2017. április 11.

Orosz hússaláta- Tort aperitiv rusesc



Hozzávalók 6-8 személyre: 20 dkg főtt krumpli, 1 zöldhagyma, 25 dkg főtt marhahús(csirke vagy sertéshús is lehet), 3-4 savanyú uborka, 20 dkg főtt sárgarépa, 15 dkg sajt, 6 főtt tojás, 2,5-3 dl majonéz, petrezselyemzöld, só, bors,  1 teáskanál cukor, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj. 



Elkészítése
  • Páclevet készítünk: 3 dl vízhez  hozzáadunk 1/2 teáskanál sót, a cukrot, az olajat és az ecetet, összekeverjük, majd beletesszük a kis kockákra vágott, még meleg krumplit. 1 órát állni hagyjuk, az utolsó 10 percben hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet is, majd leszűrjük, hagyjuk jól lecsöpögni és egy kis tálkába tesszük. 
  • A húst, az uborkát meg a sárgarépát is kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, mindegyiket külön-külön kis tálkákba rakjuk. 
  • A tojássárgákat kisebb darabokra morzsoljuk, a sárgarépához tesszük.  A majonézt a tálkákban lévő hozzávalókhoz szükség szerint szétosztjuk, a húsos és sárgarépás masszákat sózzuk, borsózzuk. 
  • Egy tányér közepére egy henger alakú poharat állítunk, majd köréje rétegezzük a salátákat a következő sorrendben: krumplis, húsos, uborkás, sárgarépás, sajtos, majd késsel körbesimítjuk. 
  • A poharat benne hagyjuk és fóliával lefedjük, majd estéstől reggelig(vagy legalább 2-3 órát)hűtőben tartjuk. 
  • Másnap a poharat kihúzzuk, a tojásfehérjét lereszeljük és a salátakoszorúra szórjuk.  Sárgarépával, paprikával, zöldhagymával és petrezselyemzölddel díszítjük. 

Tort aperitiv       

Ingrediente pentru 6-8 persoane: 200 g cartofi fierți, 1 ceapă verde, 250 g carne fiartă de vită(se poate și pui sau porc), 3-4 castraveți murați, 200 g morcovi fierți, 150 g cașcaval, 6 ouă fierte, 250-300 ml maioneză, 1 legătură mică frunze de pătrunjel, sare, piper, 1 linguriță zahăr,  2 linguri oțet, 2 linguri ulei.

Prepararea:  Se prepară o marinadă din 300 ml apă, ½ linguriță sare, zahăr,  ulei și oțet, se adaugă cartofii calzi, tăiați cubulețe mici și se lasă 1 oră. În ultimele 10 minute se adaugă și ceapa și frunzele de pătrunjel mărunțite, după care se strecoară și se lasă la scurs. Carnea, castraveții și morcovii se taie la fel, în cubulețe mici, iar cașcavalul se dă pe răzătoarea cu găuri mici și se pun separat în boluri.  Gălbenușurile de ou se sfărâmă și se adaugă la morcovi, albușurile se pun deoparte. Maioneza se împarte și se amestecă cu ingredientele din boluri, carnea și morcovii se asezonează cu sare și piper. Se așază un pahar pe mijlocul unei farfurii și se pun de jur împrejur ingredientele, astfel: primul strat cartofii, al doilea strat carnea, al treilea castraveții, al patrulea morcovii iar al cincilea cașcavalul. Se nivelează marginea cu un cuțit, după care se pune la rece pentru cel puțin 2-3 ore(cel mai bine peste noapte). Înainte de servire se scoate cu grijă paharul și se presară deasupra albușurile date pe răzătoarea mică. Se decorează după plac, cu morcovi, castraveți, gogoșari și frunze de pătrunjel.


