2015. december 20., vasárnap

Poékaleves



Hagyományos leves a Gyergyói medencéből



Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg sertés lapocka, 1 füstölt csont(csülök vagy oldalas), 5 sárgarépa, 2 pertezselyemgyökér, 1 hagyma, 10 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, só, fűszerpaprika, 2 babérlevél, ecet; a levesbetéthez: 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál zsír, késhegynyi szódabikarbóna, olaj. 

Elkészítése:  A húst kockákra vágjuk, és erős lángon egy evőkanál zsíron pirosra sütjük. Hozzáadjuk a füstölt csontot, a karikákra vágott veteményt meg az apróra vágott hagymát, kicsit összesütjük, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és főni tesszük. Közben elkészítjük a levesbetétet: a lisztet összekeverjük a sóval meg a szódabikarbónával és a zsírral meg a tojással kemény tésztává gyúrjuk. Mogyorószem méretű betéteket szaggatunk belőle és forró olajban világosra sütjük. A megmaradt evőkanál zsíron megpirítjuk a lisztet, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük vízzel. Mikor  a húsok megfőttek, a rántást rátöltjük az ételre, hozzáadjuk az aszalt szilvát és kiforraljuk. Tálaláskor beletesszük a levesbetétet is. 

Megjegyzés: Szilvakompóttal is szokás készíteni. 


2015. december 16., szerda

Savanyúkáposzta ágyon sült hurkák - Cârnați și caltaboș pe pat de varză acră








Hozzávalók 4 személyre: 4 szál friss kolbászhurka, 2 szál májashurka(esetleg véreshurka is), 50 dkg gyalult savanyú káposzta, 1 hagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 evőkanál paprikakrém, só, bors, fűszerpaprika. 



Elkészítése:  A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt kiszedjük és félretesszük, a visszamaradt zsiradékon pedig megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, a paprikakrémet és a félretett szalonnapörcöt, megszórjuk borssal és ha szükséges sóval is, majd összekavarjuk és egy tepsi aljába tesszük. Tetejére helyezzük a hurkákat, aláöntünk egy kevés vizet, lefedjük és forró sütőben kb. 30 percig sütjük. A végén levesszük a fedőt és rápirítunk. Azonnal tálaljuk. 




Cârnați și caltaboș pe pat de varză acră

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 4 fire de cârnați, 4 fire de caltaboș(eventual și sângerete),  1 kg varză murată tăiată mărunt, 1 ceapă mare, 100 g piept de porc afumat, 2 linguri pastă de ardei, sare, piper, boia dulce. 

Prepararea: Pieptul de porc se taie cubulețe și se prăjește într-o tigaie. Se scot jumările, iar în untura rămasă se călește ceapa mărunțită, se adaugă varza murată, pasta de ardei, piper și jumările, se amestecă și se pune într-un vas termorezistent. Deasupra se așază cârnații, caltaboșii și sângereții după caz. Se toarnă puțină apă, se acoperă cu capacul și se introduce în cuptorul fierbinte pentru 30 minute. Se scoate capacul și se lasă la rumenit. Se servește imediat. 



2015. december 14., hétfő

Mákos aprósütemény





Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só; a töltelékhez:  20 dkg darált mák, 60 ml forró tej, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a hempergetéshez: 10 dkg porcukor.

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a porcukorral meg a sóval, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal meg a tojássárgájával. Puha tésztát kell kapjunk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A mákot összekeverjük a cukorral meg a citromhéjjal, leforrázzuk a tejjel és összekavarjuk. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, széleit levágjuk, téglalap alakúra formázzuk. A egyik hosszanti oldalára csíkban mákos tölteléket teszünk majd egy hosszúkás kés vagy a kezünk segítségével a tészta alá nyulunk, ráhajtjuk, hogy a töltelék középre kerüljön és a tészták találkozásánál, hosszában levágjuk. Az így kapott hengert 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A műveletet addig folytatjuk, míg megtöltjük az egész tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük. 



2015. december 11., péntek

Csülöktorta réteslapban






Hozzávalók:  1 hátsó füstölt csülök,  1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 teáskanál egész bors, 2 babérlevél, 4 réteslap, 5 dkg vaj, 5+1 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csülköt megmossuk, hideg vízben főni tesszük a megpucolt hagymákkal, a borssal meg a babérlevéllel együtt. Addig főzzük míg a hús leválik a csontról, ekkor szűrőkanállal kiemeljük és kicsit hűlni hagyjuk. Mikor még langyos, a húst leszedjük a csontról, a kövérebb és bőrös részeket kiszedjük, a húst pedig kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt meg a lisztet, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a csülökhúst, megszórjuk sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel és összeforgatjuk. A réteslapokat egyenként lekenjük olvasztott vajjal, majd egy 22 cm.-es sütőpapírral bélelt tortaformába egymásra helyezzük, úgy, hogy a lapok szélei lecsüngjenek. Beletesszük a csülkös masszát, majd a lapokkal befedjük, az utolsó lapnak a szépeit gyűrődve hagyjuk a torta tetején. Lekenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. 10 perc sütés után takarjuk le sütőpapírral a tetejét, hogy ne barnuljon nagyon meg. 




Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...