2011. október 23.

Kókuszos kocka





A  kókuszos kocka közismert nevén Lamington egy Ausztrál sütemény ,ami állítólag báró Lamingtonról kapta a nevét,aki Queensland kormányzója volt  1896 -1901 között.Az eredeti recept nem tartalmaz mézet.

Hozzávalók a piskótához: 20 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 12,5 dkg margarin, 40 dkg liszt, 4 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna; a kakaós mázhoz: 12,5 dkg margarin, 20 dkg cukor, 4 evőkanál kakaó, 2 dl tej, 1 teáskanál rom; a hempergetéshez: 20 dkg kókuszreszelék.  

Elkészítése: A tojásokat kikavarjuk a cukorral meg a mézzel, majd végül a margarint is. A szódabikarbónát összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a tojásos masszához és a tejjel csomómentesre kavarjuk. Sütőpappírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 20-25 perc megsütjük. A mázhoz a tejet meg a margarint  melegedni tesszük, majd hozzáadjuk a  cukorral összekevert kakaót és felforraljuk. A végén rummal ízesítjük. Mikor a piskóta megsült kivesszük, még forrón felvágjuk és ráöntjük a még meleg kakaós mázat. 1 órát hűlni hagyjuk majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

21 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép lett, guszta! Én is ezt a fajta tésztát szoktam neki csinálni. Nagyon szeretjük!

Tündérkonyha írta...

Nagyon guszta lett, ez az egyik kedvenc sütim. Ha kérhetnék egy szeletkével? :D

trollanyu írta...

Mi is nagyon szeretjük:) Nagyon jól néz ki, gyerekkoromban ez volt az egyik kedvencem.

Ani írta...

Ó, Aleda megmentettél! Hogy miért, majd az oldalamon olvashatod!:)))

Okki írta...

Örök kedvenc! :)
Nagyon sokszor készítem és minden ünnepkor jelen van. :)

Nagyon guszták!

Barbi konyhája írta...

Ez bizony nálunk is kedvenc és most legalább lesz egy precíz receptem róla, mert eddig sima piskótát sütöttem és a mázat is hasra ütve készítettem, így nem is lett mindig tökéletes! A tiéd gyönyörű és látszik, hogy szaftos, jól beivódott a máz! Vittem is!

Petra írta...

Guszta! Nálunk is nagy kedvenc. :)

Hankka írta...

Nagyon szép lett! Úgy vennék egy szeletet!

Kati írta...

Mi is gyakran készítettünk régebb ilyet, fel is kell elevenítsük:)

4Gyerek írta...

hű, mennyi ilyen fogyott míg egyetemista voltam.
csodásak a fotóid. mint mindig

kolozsgabi írta...

IMÁDOM! de régen csináltam, de csak azért, mert még többet híznék!

Jutka írta...

Egyik nagy kedvenc!

Juci írta...

Jaj de jó, hogy eszembe juttatad. Még van egy kis mézem, el is készítem, hamarosan. Köszi.

Csilla írta...

Szépek! Nagyon szeretjük mi is, bár én sima piskótával készítem, de majd kipróbálom ezzel is egyszer. :)

Márti írta...

Az egyik kép olyan közel van, mintha itt lenne előttem, hogy levegyem :) Próbáld egyszer ki, darált dióval, azzal is nagyon finom!

Roza írta...

De jó!:) Én is sütöttem régebben ezt a süteményt, de már egészen megfeledkeztem róla:)
Szép és gusztusos:)

Bianka írta...

Imádom. Bár pepecselős, de minden munkát megér így nálunk elég gyakran van

Annamari írta...

Gyerekkorom kedvence. Az idén talán sok időm lesz, és ha párom felhagy a diétával legalább ünnepekre, akkor megsütöm. De lehet addig is megkínzom őkelmét egy-két adag finomsággal :)))

Bibitta írta...

Nalunk is gyerekoromba volt meno, anyu rengeteget keszitett ilyet es azt latni kellet volna mikor ovatosan szeletelte fel, hogy szep "egyforma" kockak legyenek :D egyebkent karacsony idoszakaban cukrozot daralt dioba is forgatunk igy 2 fajta teszte lett rogton 1bol es hat karacsonykor eszunk szinte csak dios cucmokokat:)

Unknown írta...

Kipróbáltam :-) az első önálló kókuszkockám a receptnek köszönhetően szuper lett. Köszönöm :-)

Névtelen írta...

Kedves Aleda. Megsütöttem 😊.Ez a világ legfínomabb Kókusz kockàja 😍.Hálás köszönetem a receptért 🙏😊üdv Kriszti

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...