A tökmagliszt a héj nélküli tökmagból készül, miután hideg sajtolással kinyerik belőle az olajat, a visszamaradt kemény szárazanyagot pedig finomra őrlik. Színe zöld, íze, illata jellegzetes tökmag illatú, magas a rost és fehérjetartalma, alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, kiváló alternatíva lisztre. Felhasználható kenyerekhez, péksüteményekhez, de gluténmentessége miatt nagyon morzsálódik, ez kenyereknél kevés ecettel, péksüteményeknél tojással javítható. Az össz. lisztmenyiségnek max. a 25 %-a váltható fel tökmaglisztre. Az alábbi bagetthez 50 dkg lisztből 12,5 dkg-ot felváltottam tökmaglisztre.
(Erdélyi konyhás lányoknak üzenem, ezt a bagettet vittem Ivóba)
Tökmaglisztes-tökmagos bagett
Hozzávalók: 25 dkg kenyérliszt, 12,5 dkg tökmagliszt, 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt(lehet kenyérliszt is), 2,8- 3 dl víz, 5 dkg tökmag, 2 evőkanál burgonyapehely, 2 evőkanál tökmagolaj vagy olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1 teáskanál méz, 3 dkg élesztő
Elkészítése:
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk 2 dl langyos vízben, hozzáadjuk a mézet, 2 evőkanál lisztet, összekavarjuk és hagyjuk felfutni. A liszteket és a burgonyapelyhet egy tálba tesszük.
2. Mikor az élesztő felfutott rátöltjük a lisztre, hozzáadjuk a sót, az ecetet meg az olajat és alaposan megdagasztjuk.
3. Az előzőleg megpergelt és kihűtött tökmagot rászórjuk a tésztára és beledolgozzuk.
4. Konyharuhával letakarjuk és 1 órán át hagyjuk duplájára kelni.
5. Lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. 10 percig pihenni hagyjuk.
6. A tésztákat óválisra nyújtjuk, a hosszanti oldaltól kezdve szorosan feltekerjük, minden tekerésnél a tésztát kissé lenyomjuk, a végét pedig összecsipkedjük.
7. Ezzel a résszel alulra, bagettsütőbe vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percig pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
8. Éles, vékony pengéjű késsel a bagett tetejét bevagdossuk és bőven megpricceljük vízzel. Forró sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.
_________________________________________________
Tökmaglisztes bagett (tökmag nélkül)
Hozzávalók: 40 dkg
fehér liszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 dl tej, 2,5 dl víz, 2 evőkanál tökmagolaj, 1
evőkanál burgonyapehely, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál cukor, só
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése