2012. november 8., csütörtök

Töltött libanyak - Gât de gâscă umplut


Hozzávalók:
1 libanyakbőr, 20 dkg libahús, 10 dkg libamáj, 1 zsömle, 1 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 hagyma, 2 evőkanál libazsír, só, bors, petrezselyemlevél, 5 dl libaleves vagy erőleves;

a salátához: rukkola, koktélparadicsom, hagyma, olívaolaj, só

Elkészítése:

  1. A libahúst ledaráljuk, a libamájat kis kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, majd a libazsíron megpároljuk. 

  2. A zsömlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a libamájat, a kockára vágott főtt tojást, a megpárolt hagymát, az apróra vágott petrezselyemlevelet és a nyers tojássárgáját.

  3. Sóval és borssal ízesítjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

  4. A konyhakész libanyakbőrt a keskenyebb végén bevarrjuk, megtöltjük a húsos masszával, majd a másik végét is bevarrjuk.

  5. A megtöltött libanyakat hosszúkás tepsibe tesszük, felöntjük a libalevessel, lefedjük fóliával, és 150 fokon, 2 órát pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, és a libanyakat pirosra sütjük.

  6. Közben a rukkolát és a koktélparadicsomot megmossuk, a hagymát karikára vágjuk, majd mindent összekeverünk. Megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.

  7. A megsült libanyakat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és a friss salátával tálaljuk


                                                        Gât de gâscă umplut

Ingrediente:
1 piele de gât de gâscă, 200 g carne de gâscă, 100 g ficat de gâscă, 1 chiflă, 1 ou fiert, 1 ou crud, 1 ceapă, 2 linguri de untură de gâscă, sare și piper după gust, frunze de pătrunjel, 500 ml supă de gâscă sau supă concentrată;
pentru salată: rucola, roșii cherry, ceapă, ulei de măsline, sare.

Mod de preparare:

  1. Carnea de gâscă se toacă, iar ficatul se taie cuburi mici.

  2. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în untura de gâscă până devine sticloasă.

  3. Chifla se înmoaie în apă, se stoarce bine și se adaugă la carnea tocată.

  4. Se adaugă ficatul tăiat cuburi, oul fiert tăiat bucăți, ceapa călită, pătrunjelul tocat fin și gălbenușul crud.

  5. Se asezonează cu sare și piper după gust, apoi se încorporează ușor albușul bătut spumă tare.

  6. Pielea de gât de gâscă se coase la capătul mai îngust, se umple cu compoziția de carne și se coase și la celălalt capăt.

  7. Gâtul umplut se așază într-o tavă lungă, se toarnă deasupra supa de gâscă, se acoperă cu folie de aluminiu și se coace la 150 grade, timp de 2 ore. 

  8. Se îndepărtează folia, iar gâtul se lasă la cuptor până se rumenește frumos.

  9. În acest timp, rucola și roșiile cherry se spală, ceapa se taie rondele, apoi toate se amestecă într-un bol. Se presară sare și se stropesc cu ulei de măsline.

  10. Gâtul de gâscă umplut se taie felii de aproximativ 1 cm grosime și se servește alături de salata proaspătă.

6 megjegyzés:

teller-cake írta...

De jól néz ki azzal a rengeteg-zöld salátával! Igazi különlegesség, legalább is számomra mindenképpen! :)

María írta...

Aleda, ez már megint egy csodás fogás, gyönyörű képen megörökítve. Imádnám :)!

Katalin írta...

Nagyon guszta, én majd a hétvégén próbálkozok vele, eddig még soha nem készítettem ilyet :)

Kálmán Adél írta...

Nagyon finom volt, számomra is különleges, libahúst még ettem ,de töltött libanyakat most készítettem először és biztos nem utoljára.

Kálmán Adél írta...

Köszönöm, Mária:)

Kálmán Adél írta...

Katalin, ne hadd ki finom is és jó megoldás a liba hosszú nyakbőrére, amit amúgy nem tudom mire lehetne használni.

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...