2017. június 29.

Sáfrányos búzakása





II. Richárd (1377-1399) idejéből származik Anglia legrégebbi szakácskönyve,  A főzés formái (A Forme of Cury), amit  1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori receptet tartalmaz és célja elsősorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor írodott Le Viandier of Taillevent francia kézirattal.  A legtöbb recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését vázolja, különleges és az akkor időkben ritka alapanyagokat és fűszereket is használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj, szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor ízlésére, hogy a főételeket édesek voltak és sokjuk gyümölccsel készült.

Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze bulgur(2 dl), 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, só, sáfrány, cukor.

Elkészítése: A bulgurt egy edénybe tesszük, rátöltjük a húslevest és lassú tűzön pörgősre főzzük. A tojássárgákat kikavarjuk a tejszínnel, rátöltjük a kására, hozzáadjunk kevés sáfrányt és állandó kavarással addig főzzük, míg a levet felissza. Sóval és cukorral ízesítjük, sültek mellé tálaljuk. 


Megjegyzés: Az eredeti  recept tört tönkölybúzát ír, az ételt pedig vad  és bárányhúsok mellé ajánlja. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...