2011. július 7.

Meggyszörp és meggy süteménybe



Hozzávalók: 3 kg meggy, 2,3 kg. cukor

A meggyet megmostam és kimagoztam,rászórtam  1 kg. cukrot és másnapig állni hagytam,többször átkevertem.Ekkor leszűrtem,1 liter gyümölcsléhez hozzáadtam 1/2 l vizet és 1 kg cukrot,20 percig főztem majd tiszta száraz üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A visszamaradt meggyet tiszta üvegkannákba tettem,minden réteg meggyre 1-1 kanál cukrot szórtam,kissé megnyomtam a kanállal,míg kevés levet eresztett.Egy edény aljára újság papírt tettem, a lezárt üvegkannákat ráhelyeztem,feltöltöttem annyi vízzel,hogy az üvegek nyakáig ért és 20 percig lassú tűzőn főztem,kiemeltem és hűlni hagytam.Télen a gyümölcsöt süteménybe használom, a leve meg kiváló szörpnek.


10 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Nagyon praktikus ez a recept.

judit60 írta...

Nagyon tetszik ez az eltevési módja a meggynek.

Fernel írta...

Jaj, ne is mond, az elmúlt hetekben én is a rengeteg meggyel küzdöttem, és nálam is meggyszörpi lett a sok léből. Én kicsit másként csináltam a sütibe való meggyet, én cukorszirupban kiforraltam, majd kiszedtem a meggyet, ezt még párszor megismételtem, a cukorszirupot mindig visszaforralva. Évek óta így csinálom, nekem bevált. A többiből meg meggy dulceata lett. Helytakarékos megoldás :D

Éva írta...

Ó, de szép egészséges meggyek, imádom őket. Nagyon guszta , milyen jó télen a sütibe ez a finomság!

Kati írta...

Gyönyörű képeket készítettél ismét.

Blogkonyha írta...

Nagyon jó recept, kár, hogy már nincs meggyem...Na, majd jövőre!

Anazar írta...

Ne kínozz, évek óta nem ettem friss meggyet :-/

Vicuska írta...

Ez nagyon finom!!! Majdnem ugyanígy készítem, csak kevés szalicilt is belekeverve 3-4 napig hagyom állni, időnként megkeverve a cukros meggyet. Ennyi idő alatt jobban kiszívja a meggy levét. A szirup nálam dettó ugyanez, a sűrűjéből jól leszűrve meggydzsem készül: felfőzöm, közepes lángon 15-20 percet főzöm és üvegekbe rakom, majd száraz dunsztba- igazi csemege!!!

Petra írta...

Kedves Aldea! Köszönöm a kedves szavakat. Én is nagy rajongója vagyok a te blogodnak, rendszeresen jövök ezután is.

Katalin írta...

Szia, nagyon guszták a képeid, biztos ugyanolyan finomak is. Gratulálok!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...