2017. január 28., szombat
Inyenc bruschetta - Bruschete gourmand
2017. január 27., péntek
A KATICA FARSANGJA
Megjelent a Fürkésző gyerekmagazinban
2017. január 26., csütörtök
Narancsos palacsinta - Clătite „Crepes suzette”
2017. január 25., szerda
Minifánk
Elkészítése: A langyos tejet összekavarjuk egy kevés cukorral meg 1 evőkanál liszttel, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük az élesztős tejet, a megmaradt cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat meg a sót. Megdagasztjuk, a végén pedig beledolgozzuk az olajat is. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Mikor a tészta megkelt lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 5 cm-es kerek formával kiszaggatjuk, majd letakarjuk és 20 percig pihenni hagyjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a fánkokat a felső felükkel beletesszük és fedővel lefedjük. Mikor aranysárgára pirultak megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat felszívja. A kétféle csokoládét külön-külön edényben felolvasztjuk, belekavarunk egy-egy evőkanál olajat, majd papírtölcsérbe öntjük és vékony csíkban a fánkokra csorgatjuk. 15-20 percig dermedni hagyjuk, majd tálaljuk.
2017. január 24., kedd
Paradicsomleves füstölt oldalassal -Ciorbă de roșii cu costiță afumată
Hozzávalók: 50 dkg füstölt oldalas, 1 l házi paradicsomlé, 1 hagyma, 6 dkg rizs, 1 evőkanál liszt, olaj, só, 2 babérlevél, petrezselyemlevél.
Elkészítése: Az oldalast feldaraboljuk, majd vízben főzni kezdjük. Amikor felforr, a habját leszedjük, majd további 40 percig főzzük. A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a paradicsomlevet, majd az egészet a hús főzőlevébe öntjük. Hozzáadjuk a rizst és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Tálaláskor megszórjuk, aprított petrezselyemmel opcionálisan tejföllel kínáljuk.
Ciorbă de roșii cu costiță afumată
Ingrediente: 500 g costiță
afumată, 1 litru bulion de roșii de casă, 1 ceapă, 60 g orez, 1 lingură făină,
ulei, sare, 2 foi de dafin, frunze de pătrunjel.
Prepararea: Se taie costița în bucăți și se pune la fiert
în apă; când începe să fiarbă, se îndepărtează spuma, apoi se fierbe timp de 40
de minute. Ceapa tocată mărunt se călește în puțin ulei, se presară făina, se
adaugă bulionul de roșii și se toarnă totul în zeama de carne. Se adaugă orezul
și foile de dafin și se fierbe în continuare până când orezul se gătește. La
servire, se adaugă frunze de pătrunjel mărunțite. Opțional se servește cu smântână.
2017. január 22., vasárnap
Narancsos csülök káposztaágyon - Ciolan marinat cu garnitură de varză murată
2017. január 21., szombat
Kolbászos krumpligombócleves -Ciorbă cu găluște de cartofi
Hozzávalók 4 személyre: 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 1/2 evőkanál zsír, 20 dkg füstölt kolbász, só, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 dl tejföl; a krumpligombóchoz: 20 dkg héjától megpucolt krumpli, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, só, kevés olaj.
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott veteményt, összesütjük, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és főni tesszük. Közben a megtisztított és kockára vágott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplinyomon átnyomjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a felvert tojást meg a lisztet és összedolgozzuk. Olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. A karikára vágott kolbászt is betesszük a levesbe, addig főzzük, míg a gombócok feljönnek a tetejére. A levest félrehúzzuk, a tejfölt kikavarjuk kevés forró lével, majd visszatöltjük az ételre. Forrón tálaljuk.
Ciorbă cu găluște de
cartofi
Ingrediente pentru 4
persoane: 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă, 1/2 lingură de untură,
200 g cârnați afumați, sare, cimbru uscat, 100 ml smântână; pentru găluștele de
cartofi: 200 g cartofi curățați și decojiți, 1 ou, 2 linguri de făină, sare,
puțin ulei.
Prepararea: Ceapa se
curăță, se taie mărunt și se călește în untură până devine sticloasă. Se adaugă
zarzavatul tăiat rondele, se călesc împreună, apoi se toarnă apă, se sărează și
se presară cu cimbru, după care se lasă să fiarbă. Între timp, cartofii
curățați și tăiați în cuburi se fierb în apă ușor sărată, apoi se scurg și se
trec prin sită. Se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă oul bătut și făina
și se amestecă bine. Cu mâinile unse cu ulei se formează găluște de dimensiunea
unor nuci, care se pun în ciorbă. Cârnații tăiați rondele se pun, de asemenea,
în ciorbă supă și se fierb până când găluștele plutesc la suprafață. Se ia
deoparte și se adaugă smântâna amestecată cu puțină zeamă fierbinte.