2017. december 1.

Mozart szelet



Wolfang Amadeus Mozart(1756-1791) osztrák zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagogus volt, aki mesteri fokon komponált minőségi műveivel írta be magát a zenetörténelembe. Nemcsak a zenét, de a bálokat, a mulatozásokat és a nagy lakomákat is szerette, ahol nagykanállal falta” az élet gyönyöreit. A barokk konyha elé tálalt fejedelmi fogásait mindig az utolsó falatig megette, kedvencei voltak a fácán, kappan, borjú és sertéssültek, valamint a rák és a májgombóc. Kedvelte a puncsot, a finom kávét és a jó vörösbort.


Hozzávalók:

a barna lapokhoz: 22,5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, csipetnyi só, ½  teáskanál sütőpor, ¼  teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál citromlé,  kevés tej;

a zöld laphoz: 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál darált mandula, 1 evőkanál keményítő, 1 teaskanal pisztácia aroma, pár csepp zöld ételszínező;

a krémhez: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 5 dkg nugátmassza, 5 dkg marcipánmassza;

a glazúrhoz: 15 dkg 52%-os kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín;

a díszítéshez: 1 dl habtejszín, par csepp pisztácia aroma.


Elkészítése
A lapokhoz a lisztben elmorzsoljuk a vajat, rászitáljuk a porcukrot, a sütőport, a sót meg a kakaót és összekeverjük. A keverék közepébe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a citromlével felhabosított szódabikarbónát, majd összedolgozzuk lisztes keverékkel. Szükség szerint kevés tejet is adunk hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük, majd  sütőpapíron, kb. 25x30 cm  téglalappá nyújtjuk és tepsi hátán, közepes hőfokon, 10-12 perc alatt megsütjük. 

 A zöld laphoz a tojásokat a cukorral vastag krémhabbá verjük, hozzáadunk a pisztácia aromát meg zöld színezéket és beledolgozzuk a keményítővel elkevert mandulát. A masszát az előbbi, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 175 fokon, 12-15 perc alatt  megsütjük. 

A szobahűmérsékletű vajat kikavarjuk a porcukorral, két részre osztjuk. Egyik részbe a reszelt marcipánt, másik részbe pedig a nugátmasszát dolgozzuk bele. A lapokat megtöltjük a kétféle krémmel a képen látható sorrendben. 

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, egy keveset papírtölcsérbe öntünk és 35-40 violinkulcsot rajzolunk sütőpapírra. A megmaradt csokoládét visszatöltjük az edénybe, hozzáöntjük a tejszínt, összekavarjuk, kicsit dermedni hagyjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk. 

Másnap szeleteljük, pisztácia aromával ízesített, felvert tejszínnel, illetve a violinkulcsokkal díszítjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...