2012. november 5.

Torockói rétes palacsinta avagy a kilenckanalas rétes



Recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből

A II. világháború előtti és utáni  időszakban drága volt a cukor és a tojás, ezért az édes tésztákat inkább csak ünnepnapokon  sütötték. A kelt tészták, palacsinták elég sok időt igényeltek, ezért a mezőn dolgozó asszonyok egyszerűbb és takarékosabb megoldásokat találtak ki, mint pl. ez a rétes palacsinta. Az elkészítési ideje jóval rövidebb, mint egy kelt tésztáé, cukor hiányában pedig, házi szilvaízzel tálalták. 


Hozzávalók: 9 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 1 dl tej, 1 kiskanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna, csipet só
Elkészítése: a tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sót és az ecettel felhabosított szódabikarbónát. A keveréket összedolgozzuk a liszttel és annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 9 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle. Mindegyiket kinyújtjuk, összehajtogatjuk és újból nyújtjuk kerek formára. Közepén kétszer bevágjuk, majd kevés  zsíron kisütjük. Cukorporral meghintve vagy szilvaízzel tálaljuk.  



30 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon guszta, gondolom jó ropogós palacsinta :)

tücsi írta...

Egyszerű és nagyon gusztán néz ki a fotókon. Finom lehet!:)

Csiperke írta...

Hogy mitől időtakarékosabb, mint a palacsinta amit nem kell nyújtogatni, azt nem tudom. De azt tudom, hogy olyan jól néz ki, hogy ezt muszáj kipróbálnom hamarosan!!

Adél írta...

Jutka, nagyon ropogós:)

Adél írta...

Tücsi, valóban finom:)

Adél írta...

Csiperke, erre felénk, a kelttésztából készült palacsintát nevezzük palacsintának és ez annál sokkal időtakarékosabb, hisz nem kell várni a kelésre. :)

duende írta...

Na ezt nem fogom kihagyni. Elképesztően jó! :) Köszi a receptet Aleda!

Annamari írta...

Gyerekkorom egyik kedvence...

Kati írta...

De jó:)

Anikó írta...

Jópofa egy recept, vittem is, ki fogom próbálni.
Aleda ha nálatok élesztős tésztából van a palacsinta, akkor azt amit mi keverünk palacsinta tésztát /liszt,tojás,tej,ásványvíz, csip.só és 1-2 tk.cukor/ nem is szoktátok sütni??? Bár ritkán van hogy ehhez a tésztához én is szórok 1 tasak élesztőport és hagyom kicsit kelni majd úgy sütöm palacsintának.
Szeretjük mindenképpen:-))))

Illéskrisz Konyhája írta...

Hű, ezt feltétlen kipróbálom! Még üresen is milyen finom lehet! Szuper guszta!!!

Kisildi írta...

Ez fantasztikusan néz ki, én aludttejjel szoktam készíteni, majdnem így!

gionetta írta...

Engem emlékeztet a csörögefánkra. Nagyon mutatós! :-))

Gerdi írta...

Nagyon jól néz ki! A bögrében igazi, üstben főtt szilvalekvár van? Annál jobb nincs is:-)

Anazar írta...

Jó is az a házi szilvalekvár!!

Éva írta...

Nagyon guszta és én biztos hogy szilvalekvárral enném !
Aleda gratulálok az Erdélyi Konyha c.lap novemberi számában a bevezető írásod nagyon tetszett!

Roza írta...

Nem hallottam még erről az édességről, de nagyon megtetszett. Biztosan el fogom készíteni:)

Roza írta...

Erzsike, ezt nagyon jól kitaláltad!:)
Gratulálok!:)

Adél írta...

Én köszönöm:)

Adél írta...

Igen, az én nagyim is szokott sütni , nem tudom annak a receptjét, de biztos hasonló lehetett.

Adél írta...

Ugye? :))

Adél írta...

Anikó, felénk a kelt tésztából készült az palacsinta, a másik pedig hígpalacsinta:)))Vicces tudom :)

Adél írta...

Krisz, finom ropi este a TV előtt:)

Adél írta...

Ildi, az is jó lehet.

Adél írta...

Köszi.

Adél írta...

Gerdi, igen, az üstben főtt, besztercei szilvából, cukor nélkül, persze.

Adél írta...

Anazar, akkor biztos kóstoltál már ilyet:)

Adél írta...

Éva köszönöm, h elolvastál.:)

Adél írta...

Roza, nem kell kihagyni.

Unknown írta...

Nem ertem hol vannak a retegek?

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...