2020. május 8.

Hamis bálmos öntött salátával - Balmoș fals



Hozzávalók 4 személyre: 6 dl aludttej, 2 dl zsíros tejföl, 3 dkg vaj, 17-18 dkg kukoricaliszt, 5 dkg reszelt sajt, só; az öntött salátához: 1 fej saláta,  5 dl tej, 2 szál fokhagyma szárával együtt vagy 2 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj, só, ecet.

Elkészítése:  Az aludttejet fazékba töltjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejfölt, a vajat, megsózzuk és főni tesszük. Mikor felforrt, állandó kavarás mellett beleszórjuk a kukoricalisztet és addig főzzük(kb. 15-20 perc), amíg kissé elválik a fazék oldalától és a zsiradék apró gyöngyszemekben kicsapódik a tetején. Tányéra szedjük és hagyjuk langyosra hűlni. A salátát megmossuk, a leveleit kisebb darabokra tépjük. A tejet főni tesszük, megsózzuk, közben az olajon átforgatjuk az apróra vágott fokhagymát, majd ráöntjük a tejre. Mikor felforrt, beletesszük a salátát és 3-4 percig főzzük. Félrehúzzuk  és ecettel savanyítjuk. Hidegen tálaljuk a bálmos mellé. 




Balmoș fals

Ingrediente pentru 4 persoane:  600 ml lapte bătut de casă sau iaurt gras, 200 ml smântână, grasă, 30 g unt, 170-180 g făină de mălai, 50 g caș de oaie, sare.

Prepararea:  Laptele bătut se pune la fiert la foc moderat, se adaugă cașul ras, smântâna și untul, se sărează. Când dă în clocot, se adaugă făina de mălai în ploaie, amestecând încontinuu și se fierbe timp de 15-20 minute, până când la suprafață apar mici mărgele de grăsime. Balmoșul se toarnă în farfurii, se servește ca atare sau alături de supă de salaltă.

1 megjegyzés:

Anikó írta...

Nem is hallottam ilyen ételről még Adél... és milyen a nem hamis ? Az öntött saláta mifelénk teljesen másképp készül :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...