2015. október 5.

Szüreti menű: Kemencés húsleves




Hozzávalók 8 személyre: 1,5 kg friss  csontos disznóhús(orja és oldalas), 1 kg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 paszternák, 2 hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 paprika, 1 karalábé, kis káposzta, 1-1 nagy csokor zeller és petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, só, 1 evőkanál egész bors, 30 dkg lúdgége tészta.

Elkészítése: A húst megmossuk, feldaraboljuk, megsózzuk és jól bedörzsöljük. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és félbe vágjuk. A hagymákat megmossuk, gyökeres részüknél bevágjuk, de nem pucoljuk meg. A karalábét meg a káposztát félbe vágjuk, a zöldfűszereket megmossuk, egy csokorba kötjük. A cserépedény aljára tesszük a zöldségek felét, ráhelyezzük a csontos húsdarabokat és befedjük a többi zöldséggel. Beleszórjuk az egész borst, megsózzuk és a tetejére tesszük a zöldfűszereket. Felöntjük hideg vízzel, befedjük a cserépedény fedelével és a befűtött kemencébe tesszük. A kemence ajtaját bezárjuk és 3 órát hagyjuk bent. Ezután az ajtót kinyitjuk, 15 percig hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan kivesszük az edényt és a levest leszűrjük. A hagymákat, paprikát kidobjuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és káposztát egy tálba tesszük, mellérakjuk a húst és a leves mellé kínáljuk. Főtt lúdgége tésztával tálaljuk.

Megjegyzés: A hosszú főzési folyamat alatt a levesben  a zöldségek nem főnek szét, és annak ellenére, hogy a keletkező habja nincs leszedve, a leves nem lesz zavaros. A levest sütőben is el lehet készíteni. Az edényt forró sütőbe tesszük, 20 perc után a lángot lehúzzuk és úgy főzzük tovább. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...