2020. május 2.

Meggyes mákos sütemény -Prăjitură cu mac și vișine



Hozzávalók: a meggyes réteghez: 40 dkg (fagyasztott vagy friss)meggy, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl víz; a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só; a mákos réteghez: 2 tojás, 15 dkg cukor, 3 evőkanál olaj, 1 dl tej, 20 dkg mák, 2 evőkanál liszt, 1 sütőpor, fél citrom reszelt héja; a habhoz: 2 tojás fehérje, 2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál étkezési keményítő.

Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, a cukorral főni tesszük, mikor felforrt rátöltjük a vízzel elkevert keményítőt és besűrítjük. Félrevesszük, hűlni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd beledolgozzuk a porcukrot meg a tojássárgáját. A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 20x30 cm-es tepsi aljára tesszük, majd ráteszünk 2-3 evőkanál meggyes krémet(meggyszemek nélkül) és egy ecsettel szétkenjük. A mákos réteghez az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, a végén belekeverjük az olajat, a tejet és a darált mákkal, citromhéjjal meg a sütőporral összevegyített lisztet.  A masszát a lekent tésztára simítjuk, 175 fokon, 10 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a keményítőt. A süteményt kivesszük, teáskanállal rátesszük a meggyes krémet, rásimítjuk a habot és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe.




Prăjitură cu mac și vișine     

Ingrediente: pentru budinca de vișine: 400 g vișine(congelate sau proaspete), 2 linguri zahăr, 2 linguri amidon alimentar,  200 ml apă; pentru aluat: 200 g făină, 100 g unt, 50 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, un praf de sare: pentru umplutura de mac: 2 ouă, 150 g zahăr, 3 linguri ulei, 100 ml lapte, 200 g mac măcinat, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 1 lingură coaja rasă de la 1 lămâie; pentru spuma de albuș: 2 albușuri, 2 linguri zahăr pudră, 1 lingură amidon alimentar.

Prepararea:  Vișinele se spală, se scot sâmburii(cele congelate evident că nu se spală), apoi se pun la fiert zahărul. Se fierb 2-3 minute, după care se îngroașe cu amidonul amestecat cu apa. Se ia deoparte, se lasă la răcit. Făina se amestecă cu sarea și untul rece, apoi se frământă cu gălbenușurile și zahărul pudră. Se întinde aluatul o foaie de 20x30 cm, se pune în tavă de aceeași mărime, tapetată cu hârtie de copt și se unge cu 2-3 linguri de budincă de vișine(doar crema, fără fructe). Pentru umplutură se bat ouăle întregi cu zahărul, apoi se incorporează uleiul, laptele, macul, coaja de lămâie și făina amestecată cu praful de copt. Compoziția obținută se întinde peste foaia unsă, se coace 10 minute la 175 grade. Albușurile se bat cu zahărul pudră, se incorporează amidonul. Se scoate tava din cuptor,  cu ajutorul unei lingurițe se pune deasupra umpluturii budinca de vișine și se întinde deasupra spuma de albuș. Se reintroduce în cuptor  pentru încă 15-20 minute. Se feliază după răcire.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...