2011. szeptember 21., szerda

Zakuszka




Az Erdélyben oly jól ismert zakuszka örmény eredetű étel, amelynek receptjét minden háziasszony saját ízlése szerint alakítja. Van aki sárgarépa nélkül készíti, van aki kápia paprikával (szerintem a paradicsompaprikával sokkal finomabb, mert utóbbi sokkal húsosabb). Elkészítése szinte egy egész napot igénybe vesz, hiszen nemcsak a zöldségeket kell előkészíteni, hanem magát a zakuszkát is alaposan össze kell főzni, amíg a tetején kissé fel nem adja az olajat. Ennél a mennyiségnél ez akár 2,5–3 órát is igénybe vehet.

Hozzávalók:

5 kg paradicsompaprika (gogos) – 3,5 kg lesütve, megpucolva

5 kg padlizsán (vinetta) – 3,5 kg lesütve, megpucolva

2 kg sárgarépa (murok) – 1,5 kg megpucolva

1,5 kg fehér hagyma – 1,3 kg megpucolva

1 liter házilag főzött paradicsomlé

1 liter olaj

 só, bors, babérlevél, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál befőzési szalicil

Elkészítése:

  1. A padlizsánt lesütjük, majd még melegen meghámozzuk, és lecsöpögtetjük. 

  2. A paradicsompaprikát lesütjük, egy edénybe rétegezzük, megsózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezután lehúzzuk a héját, és kiszedjük a csumáját és a magokat. 

  3. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, majd enyhén sós vízben roppanósra főzzük.

  4. Az előkészített padlizsánt, paprikát, sárgarépát és hagymát húsdarálón ledaráljuk-mindegyiket külön edénybe.

  5. Egy nagy edényben az olajat felforrósítjuk, beletesszük a darált paradicsompaprikát, a sárgarépát és a hagymát, majd közepes lángon állandó kavarással dinszteljük, kb. 1 órán át. 

  6. Ezután hozzáadjuk a padlizsánt és a paradicsomlevet, majd folyamatos keverés mellett tovább főzzük, amíg az ízek jól összeérnek és a keverék besűrűsödik.

  7. Sóval, borssal, babérlevéllel és cukorral ízesítjük.

  8. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, belekeverjük a szalicilt.

  9. Azonnal tiszta, forró üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

Ebből a mennyiségből kb. 35 kisebb-nagyobb üveg ízletes zakuszka lesz.


Tipp: A zakuszka elkészíthető úgy is, hogy a paprikát és a hagymát nem sütjük vagy főzzük előre. Ebben az esetben csak a padlizsánt sütjük valamint a sárgarépát főzzük elő enyhén, hogy kissé megpuhuljon, a többi zöldséget nyersen daráljuk le, majd a főzési szakaszban együtt pároljuk. 


21 megjegyzés:

Panna írta...

Hm.. rengeteget készítettél.. Nekem csak 4 kis üveggel lett idén. Sőt már az is fogyóban van...

Vicuska írta...

Szép fotók egy finom harapnivalóról!!!

Márti írta...

Gratulálok, mert tudom mivel jár a készítése! én már a rövidített változatot készítem évek óta, mivel nem igen van helyem tárolni.Látom, Nálad már nem aktuális, de ha érdekel itt megtalálod, talán jövőre..
http://martyhobby.blogspot.com/2010/09/gyors-zakuszka.html
Nagyon jó a rácson sütött gogos, vinetta, ettől még fantasztikusabb az íze!

Jutka írta...

Nagyon guszta, én is szombaton készítettem el..nagyon jól sikerült, sajnos nagyon hamar el is fogy :)

Hobbiszakács írta...

A képekről, emlékízekről az jut eszembe, hogy milyen rég nem ettem/láttam gogost... És az, hogy a zakuszka mellé nagyon jó a kerti paradicsom.

:-)

trollanyu írta...

Nagyon szuper és milyen sok lett! Szeretnék én is készíteni, bár egy kicsit kisebb adagot. Ezt így kenyérre kenve is lehet enni? Még nem láttam így.

Blogkonyha írta...

Hű, mennyit csináltál, egy egész kondérral...Nagyon guszta!!!

Kálmán Adél írta...

Panna: Általában ennyit szoktam,tavaszig majd elkel:)

Vicuska: köszönöm.

Márti:Megnéztem a receptedet is,látom te is használsz bele fokhagymát,soknál olvastam még.Legközelebb egy kisebb mennyiségben én is kipróbálom.

