Hozzávalók:
1 libanyakbőr, 20 dkg libahús, 10 dkg libamáj, 1 zsömle, 1 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 hagyma, 2 evőkanál libazsír, só, bors, petrezselyemlevél, 5 dl libaleves vagy erőleves;
a salátához: rukkola, koktélparadicsom, hagyma, olívaolaj, só
Elkészítése:
-
A libahúst ledaráljuk, a libamájat kis kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, majd a libazsíron megpároljuk.
-
A zsömlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a libamájat, a kockára vágott főtt tojást, a megpárolt hagymát, az apróra vágott petrezselyemlevelet és a nyers tojássárgáját.
-
Sóval és borssal ízesítjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
-
A konyhakész libanyakbőrt a keskenyebb végén bevarrjuk, megtöltjük a húsos masszával, majd a másik végét is bevarrjuk.
-
A megtöltött libanyakat hosszúkás tepsibe tesszük, felöntjük a libalevessel, lefedjük fóliával, és 150 fokon, 2 órát pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, és a libanyakat pirosra sütjük.
-
Közben a rukkolát és a koktélparadicsomot megmossuk, a hagymát karikára vágjuk, majd mindent összekeverünk. Megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.
-
A megsült libanyakat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és a friss salátával tálaljuk
Gât de gâscă umplut
Ingrediente:
1 piele de gât de gâscă, 200 g carne de gâscă, 100 g ficat de gâscă, 1 chiflă, 1 ou fiert, 1 ou crud, 1 ceapă, 2 linguri de untură de gâscă, sare și piper după gust, frunze de pătrunjel, 500 ml supă de gâscă sau supă concentrată;
pentru salată: rucola, roșii cherry, ceapă, ulei de măsline, sare.
Mod de preparare:
-
Carnea de gâscă se toacă, iar ficatul se taie cuburi mici.
-
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în untura de gâscă până devine sticloasă.
-
Chifla se înmoaie în apă, se stoarce bine și se adaugă la carnea tocată.
-
Se adaugă ficatul tăiat cuburi, oul fiert tăiat bucăți, ceapa călită, pătrunjelul tocat fin și gălbenușul crud.
-
Se asezonează cu sare și piper după gust, apoi se încorporează ușor albușul bătut spumă tare.
-
Pielea de gât de gâscă se coase la capătul mai îngust, se umple cu compoziția de carne și se coase și la celălalt capăt.
-
Gâtul umplut se așază într-o tavă lungă, se toarnă deasupra supa de gâscă, se acoperă cu folie de aluminiu și se coace la 150 grade, timp de 2 ore.
-
Se îndepărtează folia, iar gâtul se lasă la cuptor până se rumenește frumos.
-
În acest timp, rucola și roșiile cherry se spală, ceapa se taie rondele, apoi toate se amestecă într-un bol. Se presară sare și se stropesc cu ulei de măsline.
-
Gâtul de gâscă umplut se taie felii de aproximativ 1 cm grosime și se servește alături de salata proaspătă.


6 megjegyzés:
De jól néz ki azzal a rengeteg-zöld salátával! Igazi különlegesség, legalább is számomra mindenképpen! :)
Aleda, ez már megint egy csodás fogás, gyönyörű képen megörökítve. Imádnám :)!
Nagyon guszta, én majd a hétvégén próbálkozok vele, eddig még soha nem készítettem ilyet :)
Nagyon finom volt, számomra is különleges, libahúst még ettem ,de töltött libanyakat most készítettem először és biztos nem utoljára.
Köszönöm, Mária:)
Katalin, ne hadd ki finom is és jó megoldás a liba hosszú nyakbőrére, amit amúgy nem tudom mire lehetne használni.
Megjegyzés küldése