2020. március 25.

Csalánfőzelék - Mâncare de urzici




Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zsenge csalán, 3 evőkanál liszt, 3-4 cikk fokhagyma vagy 4-5 szál zöld fokhagyma, 4 dl tej, olaj, 4 főtt tojás, só, bors, szódabikarbóna.

Elkészítése:  Az átválogatott csalánt hideg vízben  többször átmossuk, forró, szódabikarbónás vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük.  A fazékba tiszta vizet teszünk, mikor felforrt, beletesszük a csalánt és 5-6 percig főzzük, majd újból leszűrjük. Mikor langyosra hűlt, késsel összevágjuk. Az áttört vagy apróra vágott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csalánt, megszórjuk a liszttel és összekeverjük. Állandó kavarás mellett felöntjük a tejjel és annyi vízzel pótoljuk, hogy tetszés szerinti vastag főzeléket kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Főtt tojással vagy más feltéttel tálaljuk. 


Mâncare de urzici   


Ingrediente pentru 4 persoane:  500 g vlăstari de urzici, 2 linguri făină, 3-4 căței de usturoi, 500 ml lapte, ulei, 4 ouă fierte, sare, piper, bicarbonat de sodiu.

Prepararea:  Urzicile alese și spălate se opăresc 2-3 minute în apă cu sare și puțin bicarbonat de sodiu, se strecoară și se pun din nou la fiert în apă clocotită cu puțină sare. Se fierb 5-6 minute, după care se strecoară din nou, se lasă puțin la răcorit, apoi se toacă cu cuțitul. Usturoiul pisat se trage în ulei, se adaugă urzicile, se presară făina, se amestecă, apoi se toarnă laptele și puțină apă dacă mai este nevoie pentru a se obține o consistență cremoasă. Se servește cu ouă fierte sau ouă ochiuri. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...