2011. augusztus 10.

Savarin







A híres Savarin süteménynek egy gyorsabb és könnyebb változata .Romániában,szinte nincs cukrászda,amelyben  ne lehetne kapni,ilyen egyszemélyes adagokra készítve nem  pedig koszorúformában.A recept nem az eredeti élesztős változat,hanem prézlivel készül de elég jól imitálja azt.Aki szereti az édes,szirupban tocsogó sütit annak beválik,itthon nálunk senki sem kedveli.Ezt is sógoromnak készítettem,neki nagy kedvence,néha meglepem egy- egy adaggal ,mint pl . itt
A recept egy román fórumról való.


Hozzávalók:
Tészta: 5 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 púpos evőkanál  prézli, csipet só
Szirup: 1 csupor víz, 15 dkg cukor, rum
Díszítés: baracklekvár, tejszínhab, koktél csresznye

A  tojások sárgáját habosra kevertem a csipet sóval  és a  cukorral majd hozzákevertem a prézlit .A tojás fehérjét kemény habbá vertem,belekavartam a sárgájába  előbb csak  felét,majd könnyedén a másik felét is.Kivajazott, lisztezett muffinformába tettem és 20 perc alatt készre sütöttem.
Addig elkészítettem a szirupot: a cukrot megfőztem a vízzel,rummal ízesítettem.
A savarinokat kivettem a muffinformából,egyenként belemártogattam  a szirupba és tálcára raktam.hagytam,míg magukba szívták a szirupot.Ezután kettőbe vágtam,  alsó részt lekentem baracklekvárral,rá kemény habbá vert tejszínt tettem,befedtem a levágott résszel,amit szintén lekentem baracklekvárral.Tejszínhabbal és koktélcseresznyével díszítettem.


Élesztős szavarin

Hozzávalók: 
a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, 0,3 dl olaj, 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 5 g friss élesztő, csipetnyi só;

Elkészítése: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt megdagasztjuk. nagyon lágy, ragacsos masszát kapunk. Letakarjuk, 20 percig kelni hagyjuk. A formákat alaposan kikenjük olajjal, belisztezzük, majd 2 evőkanál segítségével szétosztjuk bennük a masszát(a forma háromnegyedéig töltsük meg). 10 percig pihenni hagyjuk, majd 180 fokon, 20 percig sütjük. 

22 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon guszta, finom süti. Nagyon szép a kerted is ott a háttérben. :)))

sedith írta...

Mi nem vagyunk nagy édességevők, de a cukrászdákban ezt mindig szeretjük. Azért nem olyan édes az a szirup; mostanában kimondottan édeskés-savanykás.

Anno, Kolozsváron, pont a Mátyás-szoborral szemben volt a Kárpát cukrászda. Oda jártunk a csoporttársakkal dumálni, lapot szerkeszteni, világot megváltani.:D Nagyon szerettem a szavarinjukat!:)

Nagyon régóta tervezem, hoyg megsütöm, tényleg, már évek óta, de még sosem jutottam el a megvalósításig. Nekem élesztős receptem van. Nálad viszont tényleg nem úgy néz ki, hoyg más lenne a tésztája!

Csilla írta...

Ez (is) nagyon finom lehet! :)
Irigylem a sógorod. :D

Okki írta...

Nem nagy kedvencem ez a süti, de most ahogy megláttam a képeidet talán megkívántam egy kicsit :P
Nagyon guszták!

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szépek lettek a süteményeid! Régóta szemezek vele én is, csak a lekvár tart vissza tőle, mivel azt a nagylány nem szereti. Nálunk a cukrászdákban nem lehet savarint kapni.

Névtelen írta...

Nagyon guszta lett, jó ötlet, hogy ilyen kis adagokban készült!

trollanyu írta...

Nagyon kis aranyosak lettek:) Régebben többször is sütöttem csak nagy változatban. De ezek a kicsik sokkal jobbak.

Márti írta...

Nagyon gusztusos, bár én sem vagyok oda érte, a férjem annál inkább!
Kárpát cukrászda...;)most is megvan,csak már nem olyan mint régen!

Bianka írta...

Imádom, nagy kedvenc főleg, hogy gyorsan elkészíthető jó szaftos tészta

Adél írta...

Petra: köszönöm. Ott egy kis sziklakert rész van,abból láétszik egy kevés.

Sedith: Nagyon hasonlít az eredetihez a tésztája,a prézli miatt.Érdemes készíteni,mert sokkal hamarabb megy.
A kárpát cukrászda..:) nagy kedvenc volt a suli idején,de ma már más a feeling -et nyujt.

Csilla: köszönöm :)

Okki: nálam sem nagy kedvenc,de nagyon tudja magát kínálni:)

Tücsökbogár: Köszönöm.Most ugrott be,talán kipróbálhatnánk egy kis nutellával,lehet úgy az én lányom is megkedvelné:)

Flóra: Köszönöm. Itt felénk meg a koszorú formájut nem is ismerik.

Trollanyu:Köszönöm.:)

Márti: férjem sem nagy rajongója.

Bianka: Próbáld ki,hamar magy nagyon.

Reka írta...

Ce de bunatati!!!! Foarte apetisant!!!!

Éva írta...

Nagyon guszta sütemény! Kíváncsi lennék az ízére, de biztos nagyon finom!

Fernel írta...

Nem fogadnál örökbe?

Most semmire sem jut időm, de majd nyugis napokon eszembe fog jutni, és neki állok.
Vagy harminc éve nem ettem, egy nagynénim volt a mestere, ha nálunk jártunk, szavarint mindig sütött nekünk :D
Fernel vagyok, nem enged profilt kijelölni :(

Adél írta...

Réka .Köszike

Éva:Az íze bizony finom,csak a nedvességével nem vagyok megbékélve:)

Fernel: Örökbe fogadlak,lesz még pár "testvéred ":))

Névtelen írta...

Az 1 csupor víz mennyit jelent?

Adél írta...

1 csupor=2,5 dl. A csupor víz a szirup elkészítéséhez kell, amibe a szavarinokat mártjuk. Változó, hogy ki mennyire tocsogósra szereti mártani, tehát ha nem elég, utólag még lehet készíteni.

csuporeva írta...

Sütőpor sem kell bele?

csuporeva írta...

Sütőpor sem kell bele?

Unknown írta...

Editke, ha nem nagy kérés, leîrnád az élesztôs változatot?. Köszi❤Irénke

Adél írta...

Kedves Irénke, beírtam a bejegyzésbe az élesztős változatot.

Unknown írta...

Drága Adél, nagyon köszönöm, húsvétra megpróbálom❤️
Irénke
Áldott húsvéti ünnepeket!

Adél írta...

Sok sikert hozzá!
Köszönöm! Áldott ünnepet kívánok én is! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...