2014. március 9.

Deák torta- Tort cu cafea





Hozzávalók  :
a piskótához:  6 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 5 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só;
a tortaformához: kevés vaj, 1 evőkanál liszt;
a krémhez: 4 dkg étkezési keményítő, 10 dkg cukor, 4 dl kávé, 4 dl habtejszín, 10 g zselatin +0,5 dl kávé
 a díszítéshez: 10 dkg  mandula, 14 szem kávébab



Elkészítése:
  A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a sóval, a cukorral meg a citromhéjjal, majd  belekeverjük az olajat, a darált mandulát és az étkezési keményítőt. A fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk az előbbi masszába. Kivajazott, belisztezett, 20-22 cm-es tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.

 A krémhez az étkezési keményítőt összekavarjuk a cukorral, felöntjük a kávéval és megfőzzük. Tetejére egy fóliát teszünk és hagyjuk kihűlni. A zselatint 0,5 dl kávéban feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk). A habtejszínt felverjük, a zselatint összekeverjük a kihűlt kávékrémmel és beleforgatjuk a tejszínt, majd négy részre osztjuk. A piskótát három lapba vágjuk és megtöltjük két rész krémmel, eggyel pedig bevonjuk.

 Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap pedig a tetejét és az oldalát megszórjuk apróra vágott mandulával. A megmaradt krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére. Kávébabbal és mandulaszeletekkel díszítjük.



Ingrediente:

pentru blat: 6 ouă, 150 g zahăr, 100 g migdale măcinate, 50 g amidon alimentar,  1 lingură ulei, 1 linguriță coaja rasă de lămâie, un praf de sare

pentru cremă: 40 g amidon alimentar,  100 g zahăr, 400 ml cafea, 400 ml frișcă vegetală, 10 g gelatină + 50 ml cafea rece

pentru decorare: 100 g migdale mărunțite, 14-16 boabe de cafea

Prepararea:

1.      Gălbenușurile se bat cu sarea, zahărul și coaja de lămâie, după care se incorporează uleiul și migdalele amestecate cu amidonul.

2.      Albușurile se bat spumă, se incorporează în compoziția de gălbenușuri.

3.      Compoziția se pune într-o formă de tort cu diametrul de 20-22 cm, unsă cu unt și tapetată cu făină, după care se coace 25-30 minute la 180 grade.

4.      Pentru cremă se amestecă zahărul cu amidonul și cafeaua, se fierbe la foc moderat, după care se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcorit.

5.      Gelatina se înmoaie în 50 ml cafea, după care se încălzește puțin.

6.      Se bate frișca, se incorporează împreună cu gelatina în budinca de cafea, după care se împarte în patru părți egale.

7.      Blatul de tort se taie în trei foi, se umple cu două părți de cremă, se îmbracă și exteriorul cu o parte de cremă. Se pune la rece peste noapte.

8.      A doua zi se presară exteriorul tortului cu migdalele ușor rumenite. Crema rămasă se pune în sac de ornat cu vârf de stea, se șprițează 14-16 rozete de cremă și se decorează cu boabe de cafea. 


5 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon szép lett a tortád, és biztos finom is!
Milyen régóta készülök én is megsütni!
Na, talán majd most, hogy emlékeztetsz!

Anikó írta...

Úristen Adél, ez gyönyörűséges, imádom a kávékrémmel töltött akármiket, először, első látásra azt hittem dió torta, azt is szeretem nagyon, egyáltalán minden ilyet nagyon-de-nagyon szeretek, mit nem adnék csak egyetlen szeletkéért:-))))

tücsi írta...

Gyönyörű ez a torta!!!!! :-)

Blogkonyha írta...

Mostanában kávé függő lettem, ahogy a blogomon is látszik. Ilyen finom tortát bármikor bevállalnék, még este is... Csodás!!

Nelli írta...

Ez egy nagyon finom torta lehet! :-) A fotók is csodaszépek Adél :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...