Jutka: Ami finom,arra rájárnak :))

Hobbiszakács: finom ám a kerti paradicsommal:)

Trollanyu: Igen,kenyérre kenve eszük. Kisebb adagban könnyen el lehet készíteni,próbáld ki,biztos izleni fog.

Illéskrisz::)Köszönöm.

Éva írta...

Nagyon guszta így már az üvegekben! Jó sok munka lehet valóban vele. Igazából csak elképzelni tudom hogy milyen lehet a hozzávalók alapján úgy gondolom hogy füszeres krém?

sedith írta...

Ez nem is olyan sok... csak egy adag... :D:D:D
Most nálunk is elég szokott lenni egy adag, de régebb, édesanyámnál, még a három is alig volt elég. :)
Látom, te is sült paprikából készíted; néhány éve én is, mert nem bírom megenni a paprika héját.
Aleda, kérlek írj nekem egy mailt (edithreceptjei@gmail.com), mert nem tudom felvenni veled másképp a kapcsolatot, és szeretnék kérdezni valamit!:) Köszönöm előre is. :)
Puszi

Kálmán Adél írta...

Éva: Van vele elég munka,de a végeredmény egész télen kárpótol.Igen,fűszeres zöldségkrém.

Sedith:Igy van Edith, ez nem is sok,vannak ismerőseim nekem is ,akik 2-3 adaggal tesznek el télire,paszulyost is meg gombást is.

Gerdi írta...

Mi már két nagy adaggal főztünk az idén, de nagyon fogy, mert elosztogatjuk, népszerűsítjük Magyarországon. Mindenkinek ízlik:-) A te recepted egész más, mint amely alapján én főzöm, de ez mindenképpen csak finom lehet.

Ani írta...

Azt hiszem megvilágosodtam: akkor tőletek van a gogosári neve!))) Mindig tanul valamit az ember

Kati írta...

Mi is a tegnap készítettük anyummal, dupla adagot, 40 üveggel lett. Hasonlóan készítjük mint te, csak murkot mi nem teszünk bele.

Seafalcon írta...

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lennék elégedve! (Ha a zakuszka pirítóson lenne... de ez csak gonoszkodás, nem kell komolyan venni!) Én is csináltam, sárgarépa nélkül. Jók a fotóid!

gionetta írta...

Ezt a mennyiséget ötödöltem, mert hogy még csak most hallottam először a zakuszkáról, de már Lajosmizsén is ismerik, szóval nagyon terjed a jó! ;-)) És mivel még kondér sincs, így konyhában készül majd, próbaképpen, sütőben és tűzhelyen. Ha ez beválik (miért is ne?), jövőre veszünk üstházat és jöhet a nagyüzemi gyártás a nyár folyamán anyukáméknál a kertben. De lenne egy kérdésem: hány literes kondérban rotyog Nálatok az alapanyag?

Kálmán Adél írta...

Gionetta, így elsőre jó a kis adag is belőle, aztán jövőre biztos készül majd több belőle.
:))
A kondér 20 literes.

Névtelen írta...

A héten csináltam meg, nagyon jó lett. A kérdésem az lenne, mivel idő csak részletekben van rá, hogy előző este a paprikát le lehet sütni, hogy azzal is előrébb legyen? Másnap reggel csak bedobom a sütőbe, felhevítem és folytatom a leírás szerint. Természetesen a lesózás, izzadás az éjszaka megvan.
A másik, h a padlizsán levét sütés után le kell csepegtetni? Valahol azt olvastam, h keserű lehet tőle a kész eredmény.

Egyébként az utolsó fázis keverésénél neked van valami/valaki kéz erősítőd aki beszáll az izom munkába? :-)
Köszi Andi

Kálmán Adél írta...

Andi, a paprikát nem ajánlom, hogy estétől reggelig tartsd anélkül, hogy a héját lehúznád, mert megfeketedik a húsa(az égett héjától)Ha esetleg nem zavar, hogy sötétebb lesz a zakuszka, akkor tarthatod, mert amúgy más baja nem lesz.
A padlizsánt le kell csöpögtetni, mert valóban keserű lehet a leve.
Kézerősítő van, a férjem:) Igaz nem örül az ilyen fajta edzésnek, de azt mondja egyszer egy évben bevállalja:)

Névtelen írta...

Hogyan szoktátok fogyasztani?Csak kenyérrel vagy más módon is használható? Köszi Márti

Kálmán Adél írta...

Mi kenyérre kenve szoktuk fogyasztani, de grillhúsok mellé mártogatónak is kitűnő.

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...