2011. június 8.

Sajtos rolád




Húsvétkor készült ez a rolád,de csak most került rá sor,hogy posztoljam.Könnyű ,sajtos előétel, hidegen vagy melegen lehet tálalni.Mi akkor hidegen ettük, de szerintem melegen sokkal finomabb.

Hozzávalók:
Piskóta: 5 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg sajt, 4 dkg ráma margarin, 0.4 dl olaj, 5 dl tej, 1 kiskanál só
Töltelék: 2 dl 25 % os tejföl, 20 dkg sajt( nálam most 10 dkg mozarella,10 dkg trapista)
A piskótához, besamel mártást készítettem (margarin,olaj,liszt ,só, tej).Forrón még belekavartam 10 dkg reszelt sajtot és hűlni hagytam.Az 5 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem.Egyenként a hideg besamelhez kavartam a tojások sárgáját majd lazán beleforgattam a kemény tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt gáztűzhely tepsijébe öntöttem és lassú tűzőn 20-25 perc alatt megsütöttem.( sütés közben felpúposodik,de   mikor kivesszük ,visszaereszkedik). Nagyon vizes konyharuhára borítottam( az alja kerüljön felül, így a  barna résztől mintás lesz majd  a rolád közepe) lehúztam a sütőpapírt( ha esetleg nem akar lejönni,bőven meg kell vizezni a papírt , kicsit hagyni  majd lassan lehúzni róla)  konyharuhával együtt szorosan feltekertem és úgy hagytam kihűlni.

Miután kihűlt,lekentem tejföllel,rászórtam a reszelt sajtot és visszatekertem a konyharuhába( ezúttal,persze csak kívül) és egy éjszakára hűtőben tároltam.Másnap felszeleteltem
Ízlés szerint hidegen vagy melegen lehet tálalni.Ha melegen tálalom,akkor az egész rudat lekenem kevés olvasztott vajjal ,  sütőbe teszem 10 percre  és utána szeletelem, de  felszeletelve,mikróban is át lehet melegíteni,amíg a sajt felolvad kissé.


Ruladă cu cașcaval

Ingrediente:  pentru foaie: 5 ouă, 100 g făină,  100 g cașcaval ras, 40 g unt, 40 ml ulei, 500 ml lapte 1 linguriță sare; pentru umplutură:  200 ml smântână de 25% grăsime, 200 g cașcaval ras.

Prepararea: Pentru foaie se face un sos bechamel: se înfierbântă untul cu uleiul, se presară făina, se rumenește puțin, după care se toarnă laptele, se adaugă sarea și se fierbe la foc mic amestecând încontinuu, până când se obține un sos de consistența unei smântâni. Se adaugă cașcavalul ras, se amestecă și se ia deoparte. Se lasă la răcorit, după care se adaugă pe rând gălbenușurile, apoi albușurile bătute spumă. Compoziția se toarnă într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt și se coace 20-25 minute la 170 grade(foaia se va umfla, dar după coacere se lasă). Foaia fierbinte se răstoarnă pe un ștergar umezit, se scoate hârtia de copt și se rulează cu ștergar cu tot. După 5-10 minute se desface, se unge cu smântâna și se presară cu cașcavalul ras, după care se rulează înapoi și se înfășoară în hârtie de copt sau folie. Se feliază a doua zi.


6 megjegyzés:

Vörösbor írta...

Ez nagy kedvenc! Gyermekkoromban az ünnepi fogás ez volt, egy tekercs sajtos, egy tekercs velős. Percek alatt elfogyott.

Éva írta...

Nagyon-nagyon guszta! Számomra nem ismert eddig még, de lehet hogy bemutatkozom neki!:-))

Bianka írta...

Nyammi micsoda gyönyörű belső mintája lett

Mrita írta...

Én sem somere, de nagyon guszta és biztosan finom is.

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Vicuska írta...

Étvágygerjesztő a látványa!!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...