2015. január 12.
Kolozsvári szalonna
Hozzávalók: oldalasról lefejtett húsos szalonna, bőrével együtt(1,5-2 kg), jódmentes só: a pácléhez: 3-4 l víz, 35 dkg só, 1 fej fokhagyma, 1 hagyma, 5 dkg színes bors, 2 dkg koriandermag, 2 babérlevél
Elkészítése: Az oldalasról lefejtett húsos szalonnát 2 táblába formázzuk, jól bedörzsöljük sóval. A bőrös felével kifele, egymásra tesszük és 10 napig érlelődni hagyjuk, közben naponta megforgatjuk, ha szükséges még megsózzuk. A pácléhez a hagymákat megpucoljuk és felvágjuk, a borst meg a koriandert összetörjük. A vizet felforraljuk az összes hozzávlókkal, majd hűlni hagyjuk. A szalonnákat hideg vízzel leöblítjük és beletesszük a hideg páclébe. Újabb 10 napig tartjuk benne, naponta megforgatjuk. Ekkor kivesszük, lemossuk, felkötjük és 2 napig száradni hagyjuk. 2, egymást nem követő napon, bükkfa fűrészporral füstöljük. Száraz, szellős helyen felakasztva tároljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
És hol itt aszalonna? Ez szín hús. A lányaim is az ilyen szalonnát szeretik. Gyönyörű anyag
Érdemes a Penny-t figyelni, mert rendszeresen van bőrös császárszalonna és a csomagok között a képen látható szépséges kolozsvári is szokott lenni.
Ez az igazi !
A leg finomabb!
Köszönöm ès is imádom
Megjegyzés küldése