2013. január 28.

Csöröge



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejföl, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromlé; a sütéshez: 4 dl olaj; a tálaláshoz: 10 dkg porcukor


Elkészítése: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, belekavarjuk a lisztbe és jól összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Fél óráig  hűtőben pihentetjük. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra vágjuk  majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk. Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csörögéket aranybarnára sütjük benne. Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
 



Hamarosan megjelenik az Erdélyi konyha februári száma.


17 megjegyzés:

gionetta írta...

De kis helyesek! Anyósom a nagy mestere ennek, bár én nem szeretem, ennek ellenére eszek belőle pár falatot néha.

tücsi írta...

Jó lenne, ha itt lenne előttem, nagyon tudnám élvezni!:)) Annyira gusztán tudod sütni!!!

Flögi írta...

Jajj, de kicsordult a nyálam. A napokban egyik betegem felesége csinált a szemem láttára ilyet és adott is kostolóba, meg a receptet is gyorsan leírtam. Még sosem láttam előtte ilyet és a neve is ismeretlen volt (Hobelspäne németül - én Németországban élek). A csöröge fánk szót már hallottam, de sosem tudtam, hogy mi az, de most olyan vicces látni a képeidet és tudni, hogy ez a megfelelője az én ismeretlen német szavamnak. Jajj isteni finom, ilyen mindenképp csinálok én is, lementem a recepted, kicsit más, mint az ismerős idős néninél volt. üdv: Flögi

Katalin írta...

De guszták lettek! Szépen meghíztak az olajban :) Nagyon finom lehetett, mi már rég ettünk csörögét, most jólesne egy darab.

Blogkonyha írta...

Tényleg nagyon guszták! Olyan jól tudod a fánkokat sütni, emlékszem a szalagos is gyönyörű!

Az amatőr hagyományörző írta...

A hozzászólásokat olvasgatva értetlenül nézem hogy ennyien rácsodálkoznak erre a remek farsangi csemegére és még sose ettek ilyet , hát persze ezt nem lehet kapni a cukrászdákban , ezért fontos hogy őrizzük a hagyományos étkeket nehogy feledésbe merüljenek és eltűnjenek . Ebben a posztban a farsang kellékei /gasztronómiai / már a terítékre kerültek úgymint : a töltött szalagos fánk és a csőröge ,talán a képviselőfánk még várat magára ! Gratulálok !

Névtelen írta...

a tejföl tényleg 1,5 dkg ? Éva

Monika írta...

Már a múlt héten is terveztem,hogy sütök csöröge fánkot.Én nem csavarom meg,így egészen puha marad belül.Fincsi...:) évtizedek óta.:)

marisz57 írta...

Nagyon jól sikerült a csörögéd, és gyönyörűek a fotóid!

Katalin írta...

A hétvégén megsütöttük a csörögét a recepted alapján, de mint máskor is, most is meggyűlt a bajunk a habzó olajjal. Neked nem szokott? Vagy van valami trükkje, hogy ezt el lehessen kerülni?

Gabriella írta...

Imádom a csörögét, nagyon!!! Gyerekkoromban a fogadott Nagymamám mindig kakaóporos porcukorral hintette meg - jaj, annyit bírtam enni belőle... :))
Nagyon szép formásakat sütöttél.

Teréz írta...

én keveselem 25 dkg liszt adagot,megkell duplázzam mert kézbe sem jut,miért kell hűtőbe tenni nem értem?

ETUS írta...

Ha tudsz olvasni akkor látod hogy 1,5dl DECILITER

/egy kis pohár/.

ETUS írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Maya írta...

Nagyon köszönöm a receptet! Isteni finom!

Unknown írta...

Nekem és a családomnak nagyon nem ízlett, követtem a receptet pedig. Nem tudom mit ronthattam el .

Enikő írta...

Nagyon finom

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...