2016. június 23.

Bográcsos paradicsomos halleves


Hozzávalók 10 személyre: 15 dkg füstölt szalonna,  2 kg apró hal, 2 kg halfej és halfarok( a legjobb a harcsa  feje), 1 kg hagyma, 1 fej fokhagyma, 1,5 kg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér zöldjével, 1 nagy zeller zöldjével, 1 kg paprika, 2-3 paradicsompaprika,  3-4 csípős paprika, 2 kg paradicsom, só, 1 evőkanál bors, 4-5 evőkanál  fűszerpaprika. 

Elkészítése


1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát szeletekre, a gyökérzöldségeket karikákra vagy szeletekre, a paprikákat nagyobb darabokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. 
2. A halakat meg a halfejeket hideg vízben kiáztatjuk, alaposan megmossuk, majd lesózzuk. 
3. A kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a borgács aljában hagyjuk. Rétegekben ráhelyezzük a következőket: a hagymát, rá a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a zellert.
4. A zeller- és petrezselyemzöldet megmossuk, rátesszük a zöldségekre. 


5. A zöldségere ráhelyezzük a halakat, a halfejeket és a halfarkakat. 
6. A halra tesszük a paprikákat, a félbe vágott csípőspaprikát és legfelül  a paradicsomcikkeket. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi, majd nagy tűzőn, zubogva főzzük. Nem kavarjuk! 
7. A keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, mikor nem még keletkezik hab, rászórjuk a fűszerpaprikát meg a borst. 
8. Addig főzzük, míg a halhús leválik a csontról, a zöldségek pedig megpuhulnak(1-1,5 óra). Ha levesszük a tűzről, pár perc után látható, amint a kollagén a leves tetején kezd bebőrözni. 


9. 10 percig pihentetjük, majd a halat meg a zöldségeket külön edényekbe kivesszük. A levet átszűrjük, a zöldségeket szűrőn átpasszírozzuk és betesszük a levesbe. 

10. A halat kicsontoljuk és tálaláskor a levesbe tesszük. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...