2022. április 6.

Tört csalán - Urzici sleite

 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zsenge csalánhajtás, 3-4 újhagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál reszelt torma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál kukoricaliszt, 4-5 evőkanál olaj, só.

Elkészítése: A csalánt megmossuk, enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük(a levet nem dobjuk ki) és összevágjuk. Az olajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd rászórjuk a kétféle lisztet és kavarva 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük annyi lehűtött csalánlével, hogy egy pépet kapjunk, majd beletesszük a csalánt és állandó kavarással 3-4 percig főzzük, ha túl vastag lenne, további csalánlével hígítjuk(tört paszuly állagúnak kell lennie).  A végén sózzuk és belekavarjuk a reszelt tormát. Puliszkával tálaljuk. 



Urzici sleite

Ingrediente pentru 4 persoane:  1 kg urzici tinere, 1 ceapă sau 3-4 cepe verzi, 2-3 căței de usturoi, 1 linguriță hrean ras, 2 linguri făină, 2 linguri făină de mălai, 4-5 linguri ulei, sare.

Prepararea:  Urzicile se aleg, se spală în mai multe rânduri de apă, se fierb în apă cu sare timp de 2-3 minute, după care se strecoară(zeama nu se aruncă)  și se mărunțesc. Ceapa mărunțită se călește în ulei, se adaugă usturoiul mărunțit, apoi se presară făina albă și făina de mălai, se rumenesc 2-3 minute, apoi se toarnă din zeama de urzici, cât să se obțină un sos gros. Se adaugă urzicile, se potrivește de sare și se fierb 3-4 minute(dacă este prea gros, se mai adaugă zeamă de urzici). Se servește cu mămăligă. 


2 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Rossz emlékeim vannak evvel az étellel ,a '90-es években Targu Jiun ettem ilyet egy vendéglőben . Mivel ki akartam próbálni a helyi specialitást , ott úgy szerepelt az étlapon hogy : Taci si inghite - nagyon zöld gaz íze volt /lehet hogy nem ilyen volt az ízesítése / szintén puliszkával adták úgy natúron , muszály volt kérjek hozzá egy adag mici-et mert máskép nem tudtam megenni , röhögött rajtam az egész asztaltársaság ők ugyanis gratart ettek .

Adél írta...

A Taci si inghite - az teljesen más étel, egy szalonnával rakott puliszka, tükörtojással a tetején, hogyan is nevezhettek el úgy egy csalános ételt.
A csalános ételt könnyen el lehet szúrni, ha nincs jól ízesítve, valóban ehetetlen.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...