2015. június 22.

Egyiptomi grízes sütemény (Basbousa)





Hozzávalók: 38 dkg nagy szemcséjű búzadara, 13 dkg cukor, 90 g kókuszreszelék, 2 tojás, 20 dkg vaj, 2,4 dl joghurt, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 25-30 szem mandula, kevés olaj a tepsihez; a sziruphoz:  4,5 dl víz, 25 dkg cukor, fél citrom leve, 1 evőkanál narancsvirágvíz vagy rózsavíz.  

Elkészítése:  A tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Beleöntjük a megolvasztott vajat, a joghurtot, a narancshéjat meg a vaníliakivonatot és összekavarjuk. A búzadarát összevegyítjük a kókuszreszelékkel meg a sütőporral és beledolgozzuk a tojáskrémbe. A masszát olajjal kikent, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk, 1 órát hidegben tartjuk. A mandulát 2 percre forró vízbe dombjuk, majd leszűrjük és langyosan kipattintjuk a héjából.  A sütemény tetejét késsel kockákra vagy rombuszokra osztjuk és mindegyikre egy-egy szem mandulát teszünk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 percig sütjük. Közben a hozzávalókból megfőzzük a szirupot, a süteményt kivesszük, a már megjelölt helyen felvágjuk a tésztát, körbe a szélein is meglazítjuk és ráöntjük a forró szirupot. Újabb 10-15 percig vagy amíg a teteje is világosbarnára sül, visszatoljuk a sütőbe. Langyosan már fogyasztható. 

Megj. A sütemény, a soknak tűnő szirupot mind beissza, nem lesz tocsogós. Elég nehezen barnul a teteje, ezért ajánlatos 2-3 percig a grillfunkción rápirítani. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...