2011. december 23.

Csokoládé krémes isler


Az islert mindig csokoládé krémmel készítem, mi így szeretjük.


Isler             kb. 50 db.

Hozzávalók:

a tésztához: 28 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió,1 teáskanál  reszelt citromhéj, csipetnyi só; 

a krémhez: 10 dkg  55 % -os csokoládé, 1 dl tejszín , 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor; a bevonathoz: 20 dkg étcsokoládé, 5-6 evőkanál olaj

Elkészítése:

1. Egy tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral, a dióval, a citromhéjjal meg a sóval.
2. Hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliával letakarjuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kerek, 4-5 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.


5. A tejszínt felforrósítjuk, félrehúzzuk és hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, majd egynemű krémmé kavarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni. 
6. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd kanalanként adagolva belekavarjuk a csokoládékrémet.
7. A krémet nyomózsákba tesszük és korongok felére krémet nyomunk, majd a többivel befedjük.

8. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és belekavarjuk az olajat. Mindegyik isler aljába fogpiszkálót szúrunk(ne szúrjuk át a tetejét is) és a csokoládéba mártjuk, a fölösleget lecsöpögtetjük és hungarocell lapba szúrva dermedni hagyjuk. 





A tökéletes omlós tészta   

Az omlós tészta sokoldalúan felhasználható, ízletes alap, ezért mindenképp  érdemes elsajátítani az elkészítését. Süthetünk belőle aprósüteményeket, édes és sós pitéket, kekszeket, kifliket, gyümölcstorta alapokat. 

A tészta három fő alkotóeleme a cukrász szabály szerint: 3:2:1 arány, azaz 3 rész liszt, 2 rész zsiradék és 1 rész porcukor. Vajjal készítve a legfinomabb, de használhatunk zsírt vagy  kókuszzsírt is. Ha a vaj egy részét zsírral  helyettesítjük a végeredmény egy még omlósabb sütemény lesz. A fő összetevők mellett a tésztát dúsíthatjuk tojás sárgájával, de kerülhet bele kevés tej, víz vagy tejszín, továbbá darált dió, mogyoró vagy mandula és különböző fűszerek is mint pl. vanília, fahéj, citromhéj és egy csipet só. Sütőport nem fontos használni, de egy nagyon kevés(késhegynyi) mennyiség lazítja a tésztát, ezt akkor érdemes, ha kevesebb tojást és zsiradékot használunk. Omlós tésztából gyúrhatunk nagyobb adagot is, a maradék 3-4 napig hűtőben eláll, a fagyasztóban pedig akár 3 hónapig is eltartható.  

Fontos lépések: 
  1. A tésztát hűvös helyiségben, hideg alapanyagokból készítjük, különben a vaj megenged és a tészta szétesik. 
  2. Finom szemcséjű, úgynevezett sima lisztet használjunk, melyet átszítáljuk, hogy szerkezete fellazuljon és az esetleges szennyeződések  ne kerüljenek bele.
  3. A hideg vajat kisebb kockákra vágjuk, gyors mozdulatokkal a lisztben szétmorzsoljuk, hogy a kéz melegétől ne tudjon felmelegedni.
  4. A vajas liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, hozzáadjuk a porcukrot, sót, valamint a többi felhasznált alapanyagokat: a tojás sárgáját, darált diót, mogyorót, mandulát és ha szükséges hideg vizet vagy tejszínt. 
  5. A gyúrás szintén gyors mozdulatokkal fejezzük be, ahogy a tészta összeállt, már ne gyúrjuk tovább. Ha a pontos adagokat betartottuk és a tésztát túl lágynak találjuk, ne gyúrjunk bele több lisztet, hisz a hidegben kellően meg fog keményedni.
  6. Fóliába csomagolva legalább 30 percre tegyük hűtőbe, de még jobb, ha  2-3 órára. Előző nap is elkészíthetjük, majd felhasználás előtt 10 percre szobahőmérsékleten pihentessük. 
  7. Lisztezett felületen3-4 mm vastagságúra nyújtsuk ki, lehetőleg rövid idő alatt, hogy ne melegedjen fel. 
  8. Szaggatás után a korongokat cukrászlapát vagy egy lapos kés segítségével felemeljük a nyújtó felületről és sütőpapírral bélel tepsibe  tesszük. 
  9. A sütőt előmelegítjük 180 fokra . Az omlós tészta nagyon hamar átsül, álltalában 10-12 perc elég neki, hogy világossárgára, „sápadtra”  süljön. A tészta vastagságától függően lehet hogy ennél kevesebb idő is elég, ezért folyton figyeljük, mert nagyon hamar megég! A többedik tepsi tészta a jól bemelegedett sütőben néhány perccel hamarabb készűl el. Számítsunk arra is, hogy miután kivettük a sütőből, a tepsi melegétől is sülhet még. 

Előforduló hibák

  1.  A tészta szétesik a túl felmelegedett a zsiradék miatt. Ilyenkor tegyük legalább 20 percre a hűtőbe, majd gyors mozdulatokkal adjunk hozzá egy tojássárgáját, ez elősegíti, hogy újból összeálljon. 
  2. A tészta nyúlik a túl sok tojás vagy tej miatt. Ilyenkor gyúrjunk bele egy kevés lisztet, hogy ismét nyújtható legyen. 



13 megjegyzés:

Márti írta...

Mert így az igazi!

Mrita írta...

Csodálatosak a sütijeid.
Áldott, békés, boldog karácsonyt Neked és a családodnak!

Csilla írta...

Így még sosem készítettem, köszi a receptet! :)

tücsi írta...

Megint csodálatosak a felvételek, és nagyon szeretem az islert. Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok az egész családnak.Legyen szép ünnepetek:))

Petra írta...

Nagyon finomak!
Boldog Karácsonyt Kívánok nektek! :)

Katalin írta...

Kedves Aleda, boldog karácsonyt kívánok neked és Családodnak!

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

Panna írta...

Kívánok én is nagyon boldog karácsonyt Nektek!

trollanyu írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a Családodnak:)

Éva írta...

Nagyon szépek lettek a süteményeid!
Boldog békés Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek!

Katucikonyha, írta...

Gyönyörűek lettek! Békés, boldog és meghitt Karácsonyt kívánok! :-)

Tücsök Bogár írta...

Békés Boldog Karácsonyt Kívánok! :)

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm az isler recept. Ausztriában voltam, ott ettem eredetit. Mennyei!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...