2016. január 11.

Borsos rakott csülök - Ciolan presat






Hozzávalók: 1 hátsó, nyers csülök, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 2 szegfűbors, 1 teáskanál őrölt bors, só, fűszerpaprika.


Elkészítése: A csülköt megmossuk, megtisztítjuk az esetleges szőrszálaktól és hideg vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát(2-3 cikket félreteszünk), a szemes meg a szegfűborst, a babérlevelet, megsózzuk, majd lassú tűzön, 1,5-2 órát főzzük, vagy míg a hús leválik a csontról.  Ha megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a bőrét lefejtjük, a húst pedig leszedjük a csontról. A félretett fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk az őrölt borst, egy kevés sót és kikavarjuk, majd hozzáadunk kb. 1 dl főzőlevet. Egy hosszúkás formát kibélelünk háztartási fóliával, az aljára teszünk egy rend bőrös részt és egy ecset segítségével lekenjük a fűszeres lével.  A csülökhúst kézzel kissé szétszedjük és rétegekben lerakjuk a bőrre, minden réteget lekenünk a lével és végül befedjük a megmaradt bőrrel. A fóliát visszahajtjuk és egy nehezékkel lenyomjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk, tetejét megszórjuk fűszerpaprikával, majd szeletekre vágva tálaljuk.





Ciolan presat

Ingrediente: 1 ciolan de porc, 1 căpățână de usturoi, 2 foi dafin, 1 lingură piper boabe, 2 boabe ienibahar, 1 linguriță piper măcinat, sare, boia dulce. 

Prepararea: Ciolanul se curăță, se spală, se pune la fiert în apă rece. Se adaugă piperul boabe, ienibaharul, usturoiul curățat(se pune deoparte 2-3 căței),  foile de dafin, sare și se fierbe la foc moderat 1,5-2 ore, sau până când carnea se fierbe. Se scoate cu paleta de bucătărie, se lasă puțin la răcit, apoi se dezosează. Usturoiul pus deoparte se pisează, se amestecă cu sare, piper măcinat și câteva linguri de zeamă caldă în care a fiert ciolanul. Se tapetează o formă lunguiață cu folie de bucătărie, se pune un strat de șoric de pe ciolan, se unge cu pasta de piper-usturoi, apoi se pune carnea în straturi, fiecare strat se unge cu pastă. Deasupra se pune din nou șoric, se acoperă cu marginile foliei și se apasă deasupra cu o  greutate. Se lasă la rece o noapte, după care se scoate din formă și din folie, se pune pe tavă și se presară cu boia dulce.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szuper!Én is megcsináltam!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...