2015. január 12.

Kolozsvári szalonna

Hozzávalók: oldalasról lefejtett húsos szalonna, bőrével együtt(1,5-2 kg), jódmentes só: a pácléhez: 3-4 l víz, 35 dkg só, 1 fej fokhagyma, 1 hagyma, 5 dkg színes bors, 2 dkg koriandermag, 2 babérlevél

Elkészítése: Az oldalasról lefejtett húsos szalonnát 2 táblába formázzuk, jól bedörzsöljük sóval. A bőrös felével kifele, egymásra tesszük és 10 napig érlelődni hagyjuk, közben naponta megforgatjuk, ha szükséges még megsózzuk. A pácléhez a hagymákat megpucoljuk és felvágjuk, a borst meg a koriandert összetörjük. A vizet felforraljuk az összes hozzávlókkal, majd hűlni hagyjuk. A szalonnákat hideg vízzel leöblítjük és beletesszük a hideg páclébe. Újabb 10 napig tartjuk benne, naponta megforgatjuk. Ekkor kivesszük, lemossuk, felkötjük és 2 napig száradni hagyjuk. 2, egymást nem követő napon, bükkfa fűrészporral füstöljük. Száraz, szellős helyen felakasztva tároljuk. 


5 megjegyzés:

robertokomaromi írta...

És hol itt aszalonna? Ez szín hús. A lányaim is az ilyen szalonnát szeretik. Gyönyörű anyag

Unknown írta...

Érdemes a Penny-t figyelni, mert rendszeresen van bőrös császárszalonna és a csomagok között a képen látható szépséges kolozsvári is szokott lenni.

Névtelen írta...

Ez az igazi !

Névtelen írta...

A leg finomabb!

Névtelen írta...

Köszönöm ès is imádom

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...