2022. október 7.

Birsalmás kiflik - Cornulețe cu gutui


Hozzávalók:  

a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2-3 evőkanál zsíros tejföl, 1 sütőpor, 1 teáskanál ecet, ½  citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só;

 a töltelékhez: 50 dkg birsalma, 12 dkg cukor, 3 dkg vaj, fahéj; a tálaláshoz: 3 dkg porcukor.

Elkészítése: A lisztet összedolgozzuk a vajjal, közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk, a porcukrot, a tojássárgát, a tejfölt, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sütőport meg az ecetet és alaposan összedolgozzuk. Puha tésztát kell kapjunk, ha szükségesnek érezzük, kevés tejfölt még adunk hozzá.  A tésztát 30 percig hidegben  pihentetjük. A birsalmát megpucoljuk, 2 cm-es kockákra vágjuk.  A cukrot 2 evőkanál vízzel karamellizálódni hagyjuk, mikor szép aranybarna, hozzáadjuk a vajat és 2 evőkanál vizet, rátesszük a birsalmát, megszórjuk fahéjjal, majd kis lángon addig hagyjuk, míg a leve elfő és a karamelles krém bevonja a birsalmát. A tésztát 3 mm vastag lappá nyújtjuk, 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk, majd mindegyikre 1-1 teáskanál birsalmát teszünk és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt világosra sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.  

 


Cornulețe cu gutui

Ingrediente:  

pentru aluat: 500 g făină, 200 g unt, 100 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, 2-3 linguri smântână, 1 praf de copt, 1 linguriță oțet, 1 linguriță coaja rasă de la 1 lămâie, 1 plic zahăr vanilat, un praf de sare; 

pentru umplutură: 500 g gutui, 120 g zahăr, 30 g unt; pentru servire: 30 g zahăr pudră.

Prepararea:  Făina se amestecă cu untul, se face un loc în mijloc, se adaugă zahărul pudră, smântâna, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, praful de copt și oțetul. Se frământă un aluat mai moale, dar nelipicios, se acoperă cu folie și se pune la rece pentru 30 minute. Se curăță gutuile, se taie cubulețe. Se caramelizează zahărul cu 2 linguri apă, când este aurie se adaugă untul, 2 linguri de apă și gutuile, se înăbușă la foc mic până când scade zeama. La final se presară scorțișoară după gust. Aluatul se întinde foaie de 3 mm, se taie în pătrate de 7 cm, se pune pe fiecare câte 1 linguriță de gutui și se rulează. Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, se coc 15-20 minute la 180 grade. Înainte de servire se presară cu zahăr pudră. 




Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...