A cékla nagy vitamin és ásványi anyag forrás, kiváló méregtelenítő.Préselt leve tisztítja a májat,elősegíti az ott felhalmozódott zsír lebontását. Ajánlatos préselt sárgarépa lével együtt fogyasztani és csak fokozatosan növelni a cékla levet, mert a túlzottan fogyasztva szédülést és hányingert okozhat. Narancs levével hígítva kimondottan finom.
A cékla pincében tárolva, egész tavaszig eláll. Kedvencem a savanyúságok között, időnként 2-3 kg.ot megkészítek és jó ideig kitart.
Hozzávalók:  2-3 kg cékla,  20-30 dkg torma, ecet, cukor, só, őrölt köménymag
 
Elkészítése: a céklát jól megsikáljuk és hideg vízben, kb. 1óra  alatt megfőzzük. Főzés után   kivesszük a vízből  és hűlni hagyjuk.   Késsel  lehámozzuk a héját és nagyfokú reszelőn lereszeljük,  majd hozzákavarjuk  a  reszelt tormát. Fél liter vízben, feloldunk  ízlés szerinti sót, cukrot, ecetet és őrölt köményt, majd hozzákeverjük a céklához. Tiszta  üvegkannába tesszük és lezárjuk. Azonnal fogyasztható de pár nap alatt  jobban összeérnek az ízek és sokkal finomabb. Hűtőben tárolva hetekig  eláll. 
Tipp: Készíthetjük sütve is, ekkor egyenként  alufóliába csomagoljuk, és addig sütjük, míg a fogpiszkáló könnyedén  belemegy. 


 
12 megjegyzés:
Nagyon szeretem...
Csatlakozom az előttem szólóhoz, bármikor meg tudnám enni... :))
Mi is nagyon szeretjük. Sütve még nem próbáltam, úgy is nagyon finom lehet!
Kedvenc savanyúságom!
Nagyon szép lett a színe. :)
Imádom a céklát, sütve még nem hallottam de biztosan finom ! Pár hete csináltam de hamar elfogyott.Nagyon szép a cékla termésed milyen nagyok!
Mi is nagyon szeretjük, az idén még nem készítettünk.
Én is csatlakozom:) Nagyon finom és tényleg az egyik legegészségesebb zöldségféle, érdemes jó sokat fogyasztani belőle. Nálam ez nem probléma:)
Cékla az a savanyúság, ami az életünkben szinte az első helyet foglalja el. Ugyan így készítem én is,azzal a különbséggel, hogy a felszeletelt céklát megszórom cukorral és a saját levében ízesítem víz nélkül.
Nagyon szép a fotód:):):)
Én is imádom, de a család nem szimpatizál vele. Sütve még én sem készítettem, de ki fogom próbálni!! A Te céklád gyönyörű, szokás szerint!!
Tartósítószer nem kell bele? Egyszer - ugyanígy csináltam - és 2 nap múlva felpezsgett.
Soha nem tettem a céklába tartósítószert,a torma bőven elég bele,önmagában a legjobb tartósítószer.Nem az lehetett a baj,hogy esetleg melegben tartottad?
nagyon szeretjük, főleg ezt a változatot, Koltón kóstoltuk először így. Télire, üvegbe zárva, szted még kellene bele rakni vmit?
Megjegyzés küldése