2016. január 11., hétfő

Borsos rakott csülök - Ciolan presat






Hozzávalók: 1 hátsó, nyers csülök, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 2 szegfűbors, 1 teáskanál őrölt bors, só, fűszerpaprika.


Elkészítése: A csülköt megmossuk, megtisztítjuk az esetleges szőrszálaktól és hideg vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát(2-3 cikket félreteszünk), a szemes meg a szegfűborst, a babérlevelet, megsózzuk, majd lassú tűzön, 1,5-2 órát főzzük, vagy míg a hús leválik a csontról.  Ha megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a bőrét lefejtjük, a húst pedig leszedjük a csontról. A félretett fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk az őrölt borst, egy kevés sót és kikavarjuk, majd hozzáadunk kb. 1 dl főzőlevet. Egy hosszúkás formát kibélelünk háztartási fóliával, az aljára teszünk egy rend bőrös részt és egy ecset segítségével lekenjük a fűszeres lével.  A csülökhúst kézzel kissé szétszedjük és rétegekben lerakjuk a bőrre, minden réteget lekenünk a lével és végül befedjük a megmaradt bőrrel. A fóliát visszahajtjuk és egy nehezékkel lenyomjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk, tetejét megszórjuk fűszerpaprikával, majd szeletekre vágva tálaljuk.





Ciolan presat

Ingrediente: 1 ciolan de porc, 1 căpățână de usturoi, 2 foi dafin, 1 lingură piper boabe, 2 boabe ienibahar, 1 linguriță piper măcinat, sare, boia dulce. 

Prepararea: Ciolanul se curăță, se spală, se pune la fiert în apă rece. Se adaugă piperul boabe, ienibaharul, usturoiul curățat(se pune deoparte 2-3 căței),  foile de dafin, sare și se fierbe la foc moderat 1,5-2 ore, sau până când carnea se fierbe. Se scoate cu paleta de bucătărie, se lasă puțin la răcit, apoi se dezosează. Usturoiul pus deoparte se pisează, se amestecă cu sare, piper măcinat și câteva linguri de zeamă caldă în care a fiert ciolanul. Se tapetează o formă lunguiață cu folie de bucătărie, se pune un strat de șoric de pe ciolan, se unge cu pasta de piper-usturoi, apoi se pune carnea în straturi, fiecare strat se unge cu pastă. Deasupra se pune din nou șoric, se acoperă cu marginile foliei și se apasă deasupra cu o  greutate. Se lasă la rece o noapte, după care se scoate din formă și din folie, se pune pe tavă și se presară cu boia dulce.

2016. január 8., péntek

Gránátalmás pavlova torta - Tort Pavlova cu rodie






Hozzávalók:
 a habcsók laphoz: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 1 evőkanál kukorica keményítő, 1 teáskanál almaecet, csipetnyi só: 

a krémhez: 15 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál citromlé, pár csepp vanília kivonat, 3 dkg étcsokoládé+ 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál kukorica keményítő, 1 gránátalma. 

Elkészítése:



1. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk a sót és kézi mixerrel verni kezdjük, mikor már habos, de még nem kemény, beleöntjük az ecetet.
2. Tovább verve, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és addig verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
3. Beleszórjuk a keményítőt és könnyedén beleforgatjuk.
4. 24-26 cm átmérőjű, kör alakra simítjuk egy szilikonos lapra, majd előmelegített sütőben, 140 fokon sütjük. 40 perc után kissé kinyitjuk a sütő ajtaját és további 40 percig szárítjuk.



5. A gránátalmát kettőbe vágjuk, kiverjük a magokat, majd szűrőbe tesszük, leöntjük 1/2 dl vízzel, a gyümölcslét kifogjuk.
6. Kb. 1-1,5 dl gyümölcslé lesz, melyet elkavarunk 1 teáskanál kukoricakeményítővel és 2 evőkanál porcukorral, majd sűrűsödésig főzzük.
7. A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, a citromhéjjal, a citromlével meg a vanília kivonattal, a tejszínt felverjük, majd beleforgatjuk a sajtkrémbe.
8. A krémet a habcsóklapra simítjuk, ráöntjük a gránátalma szirupot és rászórjuk a magokat.
9. A csokoládét felolvasztjuk, belekavarjuk az olajat, majd papírtölcsérbe öntjük és a torta tetejére csurgatjuk. 1-2 órára lehűtjük, majd tálaljuk. 






Tort Pavlova cu rodie

Ingrediente: 4 albușuri, 250 g zahăr pudră, 1 lingură amidon, 1 linguriță oțet de mere, un praf de sare,

pentru sos: 1 rodie, 1 lingură amidon, 1 lingură zahăr pudră,

pentru cremă: 150 g mascarpone, 200 ml frișcă, 1-2 linguri zahăr pudră, 1 linguriță coajă rasă de lămâie, 1-2 linguri zeamă de lămâie,  ½ linguriță extract de vanilie,

pentru glazură: 30 g ciocolată, 1 lingură ulei.

