2011. szeptember 10.

Gulyáskrém



Évek óta készítek gulyáskrémet ezzel a recepttel. Az adag elég nagy, de jövő nyárig kitart. Ételek ízesítésére használom, de sima vajas kenyérrel  is nagyon finom.

Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 db. vagy ízlés szerint csípős paprika, 2 kg hagyma, 1 kg. zeller gumó, pár cikk  fokhagyma, 1 liter házilag főzött paradicsomlé, 2 dl olaj, só, szemesbors, köménymag, babérlevél, cukor (ezek ízlés szerint)

A zellert meg a hagymát megpucolom, a zellert szeletekre vágom, hagymát egészben vagy félbe vágom, majd mindkettőt forrástól számítva 5 percet főzöm. Közben a paradicsompaprikát megmosom és fölvágom, majd ledarálom  a közben langyosra hűlt zellerrel és hagymával együtt, majd az egészet az olajon, 1 órát párolom.  Kissé hagyom lehűlni, majd  botmixerrel pűrésítem. Ekkor kapja a szép narancssárga színét(régebb paradicsom passzírozón átpasszíroztam, de úgy piros marad). Hozzáadom a liter paradicsomot és gézbe kötve 2 kanál szemesborsot, 2 kanál köménymagot, 5-6 babérlevelet, pár cikk fokhagymát és újból főni  teszem. Sóval és cukorral ízesítem, amíg eltalálom a számomra legmegfelelőbb ízt. Kb. fél-1 órát még főzöm majd  tiszta, forró üvegekbe teszem és rácsavarom a fejtetőket, végül 30 percig vízben dunsztolom. 


11 megjegyzés:

Szabina írta...

Jól hangzik ez a recept! :) Majd nézz be hozzám, szeretnélek meglepni egy díjjal!

Éva írta...

Nagyon szépek lettek! Finom lehet nagyon !:)

trollanyu írta...

Fú, micsoda színe van:) Na ilyet kéne készítenem, mert itt ugye nem lehet gulyáskrémet kapni. De nincs paradicsompaprika sem, szerinted mivel tudom helyettesíteni?

szannalina írta...

Ez kipróbálandó!

Alíz, Erdélyből írta...

Látom, sikerült elkészíteni és újítottál is rajta. :)

trollanyu írta...

Kérlek, hogy nézz be hozzám, vár rád egy díj:)

Kati írta...

Nekem is jó lenne ezt elkészíteni, nagyon tetszik. Csodás képek ismét.:)

Blogkonyha írta...

Sós pritamin paprika krémet szoktam eltenni, de ez még jobb recept! Sok finom ételt lehet vele ízesíteni...És a színe, egyszerűen csodaszép!! Jó recept, el is vittem!

Márti írta...

Piros arany után, gulyáskrém, ügyes vagy! nekem is nagyon tetszik!

Kreatív konyha írta...

Gyönyörűek! Vajas kenyéren el is fogadnám :)

mellissina2 írta...

Bámulatos színek!!!!Mindig minden tökéletes!!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...