2015. október 16.

Kelkáposzta töltve Zilahi Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv





Hozzávalók 4 személyre: 1 fej kelkáposzta, 50 dkg darált hús(disznó és marha vegyesen), 12,5 dkg rizs, 1 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, só, bors, fűszerpaprika, kapor, tejföl. 


Elkészítése: A kelkáposztát megmossuk és enyhén sós vízben leforrázzuk. A káposzta torzsáját nem kell kivágni, hogy a levelek ne essenek le a káposztáról. A hagymát megvágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húskeverékhez. Beleszórjuk az átmosott rizst, sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk. A kelkáposzta leveleit óvatosan lefejtjük a fejről, a középső kis leveleket  kivágjuk. Ennek helyébe tölteléket teszünk és minden oldalról beborítjuk levelekkel. 




A levelekre újabb réteg tölteléket teszünk, majd ezt is beborítjuk levéllel és addig folytatjuk, míg a külső réteghez érünk, majd a megtöltött káposztát sonkakötő madzaggal átkötjük. A káposzta kivágott közepét felaprózzuk, összekavarjuk kaporral és a fazék aljára tesszük. Ráhelyezzük a kelkáposztát, felöntjük  sós vízzel, majd lassú tűzön megfőzzük. A végén a lisztet csomómentesre kavarjuk a paradicsommal és behabarjuk az ételt. Pár percig még főzzük, majd félrehúzzuk a tűzről.  Tálalás előtt a madzagot leoldjuk, a káposztát szeletekre vágjuk és tejföllel leöntve tálaljuk. 


2 megjegyzés:

sedith írta...

Olyan szép, és biztos finom is. :)

Anikó írta...

Eszméletlenül finom, a rakott kelt minden formájában imádom, sokszor is esszük, de ilyen szép gömbölyűre még nem töltöttem, viszem is a receptedet, köszönettel:-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...