2013. december 17.

Gesztenyés töltött csirke







A gesztenye felhasználása egyre nagyobb teret hódít meg magának, nemcsak az édességekben, hanem az ételekben is. A töltött húsok különlegesek és ünnepélyesek lesznek általa. Ha nem szeretnénk hogy darabos legyen a gesztenye a töltelékben, villával törjük össze vagy daráljuk le, esetleg használjunk az üzletben kapható, cukrozatlan, natúr gesztenyemasszát. 


Gesztenyés töltött csirke  6-8 személyre

Hozzávalók: 1 kicsontolt konyhakész csirke, 30 dkg darált sertéshús, 20 dkg gesztenye, 1+1 hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 2+2 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, só, bors, fűszerpaprika, szárított rozmaring; a páchoz: 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítése: 
1. A gesztenyét megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Kb. 40-50 perc alatt fő meg.
2. A megfőtt gesztenyét leszűrjük és még melegen éles késsel bevágjuk és a héját lepucoljuk.
3. A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. A zsemlét beáztatjuk, majd kiszorítjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a gesztenyét, a zsemlét, a hagymát, a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a fűszereket és jól összedolgozzuk.
4. A páchoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük, elkavarjuk a sóval meg az olajjal, hozzáadjuk a borsót meg a fűszerpaprikát és felöntjük 2-3 evőkanál vízzel. A csirkét egy ecset segítségével belülről jól bekenjük a páccal. 
5. A töltelékkel megtöltjük a csirkét, jól bedugjuk a kicsontozott combokba is. 
6. Tű és madzag segítségével összevarrjuk a csirke nyilásaít.
7. Egy hosszú madzaggal sonkára kötjük a megtöltött csirkét. Előbb a két combját kötjük össze, majd  fölfele haladva, 2-3 helyen meghurkozzuk. Bekenjük a megmaradt páclével, és megszórjuk rozmaringgal. Egy tepsit kiolajozunk, alulra tesszük egy fél karikára vágott hagymát, behelyezzük a csirkét és szétosztjuk rajta a többi hagymakarikát. Aláöntjük a bort és kevés vizet, alufóliával  befedjük, majd lassú tűzön, 30-40 perc alatt megsütjük. Mikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát és pirosra sütjük. 
8. A csirkét kivesszük a sütőből, 15 percig pihenni hagyjuk, majd a madzagot felülről több helyen elvágjuk és kihúzzuk a csirke alól. 
9. A csirkét tálcára emeljük és párolt, vajas zöldségekkel tálaljuk.
 





1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Igazi ünnepi pecsenye. Baromi guszta, el tudnám képzelni magunknál is.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...