2017. november 26.

Édesanyám pácolt szalonnája, ahogy nagymamámtól tanulta




Hozzávalók: 15-20 tábla szalonna;  

a pácléhez: 15 l víz, 3 kg jódmentes só, 3 nagy fej, negyedekbe vágott hagyma, 25 dkg  megpucolt fokhagyma, 10 dkg szemes bors, 10 babérlevél;

a fokhagymás-paprikás krémhez: 15 dkg fokhagyma, 12 dkg fűszerpaprika, 2 evőkanál jódmentes só, kevés meleg víz



Elkészítése: 
A szalonnát tetszés szerinti táblákba vágjuk, megformázzuk. Bőven megszórjuk sóval, fateknőbe (vagy műanyagtálba,- hordóba) rétegezzük és 2-3 napig állni hagyjuk benne. 
Ezután kivesszük, a szalonnát hideg víz alatt leöblítjük, a teknőt(tálat, hordót) kimossuk. 

A páclé hozzávalóit forrás után 5-10 percig főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd beletöltjük a teknőbe és felöntjük még 15 l hideg vízzel. (bennehagyunk mindent:hagymát, fokhagymát, borst, babérlevelet)

A szalonnákat behelyezzük a  hideg páclébe,  vigyázva, hogy az teljesen ellepje. Ha szükséges, fával és nehezékkel lenyomjuk, majd 2-3 hétig benne hagyjuk, 1-2*  átforgatjuk. 

Ekkor kivesszük, meleg vízzel lemossuk, felső részén bevágjuk, sonkakötő madzaggal és kis fadarabok segítségével átkötjük, majd felakasztjuk és 1 napig száradni  hagyjuk. 
2-3 nap füstöljük keményfa fűrészporral, egy-egy nap szünetet tartva a füstölések között. 

Füstölés után a szalonnát forró!!! vízben(2-3 tábla szalonna mosása után a vízet kicseréljük) konyharuha segitségével jól megmossuk, felakasztva pár órát száradni hagyjuk. A füstölt ízét nem veszti el, a szalonna  pedig nagyon puha és finom lesz.  

A megpucolt fokhagymát áttörjük,  sóval kikavarjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és kevés meleg vízzel kenhetően krémesre kavarjuk, majd a szalonnát egy ecsettel körbekenjük vele(a bőrős részt nem, csak a felületét és az oldalakat). Legalább 2-3 hétig száraz, szellős kamrában, felakasztva tároljuk, majd zacskókba téve lefagyasztjuk.

Régen Nagymamám egész évben a szellős kamrában  tartotta, nyáron újból lemosta forró vízzel és újrakente fokhagymás-paprikás krémmel.  


Pácolás után, lemosva


Füstölésre várva


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...