Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor;
a habcsókhoz: 2 tojásfehérje, 5 dkg cukor, 10 dkg porcukor,
a krémhez: 15 dkg 70%-os csokoládé, 1,5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 5 dkg
porcukor;
a mázhoz: 5 dkg 70%-os csokoládé, 2-3 evőkanál olaj.
Elkészítése:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojássárgáját, a
porcukrot és pár csepp hideg vízzel puha tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk,
15-20 percre hűtőbe tesszük, majd 4 mm vastag lappá nyújtjuk, és 4 cm-es
kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 10-12 perc
alatt megsütjük.
A habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral közepes fokozaton felverjük,
majd beleszórjuk a porcukrot, és erős fokozaton addig verjük, amíg kemény habot
nem kapunk. Csillagcsőves habzsákba kanalazzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe habcsókokat
nyomunk, 10 percig 140 fokon, majd
további 1 órát 100 fokon sütjük.
A krémhez a tejszínt felforrósítjuk,
levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és 5 percig állni
hagyjuk, majd összekeverjuk Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap 1 órát a
konyhapulton állni hagyjuk, majd kézi mixerrel felhabosítjuk. A
szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk a porcukorral, majd összekeverjuk a
csokoládékrémmel.
A tallérokra csokoládékrémet nyomunk, ráhelyezünk 1-1
habcsókot, majd rácsorgatjuk az olajjal elkevert olvasztott csokoládét. Hűvös
helyen 3-4 napig tárolhatjuk.
Talere cu bezea
Ingrediente:
pentru aluat: 300 g făină, 150 g unt, 2
gălbenușuri, 50 g zahăr pudră;
pentru bezea: 2 albușuri, 50 g zahăr, 100 g
zahăr pudră;
pentru cremă: 150 g
ciocolată cu 70 % conținut minim de cacao, 150 ml frișcă, 100 g unt, 50 g zahăr
pudră;
pentru glazură: 50 g ciocolată cu 70 % conținut minim de cacao, 2-3
linguri ulei.
Prepararea: Făina se cerne într-un bol și se adaugă untul rece, care se freacă până când se obține o compoziție fărâmicioasă. Se adaugă gălbenușurile, zahărul pudră și câteva picături de apă rece, apoi se frământă până când se obține un aluat moale. Aluatul se înfășoară în folie și se dă la frigider pentru 15–20 de minute.
3 megjegyzés:
Kedves Adél!
Fantasztikusak a receptjeid.Sokat tanulok belőlük. Kérlek írd meg, hogy a habcsókban az 5 dkg cukor kristáycukor?
Köszönettel:
Katalin
Kedves Katalin! Örülök nagyon, hogy hasznosak neked a receptjeim! :)
Igen, az 5 dkg az kristálycukor, lehetőleg apróbb szemcsés.
Kedves Adél!
Köszönöm, hogy válaszoltál.
Áldott Karácsonyt kívánok szeretettel!
Katalin
Megjegyzés küldése