Prepararea:  

Se adaugă praful de sare la albușuri și se bat spumă cu mixerul de mână. Când începe să se spumeze, se adaugă oțetul, iar când spuma se întărește, se adaugă  treptat zahărul pudră, mixând  în continuare până ce se obține o spumă tare și lucioasă. Se înglobează amidonul. Bezeaua se pune pe o foaie de silicon pentru copt și se modelează cu lingura într-un cerc cu diametrul de cca. 24-26 cm, spre mijloc se formează o adâncitură. Se coace 40 minute la 120 grade, apoi se deschide ușa cuptorului și se mai usucă timp de 40 minute la 100 grade. În lipsa unei foi de silicon, se desenează un cerc pe foaia de copt, se unge cu ulei și se pune spuma în cerc. 

Rodia se taie în două, se scot semințele în strecurătoare iar zeama se scurge într-un vas. Se adaugă apă, ca să fie cca. 100-150 ml suc, apoi se adaugă zahărul pudră și amidonul și se îngroașe la foc moderat. 

Mascarpone se spumează cu mixerul împreună cu zahărul pudră,  coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie și extractul de vanilie, iar la sfârșit se încorporează frișca bătută. 

Crema se întinde peste foaia de bezea, se toarnă deasupra  sosul de rodie. 

Ciocolata se topește pe aburi, se amestecă cu uleiul, se lasă puțin la răcorit, apoi se toarnă în fir subțire peste tort. Se garnisește cu semințele de rodie.  

Tortul se pune la rece, se servește după câteva ore. 


2016. január 6., szerda

Káposztás sonkatekercsek









Hozzávalók 2 személyre: 60 dkg savanyú káposzta, 15 dkg juhsajt, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 4-6 szelet sonka, 2-3 evőkanál olaj, bors.

Elkészítése: Ha a káposzta túl savanyú, kimossuk és lecsöpögtetjük. Az olajat felhevítjük, beletesszük a káposztát és megdinszteljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, az összemorzsolt juhtúrót-egy keveset félreteszünk-, megszórjuk borssal és összekavarjuk. Felét a sonkaszeletekbe csavarjuk, másik felét pedig egy hőálló tálba tesszük. A tekercseket ráhelyezzük a káposztára, megszórjuk a félretett és lereszelt juhsajttal, majd forró sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. Azonnal tálaljuk. 


2016. január 1., péntek

Töltött malac hasaalja - Ruladă de purcel cu cârnați




Hozzávalók 6 személyre: kb. 30x25 cm-es malac hasaalja bőrével együtt, azonos hosszúságú füstölt kolbász, 40 dkg malac lapocka, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1/2 evőkanál zsír, 1 tojás, kis szelet kenyér, só, bors, 1 teáskanál szárított majoránna.

Elkészítése: A malachús bőrös részét  rombusz alakban beirdaljuk, mindkét felét bedörzsöljük sóval meg borssal. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a zsírban, félrehúzzuk és belekavarjuk az áttört fokhagymát és a majoránnát. A kenyeret vízbe áztatjuk. A lapockát ledaráljuk, hozzáadjuk a kihűlt hagymát, a kiszorított kenyeret és a felvert tojást, sóval meg borssal ízesítjük és összedolgozzuk. A malachúst bőrös felével 2 réteg alufóliára fektetjük, rásimítjuk a darált masszát és közepére helyezzük a füstölt kolbászt, majd a malachas hosszanti széleit összefogjuk. 3-4 helyen madzaggal összekötjük, majd szorosan betekerjük a fóliába a végeket pedig megcsavarjuk. Tepsibe helyezzük és bőven vizet öntünk alája, majd közepesen forró sütőben, kb. 1 óráig pároljuk. Ezután kiemeljük a tepsiből és vágódeszkán hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd a fóliát leszedjük és szeletekre vágjuk. Hidegtálakon tálaljuk, de felmelegítve és körettel tálalva akár főétel is lehet. 



Ruladă de purcel cu cârnați


Ingrediente pentru 6 persoane: o bucată de cca. 30x25 cm piept de purcel cu șoric, 30 cm  cârnaț afumat, 400 g spată de purcel, 1 ceapă, 2 căței usturoi, 1/2 lingură untură, 1 ou, 1 felie pâine, sare, piper, 1 linguriță maghiran uscat. 


Prepararea: Pieptul de purcel se crestează pe partea șoricului în romburi, se asezonează în interior cu sare și piper. Ceapa mărunțită se călește în untură, se trage deoparte, se adaugă usturoiul pisat și maghiranul. Pâinea se înmoaie în apă, apoi se stoarce. Spata de purcel se dă prin mașina de tocat carne, se adaugă ceapa, pâinea, oul bătut, se asezonează cu sare și piper și se amestecă. Pieptul se așază pe folie de aluminiu, se nivelează deasupra amestecul de carne tocată și se așază în mijloc cârnațul, apoi se rulează. Se leagă în 2-3 locuri, apoi se înfășoară în folie și se strânge la capete. Rulada se pune în tavă, se toarnă apă și se introduce în cuptor pentru 1 oră, la foc moderat. Se lasă la răcit, după care se scoate din folie și se feliază. Se servește ca aperitiv.



Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...