2014. március 9.
Deák torta
Hozzávalók :
a piskótához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 5 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só;
a tortaformához: kevés vaj, 1 evőkanál liszt;
a krémhez: 4 dkg étkezési keményítő, 10 dkg cukor, 4 dl kávé, 4 dl habtejszín, 10 g zselatin +0,5 dl kávé
a díszítéshez: 10 dkg mandula, 14 szem kávébab
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a sóval, a cukorral meg a citromhéjjal, majd belekeverjük az olajat, a darált mandulát és az étkezési keményítőt. A fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk az előbbi masszába. Kivajazott, belisztezett, 20-22 cm-es tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
A krémhez az étkezési keményítőt összekavarjuk a cukorral, felöntjük a kávéval és megfőzzük. Tetejére egy fóliát teszünk és hagyjuk kihűlni. A zselatint 0,5 dl kávéban feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk). A habtejszínt felverjük, a zselatint összekeverjük a kihűlt kávékrémmel és beleforgatjuk a tejszínt, majd négy részre osztjuk. A piskótát három lapba vágjuk és megtöltjük két rész krémmel, eggyel pedig bevonjuk.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap pedig a tetejét és az oldalát megszórjuk apróra vágott mandulával. A megmaradt krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére. Kávébabbal és mandulaszeletekkel díszítjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Nagyon szép lett a tortád, és biztos finom is!
Milyen régóta készülök én is megsütni!
Na, talán majd most, hogy emlékeztetsz!
Úristen Adél, ez gyönyörűséges, imádom a kávékrémmel töltött akármiket, először, első látásra azt hittem dió torta, azt is szeretem nagyon, egyáltalán minden ilyet nagyon-de-nagyon szeretek, mit nem adnék csak egyetlen szeletkéért:-))))
Gyönyörű ez a torta!!!!! :-)
Mostanában kávé függő lettem, ahogy a blogomon is látszik. Ilyen finom tortát bármikor bevállalnék, még este is... Csodás!!
Ez egy nagyon finom torta lehet! :-) A fotók is csodaszépek Adél :-)
Omg, tɦere's lots of info on your page. I am an associate Ьlogger and was questioning about the lеngth of time the research took ƴou?
Also isit my webpage ... e liquid ingredients definition
Megjegyzés küldése