2018. január 24.

Tökös mákos rétes


Hozzávalók 2 rúdhoz: 8 réteslap, 6 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 4 evőkanál tejföl, 25 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 40 dkg reszelt sütőtök, 4 evőkanál búzadara, porcukor.

Elkészítése: A sütőtököt egy edénybe tesszük, 2-3 evőkanál vizet öntünk alá, majd gyakran átkavarva megpároljuk(nem kell szétfőnie, csak épp ne legyen nyers). A vajat felolvasztjuk, összekeverjük az olajjal. A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel. A mákot összevegyítjük a cukorral. 4-4  réteslapot egymásra fektetünk, mindegyiket lekenjük a vajas-olajos keverékkel, megszórjuk a búzadarával és meglocsoljuk a tojásos-tejfölös keverékkel(egy keveset félreteszünk belőle). Rászórjuk a tököt majd a cukros mákot és a keskenyebb oldalról kezdve feltekerjük. A két rétesrudat tepsibe helyezzük és lekenjük a félretett tojásos-tejfölös keverékkel. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 percig sütjük, az utolsó 5 percben felső sütést alkalmazunk. Tálaláskor megszórjuk porcukorral. 

Tippek:
A lekenéshez a vaj és olaj helyett használjanak kacsazsírt, sokkal finomabb lesz a végeredmény.
A gríz helyett darált diót is lehet használni, tökéletesen felszívja a fölösleges nedvességet. 
A rétest milyent lekentük, azonnal süssük, különben elázik a tésztája. 
Mindig forró sütőbe tegyük, hogy gyorsan süljön.
A rétes langyosmelegen a legfinomabb



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Réteslapot pontosan milyet kell venni? Melyik boltban lehet kapni?

Adél írta...

Nem tudom honnan írsz, ott milyen kaphato...én Romániaban ezt veszem
http://www.patisero.ro/foi-fine-de-placinta/


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...