2014. szeptember 19.

Paradicsompaprika savanyúság 2 módon


 Paradicsompaprika forrázva





Hozzávalók 8-10 db, 7 dl üveghez : 5 kg paradicsompaprika(gogos), 2,5 l víz, 5 dl 9 fokos ecet, 50 dkg cukor, 4 evőkanál jódmentes só, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál szemesbors, 8-10 babérlevél, zellerlevél, 1 kötés torma, 1 csapott teáskanál szalicil

Elkészítése: A paradicsompaprikát kicsumázzuk, negyedekbe vágjuk és magjait eltávolítjuk, majd több vízben megmossuk. A tormát megpucoljuk, csíkokra hasítjuk, a zellerlevelet megmossuk és minden üveg aljára 1-2 tormát, zellerlevelet, 1-1 babérlevelet rakunk. A vizet az ecettel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a mustármagot. Mikor a víz felforrt, 2-3 részben beletesszük a paprikacikkeket, 1-2 percig felrottyantjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és az üvegekbe tesszük.Közéje és a tetejére még teszünk tormát és zellerlevelet.  A levet újra felfőzzük, belekavarjuk a szalicilt és az üvegekbe öntjük.Tetejét rácsavarjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Paradicsompaprika hidegen eltéve






Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 dl 9 fokos ecet, 45 dkg cukor, 5 evőkanál jódmentes só, 1 kötés torma, 5-6 babérlevél, 1 evőkanál szemesbors, 1 késhegynyi szalicil

Elkészítése:
1. A paradicsompaprikát  átválogatjuk és több  vízben megmossuk.
2. Kicsumázzuk,  a magjaitól megtisztítjuk és cikkekre vágjuk.
3. Az ecetet összekeverjük a cukorral meg a sóval és addig kavarjuk, míg az utóbbiak elolvadnak.
4. Rátöltjük a paprikára, jól összekavarjuk és tiszta konyharuhával letakarjuk.
5. 12 órát állni hagyjuk, közben többször is átkavarjuk. A végére a paprika megereszkedik és annyi levet enged, amennyi elég lesz feltölteni.
6. Tiszta üvegekbe rakjuk, közéje tormát, babárlevelet és borsót teszünk, majd felöntjük a levével. Tetejére késhegynyi szalicilt szórunk és lefedjük. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Karfiollal töltött paradicsompaprika





1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

De szépek! Főleg a karfiolos tetszik nekem. Pér csücsülhetne a kamrámban... Nagyon guszta savanyúságok!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...