2012. október 20.

Fokhagymás bog


 
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1,7 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1,5 dkg élesztő; kenéshez:  4-5 evőkanál olívaolaj; tetejére: 8 dkg vaj, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 csokor petrezselyemlevél

Elkészítése: a langyos vizet összekeverjük  a cukorral és belemorzsoljuk  az élesztőt, majd hagyjuk kissé felfutni. A lisztet  dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, majd az élesztős vízzel jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk és 5 mm vastagságúra kinyújtjuk. 2x12 cm-es csíkokra vágjuk, és lisztes kézzel, mindegyik csíkból bogot készítünk, majd sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk. A bogokat kevés olívaolajjal lekenjük, majd előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Míg sülnek, elkészítjük a fokhagymás vajat. Ehhez a fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és a vajon kissé megpároljuk. Félrehúzzuk a lángról és belekeverjük az apróra vágott petrezselyem levelet és a sót. A kisült bogokat lekenjük a fűszeres vajjal. 




8 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Jaj, ezeket már olyan sok blogon láttam, és annyira tetszenek! Nagyok jók! Biztos olyan finomak is...Guszta!

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki, guszták, bár a fokhagymás dolgokért nem vagyok oda, de ezt talán még én is megkóstolnám :)

Névtelen írta...

Azt szeretnem kerdezni hogy mennyi eleszto kell bele? sajnos nem vagyok olyan jo meg (?) a kelttesztak suteseben igy nem tudom. koszonettel Eva

Adél írta...

Krisz, egyszerűek és nagyon finomak.

Adél írta...

Katalin: Lányom is ketchuppal ette, szóval nem muszáj bekenni a fokhagymás vajjal.Nekünk attól volt különleges. :)

Adél írta...

Éva, kimaradt, sajnos.Én köszönöm, legalább beírtam most a hozzávalókhoz is. 1,5 dkg élesztő kell ehehz az adag liszthez.

Gerdi írta...

De mutatósak a kis bogok! Akár bök is lehetne. Tudtad, hogy itt nem ismerik a bök szót? Meglepődtem, de tényleg nem, csomót kötnek, nem bököt:-)

Névtelen írta...

koszonom szepen :-) a hetvegen igy kiprobalom Eva

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...