7 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon érdekes ez a változat , amely számomra eddig ismeretlen volt. Én csak az úgynevezett Olivje salátát ismertem amelynek két változata van : Az eredeti , a cári időkből , a francia-belga Lucien Oliviertől aki a moszkvai Ermitage séfje volt és ami tele van ma már exkluzívnak tűnő finomságokkal úgy mint . fácán vagy fajd , kaviár, rákfarok , kapribogyó , nyelv aszpikkal és a titkos majonézzel lerakva . És a kommunista időkből való amiben az osztályellenség fajdot csirkével, a rákot tojással, a kaprit zöldborsóra cserélték, és az ismeretlen összetételű öntetet felváltotta a tömény majonéz, a hús helyettesítése parizerrel - pontosabban doktorskayával- történt. Ez az általad közölt változat talán az erdélyi változat ?

Adél írta...

Nem Erdélyi változat ez a saláta! Mielőtt készítettem, több orosz blogon kutattam, hogyan is csinálják ma, és arra jutottam, hogy mindenki a saját íze-kedve szerint, ki csirkehússal, ki marhahússal és természetesen van aki doktorskayával. A közös bennük, hogy húsvétkor szinte minden család asztalán van ilyen saláta, nem kavarják össze, hanem rétegezik és nagyon(szépen-kinek mi tetszik, ugye) díszítik. Igy nem követtem egy pontos receptet, hanem a magam feje után állítottam össze, az említett blogokon látottak alapján.
Köszönöm a látogatást! :)

Az amatőr hagyományörző írta...

Igen , igazad van , csak az én tudáshiányom az oka hogy nem ismerem a többi változatot , amelyek ma már számtalan formában fordulnak elő szerte Európában és azon is túl. Azért kíváncsi volnék hogy hogyan készíted a berlini salátát , amely a román konyhában és így az erdélyiben is gyakran előfordul .

Adél írta...

Ó, igen,a Berlini saláta!! De régi emléket téptél fel bennem, de köszönöm! Soha nem készítettem el itthon, és ha nem említed, talán eszembe sem jut soha! 1987-1988 ban, vendéglátói szakközépiskolába jártam Kolozsváron, és a Gospodina hidegkonyhájában készítették ezt a salátát, nagyon finom volt! Emlékszem, nagy tálcán hozták be a gőzölgő marhahúst a meleg konyhából(ez a kép úgy bennem maradt!), ha kihűlt, mi-praktizálók- kellet kis kockákra vágjuk. Volt egy krumplis és egy anélküli változata, gondolom, a takarékosság jegyében, hisz akkor majd mindent krumplival gazdagítottak. Amúgy marhahús, tojás, vöröshagyma, savanyóuborka, majonéz és paradicsomsűrítmény volt benne. El is fogom készíteni!

Az amatőr hagyományörző írta...

Kíváncsian várom , jó lesz ha meglesz ez is a többi finom saláta mellett ! Én először a '80-as években ettem a bukaresti tiszti kaszinóban , ahova akkoriban szabad bejárás volt a civileknek is .Nagyon finomat ettem , abban a már böjtös kommunista világban , csodálkozásomra nem tudom miért nevezték berlini salátának mikor krumpli nem volt benne .

Unknown írta...

Igen, Lucien Olivier francia vagy belga eredetű orosz vendéglős valóban a moszkvai Ermitage nevű vendéglő (a Trubnaya téren)tulajdonosa volt 1838 tól - 1883 november 14-én bekövetkezett haláláig. Megvan az eredeti sírköve. De a rjabchik nem fácán és nem fajd, hanem császármadár.

Névtelen írta...

Hmm de jól néz ki! Valószínűleg megpróbálkozom vele, még akkor is, ha elsőre nehéznek is tűnik! Biztosan sok konyhai eszközre is szükségem lesz, melyeket egytől-egyig összepiszkolok. Barátnőmmel mindig beszerzünk valami új ketyerét, amivel a konyhában bűvészkedhetünk, mint például ilyeneket: http://lakberinfo.hu/lakberendezes/konyha/2017-04-05-ezeknek-a-konyhai-kisgepeknek-biztosan-hasznat-veszi-husvetkor/
Üdv, Balázs

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...