2012. július 19.

Paradicsomos töltike




A töltött káposzta egyik rokona, Erdélyben általában töltike vagy tőtike néven ismert. A csángok nevezik  gyeloskának is, Szatmár környékén pedig padlutkának. A forrázott szőlőlevelet darálthúsos masszával töltik, paradicsommal, sóskával, egressel vagy rebarbarával savanyítják, paprikás rántással sűrítik vagy tejföllel habarják. 

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 hagyma, 35-40 db. szőlőlevél, 5 dl paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, olaj, ecet, só, bors, paprika, 1 csokor zöld csombor

Elkészítése: a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd kevés olajon megdinszteljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a darált húst és a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Sóval, borssal és paprikával fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. A szőlőleveleket megmossuk és enyhén sós, ecetes vízben leforrázzuk. Szárukat levágjuk, fényes felükkel lefele tesszük, közepébe fél evőkanál masszát teszünk, majd alsó felét ráhajtjuk, utána jobb és baloldalát, végül pedig felcsavarjuk, nem túl szorosan, hogy a rizsnek legyen helye duzzadni. A töltelékeket egymás mellé tesszük egy lábasba, enyhén sós vízzel felöntjük, épp csak, hogy ellepje és egy lapos tányért teszünk a tetejére, hogy töltelékek ne emelkedjenek fel. 30-35 perc alatt megfőzzük. Kevés olajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, félrehúzzuk és hozzáadunk 1 kiskanál pirospaprikát, majd az 5 dl paradicsomlével csomómentesre kavarjuk. Csomborral ízesítjük  és besűrítjük. A paradicsommártást rátöltjük a töltelékekre és együtt felforraljuk. Melegen tálaljuk. 

12 megjegyzés:

4Gyerek írta...

idevele, de gyorsan.
stipi-stopi első vagyok, ugye még jut?
naaaaagyon szeretem.

Kati írta...

De gyönyörű már csak látványra is:) Nagyon guszta, én még sosem ettem ilyen töltikét, csak hallottam róla. Szívesen megkóstólnám.

Kati írta...

Elfelejtetem mondani, csodaszép az új fejléced is, nagyon szeretem ezeket a székely motívumokat.

Adél írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Adél írta...

Kati, köszönöm,nekem is tetszenek.:)

Adél írta...

ÖÖÖ...hát,már nincs,mert jó hónapja, h töltikéztem, csak a blogra mindig később pakolok:)

sedith írta...

Én egyszer készítettem töltikét, bár az inkább olyan dolma-féle volt, mert csak rizs és zöldségek meg zöld fűszerek voltak benne, de igen szorosra csavartam őket, és a rizs nem tudott kidegedni. Szerencsére csak magamnak készítettem, és én ... megettem.:) Ez istenien néz ki. Nagyon megenném.:)

gionetta írta...

De jó, még sosem készítettem! Lehet, meg kellene próbálnom? Meddig lehet szőlőlevelet szedni?

Blogkonyha írta...

Olyan sokszor olvastam meg láttam már, hogy szőlőlevélben készítik, de még nem ettem... Kíváncsi lennék rá! Nagyon guszta!

Suiren írta...

Ki fogom végre próbálni, amíg van szőlőlevél:)) Nagyon guszta!

Adél írta...

Ezt már elég rég készítettem, június vége-július elejéig jó, utána már kezd öregedni.

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek a tőtikéid! Én még nem ettem ilyet, de a tiédet szívesen megkóstolnám.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...