2013. március 12.

Húsvéti kalács raháttal (2 darabhoz)





Hozzávalók: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 5 dkg vaj, 30 dkg rahát; a kalácsforma kikenéséhez: 3 dkg vaj; a tetejére: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej

Elkészítése:  A langyos tejhez hozzáadunk 1 kávéskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a sót, a megmaradt cukrot és az élesztős  tejet, majd jól megdagasztjuk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és konyharuhával letakarva 40 percig kelni hagyjuk.  Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és 4  részre osztjuk. A tésztákat 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, lekenjük a puha vajjal és szétosztjuk rajta az 1x1 cm-es kockákra vágott rahátot, majd szorosan feltekerjük. Két-két rudat egymással összesodorunk és vajjal kikent kalácsformába tesszük. Letakarjuk és 20 percig pihenni hagyjuk. A tojássárgát elkavarjuk a tejjel és a kalács tetejét lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük. 




4 megjegyzés:

Okki írta...

Amikor megláttam a borítót, tudtam, hogy a te műved ez a kalács, szép. :)

Adél írta...

Óó, ez nagyon jólesett:)) Azt jelenti,önmagamat adom a képeimben :)Már, amikor van időm rá. Köszi, Okki.

Blogkonyha írta...

Gratulálok a megjelenéshez! Nagyon guszta a kalácskád! Apukám kedvence a rahát.

Kati írta...

Ez nagyon szép Adél, imádom a rahátos kalácsot:) A KonyhaTündért még nem láttam, ha minden igaz, nekem is vannak benne receptjeim:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...