúkás formát kibélelünk háztartási fóliával, az aljára teszünk egy sor bőrös részt és egy ecsettel lekenjük a fűszeres lével. A csülökhúst kézzel kissé szétszedjük és rétegekben lerakjuk a bőrre, minden réteget lekenünk a lével és végül befedjük a megmaradt bőrrel. A fóliát visszahajtjuk, és egy nehezékkel lenyomjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk, a tetejét megszórjuk fűszerpaprikával, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Ciolan presat
Ingrediente: 1 ciolan de porc (de spate), 1 căpățână de usturoi, 2 foi de dafin, 1 lingură piper boabe, 2 boabe ienibahar, 1 linguriță piper măcinat, sare, boia dulce.
Prepararea: Ciolanul se curăță, se spală și se pune la fiert în apă rece. Se adaugă piperul boabe, ienibaharul, usturoiul curățat(se pun deoparte 2-3 căței), foile de dafin, sare și se fierbe la foc moderat 1,5-2 ore, sau până când carnea este fiartă. Se scoate cu paleta de bucătărie, se lasă puțin la răcit, apoi se dezosează. Usturoiul pus deoparte se pisează, se amestecă cu sare, piper măcinat și câteva linguri de zeamă caldă în care a fiert ciolanul. Se tapetează o formă lunguiață cu folie de bucătărie, se pune un strat de șorici de pe ciolan, se unge cu pasta de piper-usturoi, apoi se pune carnea în straturi, fiecare strat se unge cu pastă. Deasupra se pune din nou șorici, se acoperă cu marginile foliei și se apasă deasupra cu o greutate. Se lasă la rece o noapte, după care se scoate din formă și din folie, se pune pe tavă și se presară cu boia dulce.




