2012. december 12.

Transzilvanikum


Recept  Alíztól 
Az italt még jun. 24 én, Iván napján készítettem el és pontosan betartottam a receptet. Az érlelés során nem volt túl kecsegtető, beleszédültem már csak az illatától is, aztán Augusztus végén leszűrtem, és sötétre tettem a pincébe. A tegnap mást kerestem és véletlenül került a kezembe, hát felhoztam és kellemesen meglepett. Nagyon finom íze lett, a színe meg csodálatos, amolyan pasis itóka. Ajánlom mindenkinek, jövőre próbálja ki.


Hozzávalók: 1 l szesz (94 fokos tiszta alkohol), 8 szem zölddió, 15 szem meggy, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 1 púpozott kiskanál pörkölt kávé, 12 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 szem szegfűszeg, 1 darabocska fahéj, 75 dkg cukor, 1 l víz.
Elkészítése: A zölddiót karikára vágjuk és beletesszük egy nagyobb méretű befőttesüvegbe. Hozzáadjuk a meggyet, a mazsolát, a narancshéjat, a reszelt gyömbért és a darabosra tört pörkölt kávét, valamint a fűszereket. A cukrot feloldjuk a vízben és rátöltjük a gyümölcsre, végül hozzáadjuk a szeszt is. Összekavarjuk és két hónapig meleg helyen érleljük. Ezután gézen átszűrjük, és üvegekbe töltjük. Kellemes, kissé fanyar ízű fűszeres likőr lesz belőle.

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet a sokféle ízesítéstől!

Alíz írta...

Ide is csak azt írhatom, amit a facebook-ra és a blogomon: örülök, hogy ízlik. Azt viszont nagyon jól tetted, hogy leírtad, az érlelés során nem tűnt kecsegtetőnek, ui. ugyanígy jártam vele én is. :))) Csak utána, ahogy megkóstoltam, annyira ízlett, hogy erről teljesen megfeledkeztem. De valóban, a nagy befőttes üvegben úszkáló diódarabok, fűszerek, reszelt narancshéj egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő. :))))

Anazar írta...

Tetszik a neve! Szívesen meg is kóstolnám ;-)

teller-cake írta...

Gyönyörű színe lett, szívesen megkóstolnám...:-P

baratella írta...

Mentettem a receptet! Köszi!

Roza írta...

Ezt jövőre tuti elkészítem:) Nagyon jól néz ki!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...