2017. február 28.

Rizses fehérbableves füstölt hússal


A takarékos szász konyha
Valószínű semmi újat nem mondok azzal, hogy a szászok is, akár a többi Erdélyi népek lakói, szezonálisan főztek, mindig abból ami épp volt a kertben vagy a kamrában. Takarékosak és előrelátóak voltak, az élelmet alaposan beosztották, hogy mindig jusson is, de maradjon is. Mi sem támasztja ezt a legjobban alá, mint az, hogy sok szász falúban  a szalonnát és a sonkát a templom bástyájában, az úgynevezett „szalonnatoronyban” tartották kulcs alatt, amit a harangozó csak egyszer egy héten(általában szerdán) nyitott ki, így egész héten abból a sonkából vagy szalonnából kellett főni, amit akkor elhoztak. Minden bizonnyal a legnehezebb időszak a tél vége volt, amikor a kamrákból már kifogyóban voltak a zöldségek, és a frissekre még várni kellett. A szász asszonyok leleményessége meglátszik az alábbi ételben is, hisz alig két vagy három alapanyagból ízletes ebédet tudtak tenni a családi asztalra. 


Rizses fehérbableves füstölt hússal  
     
     
Hozzávalók 4 személyre: 25 -30 dkg füstölt hús, 25 dkg száraz fehérbab, 4 evőkanál rizs, 4 evőkanál tejföl, 1 hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, ecet. 

Elkészítése: A füstölt húst és az előzőleg beáztatott paszulyt 3 l vízben főni tesszük, sózzuk, borsózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Mikor a hús meg a paszuly puhára főttek, a húst kivesszük, a lé felét pedig egy másik fazékba szűrjük és megfőzzük benne a  rizst. A paszulyt a megmaradt lével együtt szitán áttörjük, majd a megfőtt rizshez töltjük. Belekeverjük a tejfölt, ecettel ízesítjük  és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A szeletekre vágott füstölt hússal tálaljuk. 


1 megjegyzés:

Anikó írta...

Jó nagyon ez a recept is :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...