2011. július 28.

Sárga barack dzsem - főzés nélkül -




A házi sárgabarack dzsem vagy lekvár nagyon finom, bárhogy van eltéve, de merem állítani, hogy a legfinomabb ezzel az eltevési módszerrel lesz. Az aromája 100 % -ig megmarad, a színe is világos lesz, állaga  a vastag mézhez hasonlít és teles tele van  barack darabokkal. Időben, kissé még vastagszik, de azért ne számítsunk egy vastag  lekvárra. Fél adagot készítettem (2,5 kg barackból ), ebből lett  8 db. 3,7 dl-es  üvegkanna, de a receptem 5 kg barackra van, úgy írom le. Pincében tárolom, ott télen nyáron 12,5 C fok van, soha nem romlott meg, évek óta teszek el ezzel a módszerrel is. Fontos, hogy a barack jó minőségű legyen, érett, de nem ütődött. A számolási módszer ne riasszon el senkit, a lányommal már szórakoztunk rajta, még a férjem is föltétlen ki akarta venni a részét benne. :)


Hozzávalók: 5 kg  érett, hibátlan sárgabarack, 2.5 kg cukor, csapott teáskanál befőzési szalicil

A barackokat megmossuk, forró( nem fövő) vízbe tesszük pontosan egy percig, majd szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe rakjuk. Onnan egyenként kivéve, a  héját lehúzzuk (szinte magától kicsúszik), magját kivesszük. A cukrot összekeverjük a befőzési szalicillel, egy tiszta edény aljára szórunk egy keveset, rá egy sor barackot amit azonnal lecukrozunk, hogy ne barnuljon meg. Mikor az egész barackot lerétegeztük, finom mozdulatokkal 100 x megkavarjuk. Ezt a műveletet 10-15 percenként megismételjük, összesen 10 x , ez 1000 kavarást jelent.:) Persze, nem a pontos kavarási szám  tartja el a barackot, de a lényeg, hogy a cukor teljesen  elolvadjon. Sok barack marad egészben, de ez a dzsem lényege. Az egész kavarás ne haladja túl a 2 órát, hogy a dzsem ne kezdjen el barnulni. Az üvegkannákat  forró sütőben csírátlanítjuk, hagyjuk kihűlni és úgy tesszük bele a dzsemet. Azonnal lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.



17 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szépek lettek ! Milyen mennyei lehet az illatuk,imádom a sárgabarackot !

trollanyu írta...

Ez a módszer nagyon tetszik nekem, mert megmarad benne minden vitamin:) Más gyümölccsel is meg lehet csinálni vagy csak a sárgabarackkal?

marisz57 írta...

Kár, hogy nem előbb írtad be ezt a receptet! Már leérett a barack, de talán majd jövőre. Csak annyiban csinálnám másként, hogy szalicil helyett nátrium - benzoátot használnék. Én úgy tudom, a szalicil nagyon veszélyes még kis mennyiségben is.
Nagyon szépek a fotóid!

Csilla írta...

Ez de nagyon jó ötlet! Nagyon finom lehet!
Köszi, hogy közzétetted! :)

Panna írta...

A legfinomabb lekvár a sárgabarack lekvár :)) Guszták a képeid!

Márti írta...

Jövőre ezzel a recepttel készítem ! más gyümölccsel is működik?

Adél írta...

Éva: köszönöm szépen. Mi is nagyon szeretjük.

Trollanyu: Málnából is készítettem egyszer,csak az nagyon híg lett.

Marisz57: Köszönöm, a köv. adagba azt fogok tenni én is.

Csilla. Nagyon finom.Szívesen

Panna: köszönöm.

Márti: Csak sárga barackkal és málnával próbáltam.

sedith írta...

Gyönyörű fotók, csak amúgy gyönyörködtetnek! És a lekvár is mennyei lehet. Régebb hasonlóan készítettünk ribizlizselét. 3 órán át állandóan kavarni kellett. Hú, nem volt semmi, állandóan váltogattukegymást édesanyámmal!

Szerintem a befőzőpor csak akkor jó, ha főtt lekvárt készítesz, azaz úgy tudom, hogy a nátrium-benzoátot csak belefőzve lehet használni. Azért lehet, hogy nem így van, de én ezzel a finom lekvárral nem kísérleteznék.:)

Adél írta...

Sedith: köszönöm.Állandóan kavarni? Na az nem semmi volt.De a végeredmény biztos megérte.
Köszönöm a tanácsot,utána fogok nézni.

Dankóné R. Magdi írta...

Koszonom az otletet, jovore mindenkepp kiprobalom! Magdi (www.magdireceptek.blogspot.com)

Vicuska írta...

Szamócát raktam el így, anno ifjú koromban, finom volt!

ancsa írta...

Szia,nagyon jo recept,azt szeretnem kerdezni,meddig kell a forro sutobe bent hagyni? koszi!

Adél írta...

A száraz üvegeket hideg sütőbe teszem, meggyújtom a lángot a lassú fokozaton és 15 percet hagyom égni, majd eloltom és ott hagyom kihűlni őket.

Unknown írta...

Inkább főzöm kicsit, mint szalicillel mérgezem

Unknown írta...

Szeretnem kerdezni Natr.benzoikummal nem lehetne a szalicil helyett?

Névtelen írta...

A szalicil jóval károsabb a szervezetre, mint a Na-benzoát, különösen a gyerekek számára veszélyes. Kár a barackot tönkretetti a szalicillal.

Névtelen írta...

Azért akik tiltakoznak a késhegynyi szalicil miatt, tudniuk kell, hogy a javallott, mindennapos ártalmatlannak minősülő aszpirin, kalmopyrin stb... acetil-szalicilsav.
Csak mondom.
A Nátrium-benzoátról meg kiderült, hogy rákkeltő.
Szóval a szalicil (ami a nyírfakéregből készül és még az állatok is fogyasztják) azért kissé túlzott az aggodalom.
Ami fontos, hogy főzni nem szabad. (Azt nem tudom miért)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...