2017. március 21.

Az ételek sűrítése


A konyhai műveletek sorában a sűrítés nagyon fontos helyet foglal el, hisz  gyakran használjuk a levesek, főzelékek, mártások készítésénél, azért, hogy az étel folyadékarányát csökkentsük, illetve, hogy az  tartalmasabb, ízletesebb és krémesebb legyen. A műveletnek hat módja van: a berántás, a habarás, a staubolás, a legírozás, a montírozás valamint egy kórszerű módszer,  amikor az ételt a saját áttört alapanyagával sűrítjük.  

A sűrítéshez használt alapanyagok
  • Zsiradékok: olaj, vaj, zsír, kókuszzsír, 
  • Lisztek:  fehér vagy  teljeskirőlésű búzaliszt, zabliszt,  rizs-, hajdina- és guinoaliszt, valamint kukoricakeményitő.
  • Egyéb alapanyagok: tojás, tejföl, joghurt, kefír, zöldségek, gyümülcsök.
  • Folyadékok: zöldség alaplé, csontlé, tej, víz. 


Rántás 
A leggyakrabban alkalmazott sűrítési művelet melyet levesekhez és főzelékekhez használjuk. 
1 l leveshez szükséges rántáshoz 2 evőkanál olajat( vagy 1/2 evőkanál vajat/1 teáskanál zsírt),  1 csapott evőkanál lisztet és 1,5-2 dl folyadékot használunk. 


A felmelegített zsiradékra rászórjuk a lisztet, habzásig melegítjük, aztán folyamatosan felöntjük hideg folyadékkal  és csomómentesre kavarjuk, majd beleöntjük az ételbe. Az ételt további 8-10 percig forraljuk, hogy a lisztes, nyers íz kifőjön.   


 Ha világos rántást szeretnénk, a lisztet rövid ideig pirítjuk a zsiradékon. Ezt a rántást tej- vagy fehérmártáshoz, gyümölcsmártásokhoz,  krém és  paradicsom levesekhez használjuk. A világosbarna(aranyszínű vagy zsemleszínű) rántást, kicsivel több ideig, úgynevezett zsemleszínűre pirítjuk a zsiradékon. 


Ebből készül a magyaros rántás is, amit megszórunk fűszerpaprikával is mielőtt felöntjük a folyadékkal. Ezt használjuk a legtöbb leveshez és főzelékhez. 


 A barna rántást a liszt barnulásig pirítjuk, ezzel jellegzetes ízt és színt adunk az ételnek. Rántott és köménymagleveshez, barnamártás és hagymamártáshoz használjuk. A barnaságot pirított cukorral(a liszt előtt pirítjuk le)is fokozhatjuk, ez kellemesen karamelles ízt kölcsönőz, melyet vadhúsos levesekhez és vadas mártáshoz használjuk. 


A vajas rántáshoz a felolvasztott vajban a lisztet nem pirítjuk, csak összemelegítjük, félrehúzzuk és felöntjük  tejjel vagy alaplével. Tejmártáshoz(besamel) vagy zöldfűszeres fehérmártásokhoz használjuk. 


Habarás
Két változatát használjuk.


 Az egyik az egyszerű(sima) habarás, amikor a lisztet a folyadékkal csomómentesre kavarjuk, majd folytonos keveréssel a forrásban lévő ételbe öntjük. 


A másik a finom habarás,  pedig amikor a lisztet tejföllel, joghurttal, tejszínnel kavarjuk, utána az ételből kimert forró lével hőkiegyenlítjük, majd pedig visszaöntjük a levesbe/ételbe. Ebben az esetben nem képződik pörzsanyag, ezért a módszer alkalmazható emésztőrendszeri diétákban. 

Staubólás(lisztszórás, hintés)         


Párolással puhított zöldségek, húsok sűrítéséhez használjuk. A zsírjára sült zöldségeket vagy húst megszórjuk liszttel, nyílt lángon kavargatva összepirítjuk, félrehúzzuk a lángról és felöntjük a folyadékkal, majd visszatesszük és kiforraljuk. Gomba-, hagyma- és egyéb mártásokhoz, zöldborsófőzelékhez, csirkebecsinálthoz használjuk. 

Legírozás               


Ezzel a módszerrel a leveseket és mártásokat még több ízzel és krémességgel dúsíthatjuk. A készre főtt ételt a tűzről levesszük,  a tojássárgáját kikavarjuk a tejszínnel vagy tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, majd folytonos kavarás mellett betöltjük az ételbe. Visszatesszük a tűzre és nagyon lassú lángon kavarjuk, míg be nem sűrűsödik. Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat.  Ezzel a módszerrel nagyon nő az étel zsír és energia tartalma. Koleszterinszegény és diétás étrendben nem alkalmazható. 

Monitrózás (Beurre manié)      


Francia sűrítési mód, mártások és krémlevesek sűrítéséhez  használjuk. Ugyanannyi mennyiségű puha vajat és lisztet összedolgozunk, kis golyókra vagy kockákra  formázzuk és kifagyasztjuk. Több részletben tesszük a mártásba(vagy levesbe), miközben az ételt  habverővel folyamatosan verjük, míg az étel sima, fényes és sűrű nem lesz. Legalább 8-10 percig kell forralni, hogy a liszt kifőjön, ellenben lisztízű lesz!  1 l mártás sűrítéséhez körülbelül 2 dkg Beurre manié szükséges. 

Zöldségekkel(önmagával) való sűrítés        Leveseket és főzelékeket a vele főtt zöldségekkel is sűríthetünk, vagy főzhetünk bele 1-2 krumplit. A megfőtt zöldségek 1/4-ét és/vagy  a krumplit kivesszük, átpasszírozzuk vagy krémesre turmixoljuk, majd visszatesszük az ételbe. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...